Лекція 1.1. Сказ

1. Сказ

1.6. Діагностика.

Попередній діагноз ставлять враховуючи анамнез, епізоотичну ситуацію та інші епізоотологічні показники, а також клінічні ознаки і патологічні зміни. Уточнюють діагноз лабораторними дослідженнями, для чого в лабораторію ветеринарної медицини надсилають спеціальним посланцем голову або мозок у відповідній, непроникливій для рідин упаковці. У лабораторії проводять мікроскопію мазківвідбитків з відділів головного мозку методом МФА на виявлення рабічного антигену, запроваджують культуральний метод виділення вірсу з подальшою його ідентифікацією методом МФА та біопробою на мишах. Біопробу ставлять на білих мишах, яких заражують інтрацеребрально. Мозок загиблих мишей досліджують методом МФА. Дослідження на сказ проводять згідно з Національним стандартом України «Методи діагностики сказу», ДСТУ 7053:2009 від 2009 року. Тільки у випадку негативних результатів усіх цих досліджень можна виключити діагноз сказу у тварин.

Раніше з метою діагностики сказу застосовували комбінацію різних методів діагностики.

1. Імунофлюоресценція зрізів головного мозку для виявлення вірусного антигену (рис. 24). Результати тестування отримують через 2–3 години, високий ступінь точності добре корелюється із зараженням мишей.

 

Рис. 24. Імунофлюоресценція зрізів головного мозку

(http://www.scielo.br)

 

2. Гістологічне дослідження зразків головного мозку для виявлення специфічних тілець Негрі (рис. 25). Результати отримують через 2-а дні, проте точність становить лише 40–50%, особливо в тому випадку, якщо тварина гине. Фіксовану у формальдегіді тканину головного мозку, можуть також досліджуватися за допомогою імунофлюоресцентного аналізу, якщо її зазделегідь оброблено трипсином.

 

Рис. 25. Тільця Бабеша-Негрі

(http://intranet.tdmu.edu.ua/data/cd/infect_desease/html/Skaz/Skaz.htm)

 

3. Експериментальне зараження мишей проводять інтрацеребрально суспензією з тканин головного мозку і здійснюють спостереження протягом 28 днів до загибелі: якщо було заражено достатню кількість мишей, час спостереження може бути зменшено за допомогою умертвіння мишей через певні інтервали та обстеження їх мозку за допомогою імунофлюоресцентного аналізу.