Практична робота 1. Бухгалтерський облік в забезпеченні сталого розвитку агробізнесу
ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 1. БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ АГРОБІЗНЕСУ
Мета. Розглянути сутність і місце облікової інформації в інформаційному забезпеченні процесу управління в умовах сталого розвитку. Навчитися використовувати інформацію бухгалтерського обліку та вміння її зібрати в цифровому середовищі і подати в найбільш корисному для користувачів вигляді.
Завдання: опрацювати Лекцію 1 та виконати практичні завдання.
Методичні рекомендації: практичне завдання потрібно детально описати у Методичних вказівках для проведення практичних занять з дисципліни «Облік і оподаткування в управлінні агробізнесом» для аспірантів денної форми навчання галузі знань 07 «Управління та адміністрування» за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» третього (освітньо-наукового) рівня. Також завдання надіслати на ELEARN відповідно до встановленого терміну виконання роботи. Завдання подавати у форматі Word.
Форма та строки подання: теоретичні питання для обговорення виконуються і опрацьовуються на парі відповідно до розкладу. Практичні завдання надіслати на ELEARN відповідно до встановленого терміну виконання роботи. Завдання подавати у форматі Word.
Критерії оцінювання: практичне завдання оцінюється максимально у 10 балів, у т. ч. 3-4 бали - завдання виконано вчасно, але зроблені не всі завдання або не розкриті глибоко питання; 5-6 балів - зроблена половина завдань без суттєвих помилок, 7-8 балів - завдання виконано, але є значні помилки, 9-10 балів - завдання виконані повністю, без помилок і вчасно. Якщо здобувач отримав нижче 3 балів - завдання містить велику кількість неправильних відповідей, тобто необхідно вивчити лекційний матеріал.
Практичні завдання
План
1. Сутність та місце облікової інформації в інформаційному забезпеченні процесу управління в умовах сталого розвитку.
2. Особливості облікової інформації управління екологічної та соціальної діяльністю.
3. Обмеження облікової інформації для потреб управління.
4. Бухгалтерський облік в цифровому середовищі.
Методичні рекомендації
Для виконання практичного заняття здобувачам рекомендується ознайомитися з теоретичним курсом за вказаною темою.
Питання для обговорення
1. Підходи різних авторів до значення бухгалтерського обліку в інформаційній системі.
2. Види облікової інформації на трьох етапах: початковому, поточному і підсумковому.
3. Структура системи прийняття управлінських рішень.
4. Основні проблеми формування облікової інформації для управління в агробізнесі.
5. Документальний супровід обробленої облікової інформації для управління в агробізнесі.
6. Аналіз міжнародних та національних стандартів з питань соціального та екологічного обліку.
7. Екологічний податок.
8. Особливості ведення соціального та екологічного обліку на підприємстві та його аналіз.
9. Розкриття інформації про соціальні та екологічні питання у звіті з управління.
Навчальні завдання
Завдання 1. а) провести класифікацію облікової інформації і дати їх характеристику з точки зору управління підприємством (табл. 1).
Таблиця 1
Види облікової інформації
Види облікової інформації |
Коротка характеристика |
Об`єкти управління |
Переваги |
Недоліки |
Обліково-технічна |
|
|
|
|
Статистична |
|
|
|
|
Бухгалтерська |
|
|
|
|
б) визначити основну облікову інформацію, необхідну для проведення власного наукового дослідження.
Завдання 2. Провести класифікацію облікової інформації за відповідними ознаками, вказати основні джерела отримання такої інформації для проведення власного наукового дослідження (табл. 2).
Таблиця 2
Класифікація облікової інформації за відповідними ознаками
Вид інформації |
Коротка характеристика облікової інформації |
Джерела отримання інформації |
Первинна |
|
|
Вторинна |
|
|
Змінна |
|
|
Постійна |
|
|
Інвестиційна |
|
|
Операційна |
|
|
Фінансова |
|
|
Систематизована |
|
|
Проміжна |
|
|
Разова |
|
|
Нагромаджувальна |
|
|
Зведена |
|
|
Внутрішня |
|
|
Зовнішня |
|
|
Вхідна |
|
|
Вихідна |
|
|
Завдання 3. На основі визначених етапів формування облікової інформації для управління на рівні підприємств вказати облікові процедури (табл. 3).
Таблиця 3
Етапи формування облікової інформації для управління на рівні підприємств
Етапи |
Облікові процедури |
Підготовчий |
|
Поточний |
|
Підсумковий |
|
Завдання 4. Охарактеризувати наукові концепції найбільш поширених облікових систем та їх необхідність при розкритті теми наукового дослідження (табл. 4).
Таблиця 4
Наукові концепції облікових систем
Облікові системи |
Характеристика облікових систем |
Власна думка здобувача |
|
Переваги |
Недоліки |
||
Інтегрована система обліку |
|
|
|
Стратегічний облік |
|
|
|
Соціальний облік |
|
|
|
Екологічний облік |
|
|
|
Креативний облік |
|
|
|
Актуарний облік |
|
|
|
Динамічний облік |
|
|
|
Електронна система обліку |
|
|
|
Завдання 5. Визначити основні соціальні проблеми на підприємствах та екологічні проблеми в агропромисловому виробництві.
Завдання 6. Визначити основні соціальні й екологічні витрати у фінансовому та управлінському обліку та методичні прийоми для їх аналізу.
Завдання 7. Зазначити, яку інформацію щодо соціального обліку та екологічної діяльності необхідно відображати підприємству у Звіті з управління.
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла
Кернінг шрифтів
Видимість картинок
Інтервал між літерами
Висота рядка