ТЕМА 7. Устаткування для магазинів та торговельних кіосків при готелях

5. Устаткування для фасування та пакування товарів.

В даний час, оскільки харчова промисловість випускає ще недостатня кількість фасованої продукції, значну масу товарів обробляють у магазинах. Ця робота є важкою, трудомісткою і малопродуктивною операцією, що відволікає значну кількість працівників. У зв'язку з цим все більшу роль у торгівлі набуває фасовочно-пакувальне обладнання, широке впровадження якого забезпечує високу якість обробки товарів, зниження їх втрат, полегшення праці торгових працівників і підвищення його продуктивності. Це важливо при переході продовольчих магазинів на повне самообслуговування. Попередня фасування й упакування товарів сприяє кращому збереженню їх споживчих якостей, подовженню термінів зберігання, зниження втрат і поліпшенню їх зовнішнього вигляду. Продумане декоративне оформлення упаковки покращує рекламу товарів, полегшує їх вибір покупцями. Від обсягу що у торгівлю попередньо підготовлених до відпустки товарів залежить подальше вдосконалення самообслуговування та інших прогресивних форм торгівлі. 

Устаткування для фасування та пакування товарів постійно вдосконалюється: підвищується його надійність, продуктивність, ступінь автоматизації і якість виконуваних операцій. Проводиться стандартизація та уніфікація устаткування, а також споживчої тари. Уніфікація тари сприяє організації крупносерійного виробництва фасовочно-пакувального обладнання, дозволяє краще використовувати корисну площу торговельних приміщень та обладнання, а також обсяг транспортної тари, скорочує витрату пакувальних матеріалів, підвищує продуктивність праці при фасуванні. 

Технологія фасування та пакування багатьох продовольчих товарів тотожна. Вона складається з певної послідовності процесів, які утворюють технологічну схему фасування та пакування товарів. Ця схема включає наступні операції: очищення і подачу товару для фасування та пакування, виготовлення пакетів, розважування, засипку продукту, запечатування пакетів, вкладання їх у тару. 

Для виконання основних операцій використовуються автоматичні і напівавтоматичні ваги, автомати для фасування та пакування товарів, найпростіші апарати і пристосування для фасування товарів, обладнання для пакування товарів. 

Використовуване для фасування товарів устаткування класифікується наступним чином: 

за призначенням - для фасування гастрономічних і бакалійних товарів, фруктів і овочів; 

за принципом дії - безперервної та періодичної дії;

за способом дозування - з ваговим дозуванням, з об'ємним дозуванням, з об'ємно-ваговим дозуванням і дозуванням за часом відпустки продуктів; 

за ступенем автоматизації - обладнання з автоматичною добавкою порції до певної ваги та обладнання з доведенням порції продукту до норми за участі оператора. 

До фасувального обладнання ставляться як найпростіші апарати і пристосування для індивідуальної та бригадної фасування товарів, створені раціоналізаторами торгівлі, так і напівавтоматичні і автоматичні машини та лінії. Всі фасувальні апарати, як найпростіші, так і більш складні, діють на принципі дозування - об'ємного, вагового і за часом відпустки продукту. При об'ємному дозуванні порція фасованого продукту відміряє в мірних циліндрах (склянках), при ваговому - в ковшах або інших пристосуваннях ваг. При дозуванні за часом відпустки продукту величина дози визначається часом, на яке відкривається заслінка випускного пристрою. 

Залежно від характеру фасованого товару розрізняють пристрої для фасування сипучих товарів, гастрономічних товарів, картоплі, плодів і овочів. 

Обладнання для пакування товарів призначено для виготовлення пакетів, пакувальних сіток, а також їх закриття і запечатування. Застосовується в торгівлі обладнання підрозділяється: 

за призначенням - машини для запечатування готових пакетів, машини для виготовлення та запечатування пакетів і пакувальної сітки. Останні заправляють прозорою плівкою в рулонах або пакувальної сіткою у вигляді довгого рукава для подальшого виготовлення споживчої тари; 

за способом запечатування пакетів - машини для зшивання металевими дужками паперових пакетів і бавовняних сіток, машини для зварювання пакетів і сіток з полімерних термопластичних матеріалів. Найпоширенішим матеріалом для зварювання є плівка з поліетилену і целофан-поліетилену. 

Плівка з поліетилену досить прозора, міцна на розтяг і вигин, еластична, стійка до дії води і хімічних речовин, легко зварюється при нагріванні до 120-140 ° С, утворюючи міцні шви. Деталі при нагріванні в місці контакту розм'якшуються, стають липкими і при невеликому тиску його з'єднуються між собою. Недоліками цієї плівки є схильність до старіння під впливом сонячних променів і тепла, а також недостатня стійкість до дії жирів. Плівку застосовують для пакування кондитерських, бакалійних та інших товарів.

 Плівка з целофану-поліетилену володіє більш високими в порівнянні з поліетиленовою плівкою фізико-хімічними властивостями і придатна для пакування гастрономічних товарів під вакуумом.

Підрозділяють обладнання та по режиму упаковки - машини для упаковки товарів з вакуумуванням (викачуванням повітря з пакетів) і без вакуумування.