Практичне заняття 1
ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 1. Макроекономічні індикатори розвитку аграрного сектору економіки
Основними макроекономічними індексами сільського господарства є:
· обсяги виробництва валової сільськогосподарської продукції (рослинництва, тваринництва);
· обсяги валової доданої вартості у сільському господарстві;
· обсяги експорту вітчизняної сільськогосподарської продукції;
· обсяги імпорту сільськогосподарської продукції;
· індекс споживчих цін;
· зростання розміру середньомісячної заробітної плати працівників сільського господарства.
Завдання:
1) кожен студент має підготуватися до практичного заняття по лекційному матеріалу;
2) скористатися cписком рекомендованої літератури для осягнення нижченаведеного плану питань по цій темі;
3) опрацювати відповідну навчальну, довідкову та статистичну інформацію подати підготовлений презентаційний матеріал, винесений на практичне заняття.
Задача 1.
Використовуючи дані статистичного збірнику «Сільське господарство України» (http://www.ukrstat.gov.ua), визначити структуру валової продукції сільського господарства в Україні, а також як змінився даний показник в динаміці. Зробити висновки.
1. Валова продукція сільського господарства в постійних цінах 2021 року в Україні, млн. грн.
Показники
|
2022 рік |
2023 рік |
||||
Валова продукція, всього |
в тому числі |
Валова продукція, всього |
в тому числі |
|||
рослин-ництво |
тварин-ництво |
рослин-ництво |
тварин-ництво |
|||
Всі категорії господарств |
|
|
|
|
|
|
в тому числі |
|
|
|
|
|
|
- сільськогосподарські підприємства |
|
|
|
|
|
|
- фермерські господарства |
|
|
|
|
|
|
- господарства населення |
|
|
|
|
|
|
Задача 2
Використовуючи дані статистичного збірнику «Сільське господарство України» (http://www.ukrstat.gov.ua), визначити як змінилося виробництво основних видів сільськогосподарської продукції в Україні за останні роки. Зробити висновки.
2. Виробництво основних видів сільськогосподарської продукції в Україні
Види продукції |
2021р. |
2022р. |
2023р. |
Зернові та зернобобові культури, тис. т |
|
|
|
Цукрові буряки (фабричні), тис. т |
|
|
|
Соняшник, тис. т |
|
|
|
Соя, тис. т |
|
|
|
Ріпак, тис. т |
|
|
|
Картопля, тис. т |
|
|
|
Овочі, тис. т |
|
|
|
Плоди та ягоди, тис. т |
|
|
|
М’ясо всіх видів (у забійній вазі), тис. т |
|
|
|
- яловичина і телятина |
|
|
|
- свинина |
|
|
|
- м'ясо птиці |
|
|
|
- інші види |
|
|
|
Молоко, тис. т |
|
|
|
Яйця, млн. шт. |
|
|
|
Вовна, т |
|
|
|
Задача 3
Використовуючи дані статистичного збірнику «Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України» (http://www.ukrstat.gov.ua), визначити зміни в балансах попиту і пропозиції окремих видів сільськогосподарської продукції за останні роки. Зробити висновки.
3. Динаміка балансу зерна кукурудзи в Україні, тис. тонн
|
роки |
||||
2018 |
2019 |
2021 |
2022 |
2023 |
|
Виробництво |
11953 |
30950 |
28075 |
35801 |
35880 |
Зміна запасів (на кінець року) |
997 |
4226 |
2970 |
6580 |
-4076 |
Імпорт |
30 |
50 |
32 |
41 |
36 |
Усього ресурсів |
12980 |
35226 |
31077 |
29262 |
39992 |
Експорт |
4057 |
16728 |
17286 |
21440 |
32346 |
Витрати на корм |
5359 |
7449 |
6229 |
6318 |
6018 |
Витрати на посів |
155 |
278 |
242 |
151 |
199 |
Втрати |
469 |
1493 |
749 |
641 |
642 |
Переробка на нехарчові цілі |
831 |
705 |
501 |
545 |
628 |
Фонд споживання |
117 |
122 |
130 |
167 |
159 |
внутрішнє споживання/ виробництво |
52,8% |
26,7% |
24,4% |
19,6% |
19,0% |
витрати на корм/ виробництво |
44,8% |
24,1% |
22,2% |
17,6% |
16,8% |
експорт/виробництво |
33,9% |
54,0% |
61,6% |
59,9% |
90,2% |
Форма та строки подання: опитування й обговорення питань практичного заняття, розгляд презентацій та вирішення практичних вправ. Написаний і/або надрукований матеріал у ході самостійної роботи за цією темою студент надсилає файлом(-ами) викладачу для перевірки у цій вкладці ресурсу. Готові завдання доповідаються та захищаються на практичному занятті.
Критерії оцінювання: за результатами опитування, заслуховування відповідей на поставлені питання, обговорення питань практичного заняття й заслуховування та розгляду презентацій та вправ, перевірки самостійної роботи студентів кожен студент може отримати за аудиторну й самостійну роботу по темі 1 змістового модуля 1 максимальну суму балів - 10. Якщо допущено незначні помилки й погрішності в розумінні суті питання - 4-9 балів; студент недостатньо доповів інформаційного матеріалу по питанню й губиться при відповіді на задані аудиторією і викладачем питання - 3 бали; студент не готовий до заняття або доповідає на дуже низькому освітньому рівні - 0, 1 чи 2 бали.
- 1 грудня 2021, 00:47
- 9 вересня 2024, 12:11
- 9 вересня 2024, 12:11
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла