Практична робота 10. Аналіз собівартості продукції
Практична робота 10. Аналіз собівартості продукції
Мета: освоїти методи аналітичної оцінки собівартості сільськогосподарської продукції та визначеня шляхів оптимізації
Методичні рекомендації: при виконанні запропонованих завдань орієнтуємось на методичні вказівки перед кожним завданням.
Собівартість – один з найважливіших показників господарської діяльності аграрних підприємств, оскільки показує, у що саме обходиться господарству виробництво відповідного виду продукції і наскільки економічно вигідним воно є в конкретних природо-економічних умовах господарювання.
Показник собівартості дає можливість глибоко аналізувати економічний стан підприємства і виявляти резерви підвищення ефективності виробництва. За інших однакових умов підприємство тим більше одержуватиме прибутку на одиницю продукції, чим нижча її собівартість і навпаки. Із зниженням собівартості зростає цінова конкурентоспроможність продукції, а отже, і зміцнюються позиції підприємства на товарному ринку.
Важливо зазначити й те, що прибутковість підприємства знаходиться в оберненій залежності від собівартості. З її зниженням зростає окупність витрат прибутком і створюються сприятливі умови для прискорення темпів розширеного відтворення та підвищення матеріальної заінтересованості працівників. Показник собівартості є важливим інструментом для розробки рекомендацій з удосконалення розміщення сільськогосподарського виробництва по природних зонах і мікрозонах України, а також для визначення перспектив розвитку підприємств щодо вибору ними найбільш ефективних галузей.
Все це підвищує вимоги до аналізу собівартості, завданням якого є оцінка тенденцій зміни собівартості продукції рослинництва, виявлення причин, особливо внутрішніх, що зумовлюють її підвищення, розробка заходів, реалізація яких забезпечила б оптимізацію рівня собівартості.
Джерела інформації: дані статистичної звітності (форма№50-с.г.), дані бухгалтерського обліку, нормативно-довідкова література тощо.
Bихідні данні і таблиці до завдань знаходяться у прикріпленому файлі
Завдання 1.
1.Встановити зміну собівартості валової продукції і визначити величину економії (перевитрати) коштів на її виробництво.
2.Вивчити собівартість окремих видів продукції і встановити вплив основних факторів на її зміну.
3.Оцінити вплив зміни витрат по статтях на собівартість продукції.
4.Виявити вплив кількісних і вартісних факторів на зміну витрат по окремих статтях собівартості 1 ц продукції.
5.Виявити резерви зниження собівартості сільськогосподарської продукції.
Форма подання результатів виконаної роботи під час аудиторного та дистанційного навчання: розв’язок задач з висновками надіслати одним файлом формату *.doc (назва файлу: Прізвище студента.doc) через систему Elearn.
Критерії оцінювання: максимально 8 балів – всього, з них 4 бали – правильність розв’язку і чіткість оформлення, 4 бали – економічне обґрунтування.
Приклад та вихідні дані у прикріплених файлах
- 19 вересня 2021, 20:35
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла