Спеціальність: 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. ОС: Бакалавр. Семестр: 8. ЄКТС: 4.
Викладач: Макаренко Лілія Петрівна - д-р політ- наук, доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук; Шевченко Наталія Володимирівна - канд. істор. наук, доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук.
Анотація: К урс «Європейський Союз в міжнародних відносинах» дає студентам спеціальності «Міжнародні відносини» ґрунтовні знання з основ європейської інтеграції. Розглядаються суть, засади, механізми і наслідки інтеграційних процесів у Європі, особливості європейської інтеграції в економічній, фінансовій, політичній, соціальній, правовій, військово-політичній та інших сферах, досягнення і проблеми на шляху до формування єдиного європейського дому. Значна увага приділена розгляду Європейського Союзу як міжнародного актора, проблемам формування і здійснення його зовнішньої політики і політики безпеки, а також європейській інтеграції України, що є стратегічним напрямком зовнішньої політики нашої держави. Метою викладання навчального курсу є опанування студентами особливостей виникнення, розвитку і трансформації європейського інтеграційного проекту – Європейського Союзу, тенденцій і проблем сучасного етапу його розвитку, місця і ролі ЄС у сучасній системі міжнародних відносин, співпраці України з Європейським Союзом та головних проблем і перспектив реалізації Україною курсу на повноправне членство в ЄС.