ТЕМА 1. Поняття, призначення та класифікація устаткування закладів готельно-ресторанного господарства

5. Класифікація та характеристика меблів для торгових приміщень.

Меблі та устаткування залів умовно поділяються на дві групи:

  • меблі для споживання їжі;
  • меблі та устаткування для зберігання і транспортування посуду й страв.


Рис. 4.1. Класифікація меблів 

Столи. Головним предметом меблювання підприємств харчування є столи.

Найпоширенішими є такі розміри:

  • квадратні - розміром від 600><600 до 900x900 мм; - прямокутні - шириною від 600 900 мм та довжиною від 900-2200 мм;
  • круглі столи - діаметром 900-1200 мм, висотою - 740-760 мм.


Рис. 4.1. Класифікація меблів та обладаннанням для зберігання і транспортування посуду.

Пересувні візки (столики для сервірування) – призначені для транспортування страв до столів. Вони можуть бути з підігрівом, охолодженням, з ємностями для окремих компонентів салатів, що дає змогу готувати їх у присутності споживачів.

У закладах ресторанного господарства, особливо при готельних комплексах, використовуються пересувні буфети, які встановлюються в залах при організації харчування за типом «шведського столу» чи «шведської лінії», учасників нарад, спортивних змагань, при облаштуванні столів-буфетів тощо. Вони використовуються як роздавальні столи із ємностями для короткочасного зберігання холодних, гарячих, а також комбінованих готових страв.

Серванти – призначені для зберігання невеликої кількості посуду, наборів, столової білизни в залах ресторанів; верхня поверхня сервантів використовується як підсобний столик; сервант має висувні шухляди та відділення, де зберігаються столові набори, посуд, столова білизна та інші аксесуари сервірування.

Найбільш поширені розміри сервантів: висота 850 900 мм, довжина 1000 мм, ширина 450-550 мм. їх розміщують у центрі зони обслуговування так, щоб вони не порушували цільності інтер’єру. Зазвичай, серванти розміщуються біля стін, колон з урахуванням зручності користування ними при обслуговуванні відвідувачів. Кількість сервантів розраховується за нормою - один сервант на два офіціанти.

Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту