Спеціальність: 211 Ветеринарна медицина. ОС: Магістр (6 р.). Семестр: 9 (8-10). ЄКТС: 3 (10).
Викладачі: Мельник Володимир Васильович - завідувач кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології, доцент; Мартинюк Олександр Григорович - доцент кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології.
Анотація: Епізоотологія та інфекційні хвороби є важливою наукою ветеринарної медицини на завершальному етапі формування лікаря ветеринарної медицини. Вона має методичну, методологічну, теоретичну і практичну основу та тісний логічний зв’язок з дисциплінами інфекційного циклу: мікробіологією, вірусологією, мікологією, імунологією, патологічною фізіологією, патологічною анатомією, епідеміологією та ін.

Як дисципліна, «Епізоотологія та інфекційні хвороби» є фундаментальною і вивчає загальні об’єктивні закономірності виникнення, наростання, розповсюдження та згасання епізоотичного процесу, а як прикладна на основі такого вивчення та даних суміжних наук розробляє заходи профілактики та ліквідації інфекційних хвороб.
Метою викладання епізоотології є засвоєння студентами теоретичних і методологічних основ інфекційного та епізоотичного процесів, закономірностей, які лежать в основі розвитку інфекційних хвороб, оволодіння методами діагностики інфекційних хвороб бактеріальної, вірусної і грибної природи, навиками науково-обґрунтованого планування, організації і проведення протиепізоотичних заходів.
Згідно програми “Епізоотологія та інфекційні хвороби” з вивченням загальної епізоотології і інфекційних хвороб тварин розпочинається і завершується формування та клінічна підготовка лікаря ветеринарної медицини, за період навчання – відбувається поглиблене вивчення найбільш небезпечних інфекційних хвороб в епізоотичному і епідемічному значеннях, та розбір прикладів щодо проведення протиепізоотичних заходів при інфекційних захворюваннях.

Курс вивчення дисципліни включає наступні види роботи: лекції, лабораторні заняття, консультації та перевірки засвоєння знань і оволодіння вміннями – заліки та іспит.


Рік останньої атестації: 2023