Лекція 2. Основні вимоги до методів і засобів екоаналітичного контролю (2 год)

5. Вимоги до засобів метрологічного забезпечення, пробовідбору та методик виконання вимірювань

До засобів метрологічного забезпечення екоаналітичного контролю відносяться: стандартні зразки (СЗ) складу або властивості речовини, еталони порівняння, перевірочні газові суміші, різні генератори тощо.

До цих засобів застосовуються ті самі вимоги, що і до засобів вимірювання. Засоби, в яких не витриманий термін придатності, не припустимо використовувати. Кожний екземпляр стандартних зразків повинен мати відповідну етикетку. Без засобів метрологічного забезпечення отримання достовірних даних екоаналітичного контролю неможливе.

Особливі вимоги до засобів пробовідбору пов’язані із необхідністю забезпечення репрезентативності і відтворюваності при відборі проб НС, а також із можливістю втрати частини інформації при транспортуванні і зберіганні проб.

Діючими нормативними документами встановлені різні вимоги до засобів пробовідбору. Так, електроаспіратори, які застосовують для відбору проб атмосферного повітря і промислових викидів в атмосферу, повинні забезпечувати:

- можливість безперервної роботи на протязі 20 хвилин;

- підтримка стабільної витрати при роботі;

- відбір проб одночасно через декілька каналів;

- визначення об’ємної витрати з похибкою не більше 5 % для атмосферного повітря і 10 % для промислових викидів в атмосферу.

Існують також вимоги до пристроїв відбору проб ґрунту, поверхневих, морських і стічних вод, донних відкладів, атмосферних опадів тощо.

Методик виконання вимірювань існує досить багато, але значну вагу мають ті, які рекомендовані відповідальними державними установами і мають статус державних або міжнародних стандартів. В Україні ще діють деякі стандарти СРСР, хоча проводиться велика робота зі створення власних державних стандартів. Головною умовою запровадження тих чи інших методик вимірювання повинна бути обов’язкова державна реєстрація всіх атестованих методик у сфері державного метрологічного контролю і нагляду, в тому числі в області охорони навколишнього середовища.

Офіційне визнання технічної компетентності лабораторій необхідне для надання юридичного статусу результатам екоаналітичних вимірювань. В ряді випадків це є необхідним, наприклад, для отримання ліцензії на виконання екоаналітичних вимірювань і моніторингу, для вирішення питань арбітражу тощо. Робота з підтвердження технічної компетентності лабораторій проводиться як спеціальними органами з акредитації, так і територіальними органами Держстандарту України, відомчими метрологічними службами.


Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту