ТЕМА 9. Устаткування для клінінгу

3. Класифікація устаткування для професійного прибирання.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА: Хімічні засоби, (миючі, поліруючі, пятновиводні, дезінфікуючі, шампуні, антистатики, мастики, грунтовки, лаки, захисні склади), що застосовуються при наданні послуг з прибирання, а також збиральний інвентар (прибиральні візки, протиральний матеріал, швабри, щітки, губки ) повинні використовуватися відповідно до вимог інструкцій фірм-виробників.

– Прибиральний інвентар після використання слід промивати гарячою проточною водою з миючими засобами. Не допускається багаторазове використання текстильних матеріалів, що застосовуються при прибиранні промислових приміщень.

– Прибиральний інвентар повинен бути кодований різними квітами, сигнальним маркуванням, написом або іншим способом для виключення використання одного і того ж прибирального інвентаря в різних приміщеннях і обмеження розповсюдження бактерій.

– Видалення бруду з різних поверхонь слід здійснювати із застосуванням відповідного способу збирання. Не допускається залишати бруд на сходах, краях, в кутах і інших важкодоступних місцях.

– При прибирання приміщень із застосуванням хімічних засобів слід захищати поверхні і навколишні предмети, які не підлягають прибиранню.

– При проведенні вологого прибирання твердих і напівтвердих підлог для зниження небезпеки травматизму забороняється використовувати мило і порошкоподібні синтетичні миючі засоби.

– При виконанні прибиральних операцій з миття вікон та операцій по догляду за дзеркалами та іншими дзеркальними поверхнями забороняється використовувати порошкоподібні синтетичні миючі засоби та абразивні очищувачі. Тоновані, димчасті і дзеркальні поверхні чистять відповідно до інструкції підприємства-виготовлювача.

– Підлоги (крім паркету) необхідно піддавати очищенню перед кристалізацією, грунтуванням, лакуванням, нанесенням мастик, використовуючи хімічні засоби з сильною проникаючу здатність і розчиняючим ефектом. Після хімічного очищення не допускається проводити подальші операції, якщо видно залишки старого покриття або рівень водневого показника рН твердої підлоги не відповідає встановленим межам.

– Для підвищення протислизького ефекту і стійкості до впливу підошов взуття або коліс машин тверді і напівтверді підлоги слід покривати захисними консервуючими засобами.

– При наданні послуг з чищення килимів або килимових покриттів допускається обмежену дію засоби для виведення плям, якщо в результаті старіння плями в'їлися в килимове покриття або викликали склеювання волокон.

– Для вологого прибирання м'яких підлог (килимів або килимових покриттів) не допускається застосовувати:

– Пінисті шампуні, руйнують підлогу під килимами;

– Концентровані миючі розчини, що викликають появу липких плям і вицвітання килимів;

– Велика кількість води, що викликає усадку, втрату первісного кольору килима і появу водяних плям.

– Для догляду за м'якими підлогами (килимами або килимовими покриттями) слід вибирати спосіб збирання, забезпечує максимальну глибину чищення і висихання до моменту експлуатації.

– Регулярний догляд за килимами і килимовими покриттями, м'якими меблями і текстильними настінними покриттями повинен передбачати відновлення злежалого ворсу, чистку будь-якого ступеня забрудненості і відсутність наступних побічних дефектів:

- Усадка і втрата форми;

- Зміна колірної гами вироби;

- Розчинення клейового підстави килимових покриттів.

– Для чищення корпусів оргтехніки, комп'ютерів, радіоелектронної апаратури слід застосовувати спеціальні антистатичні очисники.

– При хімічній очистці фасаду не допускається розпорошення хімічних засобів на фасадну поверхню.

– Мийку вітрин, вікон фасадів будівель, споруд слід проводити при температурі не нижче 0 градусів С. При необхідності допускається проводити роботи з прибирання зовні будинків, споруд, виключаючи висотні роботи, в зимовий час при температурі від 0 до мінус 10 градусів С при використанні незамерзаючих миючих засобів.

– Після надання послуг з прибирання та догляду допускається:

- Дефекти, виявлені до проведення операцій з прибирання та догляду;

- Проявилися приховані дефекти, що виникли в результаті порушення технології виготовлення предметів, будівництва та ремонту приміщення, а також порушення правил експлуатації та користування.

– По закінченні прибиральних операцій та операцій по догляду споживачеві повинні бути видані рекомендації щодо подальшого утримання прибраних приміщень або поверхонь.

Вибір прибирального устаткування і прибирального інвентарю залежить від конкретного типу прибиральних робіт і розрахований на вирішення конкретного завдання прибирання.

Устаткування для прибирання має відповідати екологічним нормам, спільно працювати з рядом засобів для чищення, мати захист від переповнювання фільтрів, можливості перехресного забруднення, засмічення труб і т. д.

Професійне клінінгове устаткування добирається залежно від типу приміщення (бізнес-центр, торговий павільйон, лікарня й тому подібне), від характеру забруднень, вимог, що висуваються до чистоти і т. д.

Класифікація прибирального устаткування:

1. Професійне прибиральне устаткування класифікується за призначенням:

· устаткування для прибирання підлог: швабри, мопи, флаундери, стягування і зігнання;

· пилососи і промислові пилососи;

· інструменти для миття вікон: зігнання для вікон, телескопічні штанги, шубки для миття вікон;

· інвентар для прибирання санвузлів ванни і туалету;

· устаткування для прибирання прилеглих територій;

· устаткування для вирішення комплексних завдань прибирання (прибиральні візки і прибиральний інвентар, а також прибиральне устаткування).

2. Клінінгове устаткування можна поділити за сферами використання:

· комерційне прибиральне устаткування (прибирання офісів);

· індустріальне прибиральне устаткування (використовується для прибирання великих територій, виробничих складів, аеропортів, приміщень вокзалів, ринків, портів);

· централізоване прибиральне устаткування спеціального промислового використання (хімчистки, пральні, автомийки та ін.);

· стаціонарні апарати високого тиску;

· професійні парогенератори;

· професійні пароочисники;

· комунальна прибиральна техніка;

· снігонавантажувачі та снігоприбиральна техніка;

· машини для утримання доріг і придорожньої території;

· підмітально-прибиральні вакуумні й аварійні машини;

· сміттєвоз.

3. Прибиральна техніка поділяється на:

· мийні й підлогомийні машини;

· килимомийні машини;

· підмітальні машини;

· професійні пилососи;

· полірувальне устаткування.

4. Класифікація прибирального устаткування за сферою застосування:

· прибиральне устаткування для роботи у приміщеннях;

· прибиральне устаткування для прибирання на вулиці.