Тема 14. Дизайн інтер’єру готельних номерів

2. Стилістика номеру

Будівлі, які вже відсвяткували своє двохсот та трьохсотріччя, елегантні шато, колишні приміщення банків, виноробень та навіть госпіталів і складських приміщень — де тільки не розташовуються готелі у світі! Вишукані та концептуальні інтер’єри, приклади історичної та сучасної архітектури — незважаючи на різноманіття дизайнерських рішень, облаштувати приміщення потрібно з дотриманням усіх прийнятих норм та найголовніше — щоб гостям було зручно та по-домашньому комфортно. У цій статті блогу ми поділимося порадами професіоналів щодо оформлення готельного інтер’єру.

IN_402_Hospitality_Bedrooms_001.jpg


Задача оформлення будівлі для приїжджих — не з простих. Готель має вражати своїм виглядом — адже гості обирають очима — та разом з тим бути багатофункціональним. Ідеальне освітлення, продумана акустика приміщень, якісні матеріали, зручні меблі — врахувати потрібно бодай найменший нюанс. Це стосується і великого готелю, і хостелу на дві кімнати. Як оптимально використати простір та зробити його функціональним? Відповідають дизайнери.

Визначаємося зі стилістикою

В готелі надзвичайно важливо втілити єдиний стиль — гармонійно поєднати прилеглу територію, екстер’єр (фасад) та інтер’єр. Це стосується не тільки номерів, а і загальних приміщень — лобі, ресторану тощо. Облаштування готелю починається з вибору стилістики — зараз при оформленні пальма першості належить таким дизайнерським напрямкам:

●    скандинавському. Лаконічний, простий та разом з тим функціональний, він «царює» в оселях та громадських місцях. Стиль вирізняють білий та інші світлі кольори, природні матеріали та чіткі лінії, а також декорування, що створює домашній затишок;

●    морському. Найрозповсюдженіший спосіб облаштування готелів, розташованих коло морських курортів по всьому світі. До його основних особливостей варто віднести «водну» палітру, де переважає білий та відтінки синього, прості форми, тематичне прикрашання (штурвал, морські зірки тощо);

●    кантрі. Природні кольори, натуральні поверхні без глянцевого блиску, паркет чи ламінат, імітація шкіри тварин на підлозі — цей стиль найкраще втілює простоту сільського побуту. В залежності від регіону, кантрі може бути французьким (прованс), італійським, американським і т. д.;

●    східному. Індія, Єгипет, Китай, Марокко — для втілення східного стилю можна надихатися національними особливостями облаштування приміщень в цих країнах. Кам’яна чи дерев’яна підлога, низькі меблі, подушки-пуфи та багато іншого текстилю, характерні аксесуари — «родзинки» напрямку;

●    барокко. Оздоблення готелю більше нагадує розкішний палац, головною задачею якого є підкреслення статусу гостей. Коштовні матеріали, предмети мистецтва, позолота, різьблення ручної роботи — ось декілька прикладів втілення напрямку. Об’ємні елементи та чимала кількість прикрас вимагає простору, тож кімнати мають бути великі. Головне, що потрібно пам’ятати — всього має бути в міру, адже цей помпезний стиль має небезпеку перейти у вульгарність;

●    класичному. Шовк та оксамит, меблі з благородних порід дерева, мармур, колони та ліпнина — напрям також характеризується розкішним оздобленням, та на відміну від бароко тут панує строга симетрія, немає зайвих аксесуарів, а форми хоч і об’ємні, проте чіткі.

Стилістика головним чином визначатиметься спрямованістю готелю. Наприклад, дизайн в готелі бізнес-класу недоречно виглядатиме в оформленні розкішного, з «розмахом», класицизму чи бароко. Оптимальним варіантом стане стриманий мінімалізм чи ультрасучасний хай-тек. Дуже часто стильове рішення може «підказати» сама будівля — особливо, якщо вона з історією. В такому випадку інтер’єрне облаштування може слугувати продовженням архітектури фасаду.

При виборі стилю неабияк важлива «зірковість» готелю та його місцерозташування. Так, номера будівель, що знаходяться в зеленій зоні чи лісі, здебільшого оздоблені деревиною та вирізняються великими панорамними вікнами. Для готелів в спальних районах найкраще підійдуть сучасні мінімалістичні напрямки, а для тих, що в приморській зоні — морське оформлення.

Разом з оздобленням номерів необхідно продумати дизайн холу, стійки рецепції, лаунж-зони, ресторану при готелі, спа-салону, тераси — всі місця мають бути привабливими для гостей.

Після вибору стилю та розробки документації щодо планування приміщень, варто вдатися до комп’ютерної візуалізації. Віртуальний проєкт допоможе «пройтися» будівлею, подивитися попередній результат та вчасно виправити те, що не сподобається.

Облаштовуємо інтер’єр готелю

Коли головна ідея визначена, далі на черзі — практична сторона оформлення.

Номери потрібно укомплектувати зручними меблями з високою зносостійкістю, пожежостійкістю та антивандальними характеристиками. Довговічна деревна плита, легка в догляді незаймиста оббивка, якісна металева фурнітура — ключові їх характеристики. До того ж на відміну від предметів, якими облаштовується приватне житло, меблі мають бути комфортними не тільки для відвідувачів, а і для обслуговуючого персоналу під час складання та розкладання.

Вимоги до оздоблювальних матеріалів — простота в прибиранні, зносостійкість та відповідність вимогам пожежної безпеки. Для стін найчастіше обирають фарбування чи декоративну штукатурку, на підлогу монтують ламінат, паркетну дошку чи керамічну плитку.

Кольорова гама переважно універсальна — потрібно намагатися уникати активних відтінків. Додати яскравості можна за допомогою акцентів — штор, пледів, килимів.

Ретельно варто спланувати й освітлення. Для вхідної, робочої зони та санвузла можна використати вбудовані світильники, настільні лампи, а над ліжками почепити додаткові настінні бра.

Переважна більшість готельних номерів — стандартні, з площею не менше 12 кв.м, проте є номери вищої категорії, що складаються з кількох кімнат. До них відносять люкс (спальня з кабінетом, що загалом займають 35 кв.м), апартаменти (від 40 «квадратів») та сюіт (від трьох кімнат площею 75 квадратних метрів). Такі номери, як правило, облаштовані ванною, а не душовою кабіною. Всі кімнати мають поєднуватися єдиною концепцією.

Отож стильне та продумане оформлення номерів та інших приміщень — надзвичайно важливе, адже значно впливає на комфорт перебування гостей в готелі та підвищення його іміджу.