Тема 1. Базові відомості. Підготовка будівельного майданчика

6. Облаштування будівельного майданчика.

 Тимчасовий водопровід під будівництво влаштовують із труб розрахованого діаметра, прокладаючи їх в землі чи на її поверхні та захищаючи від механічних пошкоджень.

Водопостачання може бути облаштоване за тупиковою, кільцевою або змішаною схемами. Для електропостачання використовують діючі мережі й постійні споруди енергетичного господарства. Тепло й пар подають від котельних установок. Стиснене повітря від компресорних установок розподіляють по сталевих трубах чи гумових шлангах. Автомобільні дороги й залізниці використовують як тимчасові внутрішньобудівельні дороги на будівельних майданчиках. Залізничний транспорт застосовують під час спорудження великих об’єктів промислового та енергетичного будівництва.

Тимчасові залізниці укладають спеціалізовані організації, а тимчасові автодороги – загальнобудівельні організації.

Дороги тимчасового призначення прокладають по трасах майбутніх постійних шляхів. До головних параметрів тимчасових автомобільних доріг належать: кількість смуг руху; ширина полотна та проїзної частини; радіуси заокруглень; найбільший повздовжній ухил (до 9 %). Ширина тимчасових доріг за однобічного руху автотранспорту повинна становити не менше ніж 3,5 м, за двостороннього руху – не менше ніж 6 м. Під час визначення схеми руху транспорту (кільцева, наскрізна, тупикова) й розташування доріг у плані необхідно забезпечити під’їзд транспортних засобів до зони дії кранів та інших засобів вертикального транспорту, до майданчиків укрупнювального складування, складів.

Ширину доріг (рис. 1.4, в) на поворотах під час доставки великогабаритних та довгомірних вантажів автопоїздами визначають за формулами;

    де lв – довжина вантажу; lt – довжина частини вантажу, що звисає з підкатного причепа; в1 – ширина ведучої колісної пари тягача; в2 – ширина підкатного причепа;

    l2 = l – (l1 + l3); l3 – довжина частини вантажу, що звисає з сідла тягача; l4 – відстань від задньої осі тягача до сідла, на який спирається вантаж.

Автомобільні шляхи споруджують відповідно до вимог та призначення. Конструктивно автомобільні шляхи включають земляне полотно та шляховий одяг, який складається з підстильного піщаного шару, основи і покриття (рис. 1.4, б).

Рис. 1.4. Улаштування тимчасових автомобільних доріг: а – види внутрішньомайданчикових доріг; б – склад покриття; в – в’їзд транспортного засобу в поворот; г – поперечний профіль дороги; д – решітчаста залізобетонна дорожня плита; є – те саме, кесонна; 1 – кільцева дорога; 2 – тупикова дорога; 3 – роз’їзд; 4 – розворот; 5 – розширений поворот; 6 – покриття; 7 – основа; 8 – підстильний шар; 9 – ущільнений грунт; 10 – проїзна частина; 11 – узбіччя

Залізничні дороги складаються із земляного полотна та верхньої конструкції. Земляне полотно має бути стійким до впливу різних навантажень, розмивання водою, а також міцним. Верхня конструкція складається з баластного шару, шпал та рейок. Призначення баластного шару – сприймати, розподіляти та передавати навантаження від поїзда на нижню основу шляху. Залежно від ширини колії залізнична дорога може бути стандартної ширини – 1524 мм або вузькою – 750 мм. Стандартна дорога може бути одно- або двоколійною.

Розміщення тимчасових будівель.

За призначенням тимчасові будівлі поділяють на:

– виробничі (майстерні, об’єкти енергетичного призначення);

– адміністративно-господарські (контори виконробів, прохідні);

– санітарно-побутові (гардеробні, душові).

Залежно від конструктивних рішень розрізняють неінвентарні тимчасові будинки (розраховані на одноразове використання) та інвентарні. Останні, зі свого боку, можуть бути збірно-розбірними, контейнерними й пересувними.

Розміщуючи санітарно-побутові й адміністративні будівлі, необхідно подбати про безпечність і зручність підходів до них (вони не повинні заважати будівництву), забезпечити максимальне блокування будинків. Розміщення складів. Залежно від вимог до фізико-хімічних властивостей матеріалів, що зберігаються, розрізняють такі приоб’єктні склади:

– відкриті (збірний залізобетон, цегла);

– напівзакриті (навіси, столярні вироби, руберойд);

– закриті утеплені й неутеплені (цемент, паркет).

Відкриті склади необхідно розташовувати поблизу споруджуваних об’єктів, у зоні дії монтажних кранів уздовж фронту їхнього переміщення

Навіси розміщують у зоні дії крана або в безпосередній близькості від нього. Закриті склади – поблизу тимчасових будівельних доріг поза небезпечною зоною.

Майданчики укрупнення конструкцій розташовують у місцях, які забезпечують простий і безпечний спосіб переміщення їх у проектне положення.

 Механізовані установки розміщують поза зоною роботи монтажного крана.

Бажано, щоб культурно-побутові та адміністративно-господарські будівлі були розташовані поблизу входу до будівельного майданчика.