Тема 8. Улаштування фундаментів

5. Виготовлення комбінованих паль

Комбіновані – це палі, конструкція і технологія яких містять елементи, виготовлені заздалегідь, з подальшим їхнім заглибленням, і елементи, які виконують на місці. До них належать буроопускні, комбіновані камуфлетні зі збірним стволом та ін’єкційні анкери.

Буроопускні палі (рис.6.І, к) – це залізобетонні циліндричні конструкції діаметром 0,4–0,8 м, довжиною 3–6 м, які опускають краном у вибурені свердловини на 3–5 см більше діаметра паль. Після цього на палі монтують потужні вібратори і вмикають їх у режимі трамбування, що у вологих та водонасичених ґрунтах забезпечує контакт палі з ґрунтом.

Комбіновані камуфлетні палі зі збірним стволом (рис. 6.1, л) виконують так само, як і камуфлетні монолітні, з тією лише різницею, що зразу після заповнення камуфлету бетонною сумішшю в неї вставляють залізобетонний стояк. Ін’єкційні анкери (рис. 6.1, м) використовують найчастіше під час реконструкції. Бурін’єктор – це труба з буровим органом на кінці і багатьма отворами в стволі. Після заглиблення ін’єктора у ґрунт нагнітають цементний розчин під тиском 2–6 МПа. Ін’єктор виконує функції арматури анкерної палі.