ТЕМА 10. Оснащення драйв-сервісу. Організація перевезень в готелі

6. Організація роботи внутрішньовиробничого транспорту.

Транспортне господарство підприємства – сукупність загальнозаводських та цехових підрозділів, що забезпечують переміщення людей та вантажів між окремими виробничими ділянками, цехами, робочими місцями та за межами підприємства.

Головна мета транспортного господарства – вчасне переміщення вантажів і людей за вказаними маршрутами з найменшими витратами на здійснення транспортування та операції по завантаженню та розвантаженню. 

Склад та структура транспортного господарства підприємства залежать від наступних факторів:  особливостей продукції, що випускається підприємством;  розміру підприємства та масштабу виробництва;  галузевої приналежності підприємства;  рівня автоматизації та механізації виробничого процесу;  рівня кооперації з транспортними організаціями. 

До складу транспортного господарства зазвичай входять:  транспортний відділ;  транспортний цех або цехи (цех автомобільного транспорту, цех залізничного транспорту тощо);  ремонтний цех або цехи. 

Транспортний відділ, як правило, складається з наступних підрозділів:  бюро перспективного планування;  бюро технічного нормування та організації перевезень;  конструкторсько-технологічне бюро;  диспетчерське бюро;  ремонтне бюро. 

До транспортних засобів належать технічні засоби, що слугують для переміщення вантажів у просторі. 

5.1 Визначення необхідної кількості внутрішньовиробничих транспортних засобів Потреба підприємства у транспортних засобах визначається залежно від розміру вантажопотоків та загального вантажообороту.

 Вантажопотік – це кількість вантажів, що переміщуються у заданому напрямку за одиницю часу. 

Вантажообмін – сума всіх вантажопотоків, що переміщуються виробничим транспортом за одиницю часу. Для визначення загального вантажообміну на підприємстві складається шахова відомість.

 Шахова відомість формується як таблиця, в рядках якої зазначені відправники вантажу, в стовпчиках – отримувачі, причому підрозділи підприємства заносяться в стовпчики в тому самому порядку, в якому вони розміщені у рядках. На перехресті однакових підрозділів ставиться знак "х" – самі собі вони нічого не відправляють і не отримують. Потім у клітини заносяться відповідні значення. 

 Шахова відомість служить основою для складання схеми вантажопотоків. 

Схема вантажопотоків - графічне зображення даних шахової відомості на генеральному плані підприємства. При побудові схеми треба враховувати, що товщина стрілок має бути пропорційна обсягу вантажопотоків.

 Схема вантажопотоків використовується для організації вантажопотоків; проектування доріг та оптимізації роботи транспорту. 

Інформація, що необхідна для вибору виду та розрахунку потрібної кількості транспортних засобів:  категорія, вид, вага, габарити та конфігурація вантажу;  відомості про маршрут (відстань, стан доріг, інтенсивність руху транспорту);  дані про обсяг та режим перевезень;  дані, що характеризують транспортні засоби та пристрої, що використовуються для завантаження й розвантаження;  транспортні тарифи

Вибір та розрахунок транспортних засобів відбувається у два етапи. 

На першому етапі проводиться вибір виду та типу транспортного засобу й засобів механізації навантажувально-розвантажувальних робіт. 

На другому етапі проводиться розрахунок кількості транспортних засобів. Основними критеріями вибору виступають часові характеристики перевезення та якість транспортних послуг за мінімальних витрат. На другому етапі проводиться розрахунок кількості транспортних засобів.

Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту