1. Вірусний папіломатоз

1.4. Клінічні ознаки.

Інкубаційний період триває 1–2 місяці. Клінічний прояв вірусного папіломатозу характеризується такими особливостями:

по-перше, інфекція часто протікає в латентній (прихованій) формі, і носій вірусів є істотною загрозою для інших собак;

по-друге, якщо хвора собака пошкоджує папіломи, поїдаючи твердий корм або під час гри, розвиваються кровотечі і, як результат, захворювання ускладнюється вторинною інфекцією;

по-третє, відомі випадки, коли папіломи зазнають злоякісних трансформацій, перероджуючись у лускоподібну клітинну карциному.

У більшості випадків папіломатоз ротової порожнини виявляють у собак у віці від 1-го місяця до 4-х років. Як правило, перші вогнища ураження з’являються на губах, а потім поширюються на порожнину рота і глотку.

Оральний папіломатоз у собак – це поширене інфекційне захворювання, яке у молодих тварин обмежене слизовою оболонкою ротової порожнини і губами (рис.57 ), але папіломи також можуть виникати на кон'юнктиві і зовнішній частині ніздрів.

 

Рис. 57. Папіломні ураження ротової порожнини

(Keith E. Linder DVM, PhD, ACVP USCAP 2012)

 

Численні оральні папіломи часто пов'язують з імунною недостатністю та породною схильністю (ротвейлери, німецькі вівчарки, добермани). Виразки з’являються у вигляді білих, плоских, гладких блискучих папул, бляшок і переходять у білувато-сірі гіперкератозні новоутворення з підвищеним вмістом кератину на тонких ніжках. Є повідомлення про їх злоякісне переродження в карциноми.

Відзначені рідкі випадки ураження шкіри навколо носа і рота, а також – стравоходу. Папіломи ротової порожнини можуть створювати собаці перешкоди для нормального прийому корму і пиття. У таких випадках можуть відзначатися салівація і незначні кровотечі у ротовій порожнині. Хвора тварина не може повністю зімкнути щелепи, в результаті чого можлива травматизація папілом. В останньому випадку кровоточиві новоутворення стають воротами для патогенних мікроорганізмів – бактерій і грибків (найчастіше відзначають розвиток кандидомікозу).

Шкірна перехідно-клітинна (інвертована) папілома є мало поширеним ураженням. Такі пухлини зазвичай локалізуються на вентральній поверхні живота і в ділянці мошонки. Виразки бувають поодинокими або множинними і є дещо піднятими твердими новоутвореннями, вкритими шкірою, з отвором посередині, які виходять на поверхню шкіри (рис.58).

 

Рис. 58. Інвертована папілома

(Keith E. Linder DVM, PhD, ACVP USCAP 2012)

 

Світлова мікроскопія показує під рівнем здорового епідермісу наявність інвертованої структури у вигляді колби. Інвертованим папіломам у собак властива мимовільна регресія.

Шкірна екзофітна папілома виникає у старіючих собак і найбільш поширена у самців. Бородавки одинокі або множинні виникають головним чином на ділянці голови, повік і лап. Вони мають вигляд білих, рожевих або пігментованих (коричневих або чорних), гладких або кератозних виразок, на ніжці або на зразок кольорової капусти. Під час мікроскопічного дослідження в шкірних папіломах наявна чітка епітеліальна проліферація на численних тонких фіброваскулярних ніжках. При регресії папіломи стають темно-червоними і м'якими.

Генітальна папілома у собак є венеричною інфекцією і зустрічається рідко.