Тема 5. Класицизм та ампір в архітектурі та інтер’єрі

2. Стиль ампір


Ампі́р (фр. empire — буквально «імперія», «імперський») — стиль у європейській архітектурі (і мистецтві загалом) кінця ХVIII — початку XIX ст.

Ампір був своєрідним продовженням революційного класицизму (і неокласицизму загалом), тільки урочистішим і пафоснішим. Взірцем для художників залишався Стародавній Рим, але тепер уже не республіканський, а імператорський — з його палацами та тріумфальними арками. Для ампіру характерні прагнення до строгої величі та помпезності, холодної елегантності та звеличення абсолютну владу військових монархій (Перша імперія у Франції, російського царя Олександра I). В декоративному оформленні архітектурних споруд, меблів та ін. застосовувалися військові емблеми, зброя часів Стародавнього Риму, лаврові вінці, крилаті грифонисфінксилеви та ін.

Із затвердженням у країнах Європи в першій чверті ХІХ століття пізнього класицизму (ампіру) меблі, що нерідко буквально копіювали древньоєгипетської, римські та грецькі форми, здобувають монументальності нарочито статичних форм, декорованих великою рельєфною бронзовою обробкою (з мотивами давньоримського та древньоєгипетського мистецтва). Конструктивно зрозумілі, вони природно вписувалася в інтер'єр, відіграючи вирішальну роль у його просторовій організації (рис. 5.7). Для їх виготовлення нерідко використовувалася карельська береза, яка відрізняється ефектним золотавим кольором і своєрідним «муаровим» малюнком текстури; в обробці застосовувалося різьблене золочене дерево, що заміняло бронзу.


Рисунок 5.7 – Ампір. Внутрішнє оздоблення Лувру, Париж, Франція


Рисунок 5.8 – Ампір. Інтер’єр Павловського палацу, передмістя Санкт-Петербургу, Росія

Стиль ампір в будь-якому його прояві, будь то архітектура, внутрішнє оздоблення або предмети декору, - це вершина пафосу, розкоші і урочистості. Продиктований самим Наполеоном, він являє собою втіленням грандіозних перемог і величі.

ОСОБЛИВОСТІ СТИЛЮ АМПІР В ІНТЕР'ЄРІ

Стиль ампір фундаментальний і дорогий, в його оформленні використовуються тільки найвишуканіші матеріали, які символізують міць і силу. Для ампіру характерні рідкісні породи дерева, мармур, бронза, позолота. Безліч полірованих і лакованих елементів надають інтер'єру в стилі ампір ще більше лиску, а велика кількість дзеркал розширює простір, роблячи приміщення повітряним і святковим.

Колони, іонічні завитки, античні статуї, сфінкси - все, що пов'язано з великими імперіями, знайшло відображення в ампірі. Відлуння Стародавнього Риму, Греції, Єгипту нерідко можна зустріти в оформленні інтер'єрів багатих кабінетів, розкішних особняків, театрів, які є значущими громадських установ.

Військова атрибутика - ще відмінна риса ампіру. Раритетні шаблі і кинджали, колекційне зброя, яким часто прикрашають інтер'єри в стилі ампір, підкреслюють влада і високий статус господаря будинку.

КОЛЬОРИ, ВЛАСТИВІ ІНТЕР'ЄРУ В СТИЛІ АМПІР

Кольорова гамма стилю ампір складена з глибоких, насичених, благородних тонів, таких як:

  • смарагдовий;
  • зелений;
  • синій;
  • чорний;
  • білий;
  • золотий;
  • кремовий;
  • молочний;
  • бордовий;
  • червоний.

Інтер'єр в стилі ампір не терпить строкатості, його величний спокій досягається використанням переважно одного відтінку з перерахованих вище або контрастне поєднання 2-3 кольорів. Для оформлення стін часто використовують однотонні дорогі тканини, наприклад, атлас або шовк. Помпезності приміщенню додають картини в дорогих багетних рамах, дзеркала, позолочені елементи декору.

МЕБЛІ В СТИЛІ АМПІР

Предмети меблів, як і все інше в цьому величному стилі, повинні бути шикарні. Окремі речі самі по собі є творами мистецтва, гідними бути експонатами музею.

Для шаф, столів, стільців в стилі ампір характерні елегантно вигнуті лінії, античні елементи в обробці, ніжки у вигляді голови лева або сфінкса. Для їх виготовлення використовують червоне і чорне дерево, дуб, бук, карельську березу і інші цінні породи.

Дивани, крісла, узголів'я ліжок в стилі ампір неодмінно оббивають дорогою однотонної натуральною тканиною. Це ще раз підкреслює винятковість і особливе положення їхнього власника.

Меблі в стилі ампір нерідко декорована бронзовими або позолоченими елементами у вигляді грифонів та інших казкових чудовиськ, її прикрашають різьблені зірки, орли, а також буква N - данина засновнику цього напрямку в архітектурі, мистецтві та дизайні.

Ампір в оформленні звичайних квартир зустрічається нечасто, для нього потрібно великий простір, достаток світла і повітря. Масивні деталі, які символізують монументальність і непохитність, більше підходять для інтер'єрів палаців, багатих садиб, державних установ.

Розкішний і в той же час досить строгий ампір - це стиль королів і знаменитих полководців, які вершили історію і долі людей.