Практична робота 5
Тема 5. «ІНСТИТУЦІЙНІ ЧИННИКИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ»
Мета: закріпити теоретичні засади поняття та сутності інститутів та інституційного середовища.
Методичні рекомендації. Студенту потрібно скористатися навчальними публікаціями (підручниками, навчальними посібниками тощо), щоб розглянути: поняття та сутність інститутів та інституційного середовища, динаміка зміни інститутів у трансформаційній економіці, аналіз ключових сегменгів інституційного середовища національної економіки.
Завдання 5. Розрахувати:
а) прожитковий мінімум для працездатної особи на місяць, рік;
б) вартість набору продуктів харчування для працездатної особи на місяць, рік.
Вихідні дані:
1. Мінімальний рівень і структура споживання продуктів харчування працездатною особою представлені в таблиці.
Продукти харчування |
Працездатні особи |
|||
мінім. рівень споживання у нат. виразі за рік,кг |
Вартість продуктів харчування, у.г.о. |
|||
за рік |
за місяць |
|||
Хліб і хлібопродукти |
1,55 |
123,4 |
||
Картопля |
1,46 |
95 |
||
Овочі |
1,63 |
110 |
||
Фрукти і ягоди |
3,50 |
64 |
||
Цукор |
2,60 |
24 |
||
Кондитерські вироби |
6,20 |
13 |
||
Масло вершкове |
12,2 |
5 |
||
Олія |
6,16 |
7,1 |
||
Яйця, шт. |
0,32 |
220 |
||
Молоко і молокопродукти |
2,03 |
143,5 |
||
М’ясо і м’ясопродукти |
8,21 |
53 |
||
Риба і рибопродукти |
7,12 |
13 |
||
Всього |
× |
× |
2. Питома вага вартості набору непродовольчих товарів складає 55 % вартості продуктів харчування на місяць.
3. Питома вага витрат на побутові, комунальні, транспортні та інші послуги становить 40 % вартості набору непродовольчих товарів на місяць.
4. Витрати на загальнообов’язкове державне страхування – 20 % вартості усіх продовольчих і непродовольчих товарів і послуг.
Розвязок:
Вартість на рік = ціна од.*мінімальний рівень споживання
Вартість на місяць = вартість на рік/12
Вартість продовольчих товарів на місяць =
____________________________________________________________________
Вартість продовольчих товарів на рік =
____________________________________________________________________
Вартість непродовольчих товарів на місяць =
____________________________________________________________________
Вартість непродовольчих товарів на рік =
____________________________________________________________________
Вартість послуг на місяць =
____________________________________________________________________
Вартість послуг на рік =
____________________________________________________________________
Витрати на страхування на місяць =
____________________________________________________________________
Витрати на страхування на рік =
____________________________________________________________________
Прожитковий мінімум = ∑ всіх витрат
Прожитковий мінімум на місяць =
____________________________________________________________________
Прожитковий мінімум на рік =
____________________________________________________________________
Критерії оцінювання: за результатами обговорення питань практичного заняття, перевірки самостійної роботи студентів кожен студент може отримати за самостійну роботу по темі 4 змістового модуля 1 максимальну суму балів - 5. Якщо допущено незначні помилки й погрішності в розумінні суті питання - 4 балів; студент недостатньо доповів інформаційного матеріалу по питанню й губиться при відповіді на задані аудиторією і викладачем питання - 3 бали; студент не готовий до заняття або доповідає на дуже низькому освітньому рівні - 0, 1 чи 2 бали.
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла
Кернінг шрифтів
Видимість картинок
Інтервал між літерами
Висота рядка
Виділити посилання