Тема 10.1 Розрахунки з врахуванням геометричної та конструктивної нелінійності

2. Універсальний стрижневий скінченний елемент геометрично нелінійної задачі.

Універсальний стрижневий скінченний елемент геометрично нелінійної задачі (тип СЕ 310) орієнтований на забезпечення розрахунку усіх видів стрижневих систем з врахуванням геометричної нелінійності і по архітектурі є  аналогом універсального лінійного стержневого скінченного елементу для лінійної задачі (тип СЕ 10).

Для врахування геометричної нелінійності стержня вважається, що виконується закон Гука (σ = Eε), а деформація, що входить в цей вираз, має наступний вигляд:

(10.4)

Для коректного розв’язування задач, що містять геометрично нелінійні СЕ необхідно проводити досить дрібне розбиття стержнів між точками опори, оскільки побудова епюр проводиться по приведеному у вузли схеми навантаженню і тому на кожному із стержнів епюри будуть лінійними.

Бібліотека геометрично нелінійних СЕ містить елементи, що дозволяють проводити статичний аналіз конструкцій з урахуванням геометричної нелінійності стержнів, плит, оболонок та об’ємних тіл. Для моделювання геометричної нелінійності використовуються CE №300-399 з бібліотеки СЕ ПК ЛІРА, а СЕ з №400-499 одночасно володіють властивостями фізичної та геометричної нелінійності.



Accessibility

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту

Колір тла