Практична робота №3
Практична робота до теми 3
Практичне завдання до теми 3
Тема 3. «Заходи регулювання зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією»
Мета: аналізувати наслідки використання окремих інструментів регулювання зовнішньої торгівлі.
Методичні рекомендації. Студенту потрібно скористатися навчальними публікаціями (підручниками, навчальними посібниками тощо), щоб розглянути: роль торгівлі у розвитку сільськогосподарського виробництва, базові теорії міжнародної торгівлі агропродовольчою продукцією, основні показники міжнародної конкурентоспроможності країни на світовому агропродовольчому ринку.
Завдання: 1) кожен студент має підготуватися до практичного заняття по лекційному матеріалу; 2) скористатися списком рекомендованої літератури для осягнення нижченаведеного плану питань по цій темі:
- визначити основні заходи регулювання зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією;
- поділити визначені заходи регулювання зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією на два класи – заходи регулювання експорту та імпорту;
3) опрацювати відповідну навчальну, довідкову, статистичну інформацію, та заповнити таблиці з показниками (за зразком нищенаведених таблиць);
Питома вага експорту продукції АПК України (по групах) у окремі регіони світу, 2023 р.
Продукція |
Європа |
Азія |
Африка |
СНД |
Зернові |
|
|
|
|
М'ясо та харчові субпродукти |
|
|
|
|
Продукти переробки овочів, плодів |
|
|
|
|
Їстивні плоди та горіхи, цитрусові |
|
|
|
|
Овочі та деякі коренеплоди та клубнеплоди |
|
|
|
|
Продукція борошномельно-круп'яної промисловості |
|
|
|
|
Молоко та молочні продукти, яйця, мед |
|
|
|
|
Насіння і плоди олійних культур |
|
|
|
|
Жири та олії тваринного або рослинного походження |
|
|
|
|
Продукти із зернових культур |
|
|
|
|
Торгівля України продукцією АПК з країнами ЄС, тис. дол. США
Продукція |
2023 |
|
Експорт |
Імпорт |
|
01-24 всього |
|
|
I. Живi тварини; продукти тваринного походження |
|
|
01 живі тварини |
|
|
02 м’ясо та їстівні субпродукти |
|
|
03 риба i ракоподібні |
|
|
04молоко та молочні продукти, яйця птиці; натуральний мед |
|
|
05 інші продукти тваринного походження |
|
|
II. Продукти рослинного походження |
|
|
06 живі дерева та інші рослини |
|
|
07 овочі |
|
|
08 їстівні плоди та горіхи |
|
|
09 кава, чай |
|
|
10 зерновi культури |
|
|
11продукція борошномельно-круп’яної промисловості |
|
|
12 насіння і плоди олійних рослин |
|
|
13 шелак природний |
|
|
14 рослинні матеріали для виготовлення |
|
|
III. 15 Жири та олії тваринного або рослинного походження |
|
|
IV. Готові харчовi продукти |
|
|
16 продукти з м’яса, риби |
|
|
17 цукор і кондитерські вироби з цукру |
|
|
18 какао та продукти з нього |
|
|
19 готові продукти із зерна |
|
|
20 продукти переробки овочів |
|
|
21 різні харчові продукти |
|
|
22 алкогольні i безалкогольні напої та оцет |
|
|
23 залишки і відходи харчової промисловості |
|
|
24 тютюн і промислові замінники тютюну |
|
|
Товарна структура імпорту агропродовольчої продукції в Україну з країн ЄС-27
Продукція |
2012 р. |
2021 р. |
2022 р. |
2023 р. |
||||
$ млн |
% |
$ млн |
% |
$ млн |
% |
$ млн |
% |
|
М’ясо і харчові субпродукти |
397 |
13 |
|
|
|
|
|
|
Різні харчові продукти |
319 |
11 |
|
|
|
|
|
|
Їстівні плоди та горіхи |
307 |
10 |
|
|
|
|
|
|
Залишки і відходи |
180 |
6 |
|
|
|
|
|
|
Алкогольні та безалкогольні напої та оцет |
260 |
9 |
|
|
|
|
|
|
Какао та продукти з нього |
127 |
4 |
|
|
|
|
|
|
Насіння і плоди олійних рослин |
150 |
5 |
|
|
|
|
|
|
Зернові культури |
188 |
6 |
|
|
|
|
|
|
Жири та олії |
125 |
4 |
|
|
|
|
|
|
Продукти переробки овочів, плодів |
121 |
4 |
|
|
|
|
|
|
Тютюн |
86 |
3 |
|
|
|
|
|
|
Риба і ракоподібні |
88 |
3 |
|
|
|
|
|
|
Живі тварини |
96 |
3 |
|
|
|
|
|
|
Готові продукти із зерна |
97 |
3 |
|
|
|
|
|
|
Інше |
427 |
14 |
|
|
|
|
|
|
Усього |
2968 |
100 |
|
|
|
|
|
|
4) подати підготовлений презентаційний матеріал, винесений на практичне заняття.
План питань для обговорення й дискусії на практичному занятті:
- Роль торгівлі у розвитку сільськогосподарського виробництва.
- Базові теорії міжнародної торгівлі агропродовольчою продукцією.
- Основні показники міжнародної конкурентоспроможності країни на світовому агропродовольчому ринку.
- Суть та завдання зовнішньоторговельної політики держави в аграрному секторі, основні аргументи на користь протекціонізму у агропродовольчій торгівлі.
- Основна відмінність між політикою протекціонізму і лібералізацією зовнішньої торгівлі агро продовольчою продукцією.
- Інструменти регулювання імпорту агропродовольчої продукції: імпортне мито, квота на імпорт, вимоги щодо якості продукції.
- Інструменти регулювання експорту агропродовольчої продукції: експортне мито, експортна субсидія та її негативний вплив на світову економіку та внутрішній ринок країни, яка її застосовує.
Форма та строки подання: опитування й обговорення питань практичного заняття, розгляд презентацій та вирішення практичних вправ. Написаний і/або надрукований матеріал у ході самостійної роботи за цією темою студент надсилає файлом(-ами) викладачу для перевірки у цій вкладці ресурсу. Готові завдання доповідаються та захищаються на практичному занятті.
Критерії оцінювання: за результатами опитування, заслуховування відповідей на поставлені питання, обговорення питань практичного заняття й заслуховування та розгляду презентацій та вправ, перевірки самостійної роботи студентів кожен студент може отримати за аудиторну й самостійну роботу по темі 1 змістового модуля 1 максимальну суму балів - 10. Якщо допущено незначні помилки й погрішності в розумінні суті питання - 4-9 балів; студент недостатньо доповів інформаційного матеріалу по питанню й губиться при відповіді на задані аудиторією і викладачем питання - 3 бали; студент не готовий до заняття або доповідає на дуже низькому освітньому рівні - 0, 1 чи 2 бали.
Література для опрацювання: конспект лекцій та рекомендована література.
- 1 лютого 2025, 16:15
- 1 лютого 2025, 16:15
- 1 лютого 2025, 16:15
- 1 лютого 2025, 16:15
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла
Кернінг шрифтів
Видимість картинок
Інтервал між літерами
Висота рядка
Виділити посилання