Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Сторінка:  1  2  3  4  5  6  (Далі)
  Все

А

Атестаційна комісія з атестації робочих місць

  • складає перелік робочих місць, що підлягають атестації, визначає їх межу, план розташування;
  • порівнює застосовуваний технологічний процес, сировину, матеріали та ін. з тим, що передбачено проектом;
  • залучає необхідні організації для виконання спеціальних робіт;
  • визначає обсяг необхідних досліджень н.ш.в.ф.
  • складає “Карту умов праці”;
  • проводить атестацію робочих місць;
  • вносить пропозиції щодо встановлення пільг і компенсацій залежно від умов праці;
  • розробляє заходи щодо покращення умов праці

Атестація робочих місць за умовами праці

врегулювання відносин між роботодавцем та працівником щодо реалізації їх прав на здорові і безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення та пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах.

Атестація передбачає:

  • виявлення небезпечних виробничих факторів та причин їх утворення;
  • дослідження санітарно-гігієнічних факторів виробничого середовища; важкості та напруженості праці;
  • встановлення комплексної оцінки факторів виробничого середовища;
  • обгрунтування віднесення робочого місця до відповідної категорії зі шкідливими умовами праці;
  • підтвердження права працівника на пільгове пенсійне забезпечення, додаткову відпустку, скорочений робочий день, інші пільги та компенсації;
  • перевірку правильності застосування Списків виробництв, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення;
  • розробку заходів щодо оптимізації рівня гігієни і безпеки праці

Б

Біологічно небезпечні і шкідливі виробничі фактори

  • Патогенні мікроорганізми (особливо небезпечні інфекції, збудники інших інфекційних захворювань);
  • Мікроорганізми-продуценти та препарати, що містять живі клітини та спори мікроорганізмів;
  • Білкові препарати;
  • отруйні комахи;
  • дикі і свійські тварини (жеребці, бугаї, кнури)

В

Види інструктажів з питань охорони праці

вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий


Вступний інструктаж

проводиться: з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади; з працівниками інших організацій, які прибули на підприємство і беруть безпосередню участь у виробничо­му процесі або виконують інші роботи для підприємства; з студентами, які прибули на підприємство для проходження виробничої практики; з екскурсантами у разі екскурсії на підприємство. Вступний інструктаж проводиться спеціалістом служби охорони праці або іншим фахівцем відповідно до на­казу (розпорядження) по підприємстві, який в установ­леному порядку пройшов навчання і перевірку знань з питань охорони праці. Вступний інструктаж проводиться в кабінеті охорони праці , що спеціально для цього обладнано, з використанням сучасних технічних засобів на­вчання, навчальних та наочних посібників за програмою, розробленою службою охорони праці з урахуванням особливостей виробництва. Програма та тривалість інструктажу затверджуються директором.


Д

Джерела потенційних виробничих небезпек

а) працівники (небезпечні дії);
б) обладнання, технічні пристрої, норовливі тварини (небезпечні умови);
в) виробниче довкілля.


Джерело небезпеки

ймовірний вплив небезпечних (шкідливих) виробничих чинників на працівника за певних умов виконання робіт. Небезпечний (шкідливий) виробничий чинник має окреслену зону своєї дії


Е

Елементи СУОП на підприємстві АПК

органи управління, управлінська інформація та управлінські рішення


З

Засоби гасіння пожеж

Тваринницький комплекс має бути забезпечений розрахунковою кількістю води для пожежогасіння та у необхідній кількості первинними засобами пожежогасіння — вогнегасниками, ящиками з піском, бочками з водою, пожежними відрами, лопатами, пожежними інструментами (гаками, ломами, сокирами тощо)


Застереження та заборони з пожежної безпеки на тваринницькому підприємстві

  • не використовувати електрокабелі та проводи з пошкодженою або такою, що втратила внаслідок експлуатації захисні властивості, ізоляцією;
  • не залишати під напругою електрокабелі і проводи з неізольованими струмопровідними жилами;
  • не використовувати пошкоджені електророзетки, відгалужувальні та з'єднувальні коробки, вимикачі, рубильники та інші несправні електроприлади;
  • не використовувати електроапаратуру і прилади за умов, що не відповідають рекомендаціям заводів-виробників;
  • не складувати горючі матеріали на відстані менше 1 м над і під електрощитами та від електрообладнання;
  • не застосовувати ролики, вимикачі, штепсельні розетки для підвішування одягу та інших предметів;
  • заклеювати ділянки електропроводів папером, горючими тканинами;
  • не використовувати електроустановки, нагрівання поверхні яких під час роботи перевищує температуру довколишнього повітря більше ніж на 40 ОС.


Сторінка:  1  2  3  4  5  6  (Далі)
  Все