ТЕМА 18. Дозувально-формувальне устаткування

7. 6 Дозатори крему

Дозатор крему ДК. Призначений для наповнення кремом трубочок із заварного тіста. Використається в кондитерських цехах підприємств громадського харчування. Виконаний у вигляді настільної машини з індивідуальним приводом.

Складається із привода з електродвигуном, підстави, що дозує пристрою, бачка для крему, механізму регулювання дози, захисного кожуха й електрощита.

У корпусі дозуючого пристрою 13 розміщений поршень 11 і кран 14, призначений для почергового з'єднання під поршневого простору з бачком для крему й штуцером. Штуцер постачений двома насадками 15 для видавлювання крему в заготівлю тістечка. На торці крана закріплений сигналізатор видачі крему, пофарбований у білий і червоний кольори. Для запобігання осьового зсуву крана на корпусі дозуючого пристрою встановлений обмежник. Корпус кріпиться до підстави.

У бачку перебуває поплавець 12 з показником рівня крему. Показник виступає над кришкою, верхня частина його пофарбована в червоні кольори.

Приводним пристроєм дозатора служить електродвигун 5, з'єднаний клинопасовою передачею 4 із черв'ячним редуктором 3. На вихідному валу редуктора розташовані два кулачки (2 і 7) і палець кривошипа 1. Кривошипно- шатунний механізм служить приводним пристроєм крана. Шатун з'єднаний із краном підпружиненним пальцем. Кулачок 7 за допомогою важеля з'єднаний із шатуном поршня. Замикання важільно-кулачкового механізму здійснюється пружинами 17. Кулачок 2 управляє важелем, на одному кінці якого перебувають щуп і тяга 16, з'єднана за допомогою вилки й регулювальної гайки з гальмовою стрічкою. Інший кінець важеля взаємодіє з мікро вимикачем, призначеним для відключення електродвигуна при відсутності заготівлі тістечка в момент видачі дози крему.

Основна частина механізму регулювання дози крему - регульований упор 8, що є обмежником зворотного ходу поршня. Рукоятка 10, що регулює положення упору, винесена на передню стінку кожуха. З упором з'єднаний стрілець-показник 9, розташована проти вікна зі шкалою на правій стінці кожуха. Верхня частина кожуха змонтована на петлях й є відкидною. При відкинутій верхній частині кожуха електродвигун блокується мікро вимикачем.

Для доступу до рукоятки 6 для натягу ременя й до запобіжників у кожусі передбачені вікна, що закривають знімними кришками. На передній стінці кожуха перебуває збірник крему. На електрощиті встановлений мікро вимикач, магнітний пускач і запобіжники.

Робочий цикл дозатора складається із двох періодів - заготівлі дози крему й подачі її в тістечко. Заготівля дози крему відбувається при білому кольорі сигналізатора. У цей час кран з'єднує під поршневий простір з бачком, і поршень, рухаючись назад, засмоктує з бачка дозу крему. Видача дози крему відбувається при червоному кольорі сигналізатора. При цьому кран повертається, перекриває вихід крему з бачка й з'єднує під поршневий простір з насадками, а поршень, рухаючись уперед, подає дозу крему в заготівлі тістечок. Під час першого періоду робочого циклу важіль приділяється кулачком кривошипного механізму від мікро вимикача, електричний ланцюг електродвигуна залишається замкнутої й дозатор працює, заготовляючи дозу крему незалежно від наявності заготівлі тістечка на насадці. Одночасно із цим тяга піднімається, стрічка гальма приділяється від шківа, і оператор, що обслуговує дозатор, знімає з насадок наповнені кремом тістечка й наколює на насадки нові заготівлі.

Під час другого періоду кулачок не стосується важеля. При відсутності заготівель тістечок на насадках щуп опускається й важіль одним кінцем натискає на мікро вимикач, розмикаючи електричний ланцюг електродвигуна. Одночасно тяга важеля затягує стрічку гальма на шківі й доза крему не видається. Якщо в цей час на насадку наколоти заготівлю тістечка, щуп піднімається, відводячи важіль від мікро вимикача, а стрічку гальма від шківа, і дозатор продовжує роботу.

Таким чином, при ритмічній подачі заготівель тістечок на насадки дозатора останній працює в безперервному режимі, а при припиненні подачі заготівель - автоматично зупиняється.

 Правила експлуатації дозатора крему. Перед початком роботи на дозаторі варто перевірити правильність установки механізму дозатора на задану порцію крему, а також перевірити, немає чи сторонніх предметів у бачку дозатора. Потім переконуються в справності заземлення й правильності роботи всього механізму, для чого дозатор включають на холостому ходу. Після цього завантажують у ємність дозатора раніше підготовлений крем, наколюють на насадки заготівлі тістечок і включають електродвигун машини.

Після закінчення роботи з машини знімають деталі й вузли, що стикаються із продуктами, і промивають їхньою гарячою водою. Потім просушені деталі змазують харчовим несолоним жиром і встановлюють на свої місця. Підшипники кочення, черв'ячний редуктор й інші тертьові деталі періодично змазують машинним маслом відповідно до інструкції по експлуатації машини.

Крім розглянутих машин із групи «Дозувально-формувальне встаткування» промисловістю випускається велика кількість інших машин із цієї групи. Коротка технічна характеристика деяких з них представлена в табл. 21( Ботов М.И.)


Рис. 7.16. Кінематична схема дозатора крему ДК: 1— палець кривошипа; 2,7— кулачки; 3 — черв'ячний редуктор; 4 — клинопасова передача; 5 — електродвигун; 6 — рукоятка для натягу ременя; 8 — регулюємий упор; 9 — стрілка-покажчик дози крему; 10 — рукоятка для регулювання положення упора; 11 — поршень; 12 — поплавок з покажчиком рівня крему; 13 — дозуючий пристрій; 14 — кран; 15 — насадки; 16 — тяга; 17 — пружини.