Лекція 1.1. Сказ

1. Сказ

1.4. Клінічні ознаки.

Інкубаційний період сказу у собак і котів триває від 14 днів до 6 місяців, в окремих випадках навіть до одного року. Але частіше – 6–12 тижнів.

У цей період відбувається розмноження і поширення вірусу в організмі. Зовні це ніяк не проявляється. Вірус від місця укусу поширюється по оболонках нервових волокон до центральної нервової системи, а звідти знову ж по нервах – до периферичних органів, зокрема до слинних залоз.

З появою вірусу в слині тварина стає заразною, хоча зовнішні ознаки сказу можуть з'явитися лише через 7–10 днів. Ці самі 7–10 днів найбільш небезпечні

Виділяють три форми сказу у собак і котів: буйна (агресивна), тиха (паралітична) і атипова.

Буйна форма – у початковій стадії, що триває 1–4 дні, виявляється змінами поведінки тварини (рис. 22, 23).

Вона стає млявою, апатичною, не виконує команд, ховається від людей, погано їсть. Часто навпаки, буває надмірно ласкавою, постійно треться об ноги господаря (така поведінка особливо характерна для котів). Вже в цій стадії спостерігається рясне слиновиділення.

 

Рис. 22. Буйна форма у котів

(http://bnbnews.com.ua/news)

Рис. 23. Буйна форма у собак

(http://ukranews.com/news/64237.---.uk)

 

У наступні 2–3 дні тварина стає збудженою, гризе неїстівні предмети, намагається втекти. З’являється агресивність. Собака може нападати на людей та на інших тварин, може навіть укусити свого господаря. Через параліч м’язів глотки і гортані собака не може пити води, нижня щелепа відвисає, язик вивалюється. З рота витікає густа і часто піниста слина. Коти ж на цій стадії хвороби можуть бути надмірно полохливими і намагаються сховатися в затишних місцях, де і гинуть.

У фінальній стадії, що триває 2–4 дні, переважають паралічі. Спочатку уражаються задні кінцівки, потім тулуб і передні кінцівки.

До кінця хвороби спостерігається надмірне виснаження. Загибель тварини настає через 6–11 днів після появи перших ознак сказу.

Для паралітичної форми характерна відсутність збудження і агресивності. Після початкових явищ млявості і апатії швидко розвиваються паралічі і за 2–4 дні тварина гине.

Атипова форма в останні роки спостерігається все частіше. Ця форма відрізняється великою тривалістю (від 2 тижнів до 3 місяців) і відсутністю або слабкою виразністю звичайних симптомів. Проявляється ознаками ураження травної системи (блювота, кровавий пронос) і нервової системи (різної вираженості і локалізації паралічі на тлі загальної депресії).