Лабораторна робота №19
Лабораторна робота № 19
ОБЛІК ВИРОБНИЦТВА
Мета: Розглянути та вивчити порядок обліку виробництва.
Завдання: Виконати нижченаведене завдання у прикладній програмі ведення бухгалтерського обліку.
Методичні рекомендації: методика виконання лабораторної роботи у прикладній програмі детально описана у нижченаведеному завданні. Додаткові відомості можна одержати із методичних рекомендацій до виконання завдань по дисципліні «Бухгалтерський облік у прикладних програмних рішеннях», яка розміщена на цьому електронному курсі.
Форма та строки подання: виконані завдання лабораторної роботи оформлюються у вигляді короткого звіту у форматі документу MS Word. Цей файл має містити кілька скрін-копій виконаного завдання у прикладній програмі ведення бухгалтерського обліку та містити кілька абзаців текстового опису виконаного завдання. На кожній скрін-копії має бути видно прізвище студента, який виконав завдання.
Критерії оцінювання: лабораторна робота оцінюється максимально у 5 балів (якщо інше не передбачено налаштуваннями журналу оцінок цього курсу). У т.ч. 3 балів - завдання виконано без суттєвих помилок, але подано невчасно, 4 балів – завдання виконано вчасно, але є незначні помилки, 5 балів - завдання виконані повністю, без помилок і вчасно.
Деталі завдання:
Програма Бухгалтерія дає змогу автоматизувати облік виробництва в організації як при списанні матеріалів у виробництво та оприбуткуванні продукції, так і при визначенні фактичної собівартості виробленої продукції. При цьому списання матеріалів та оприбуткування продукції можуть обліковуватися взаємопов’язано, а можуть обліковуватися окремо.
Розглянемо облік виробництва в різних випадках.
1. Відображення списання матеріалів у виробництво без прив’язки до виходу продукції
Відобразити в програмі 16.01._ (рік навчання) списання на виробництво 2т. гречки 3 класу із Складу ТМЦ в підрозділ Виробництво на виробництво крупи гречаної.
Віднесення списаних ТМЦ на рахунок виробництва відбувається в сумовому виразі, без прив’язки до кількості списаних ТМЦ. В програмі для цих цілей використовується документ Вимога-накладна з видом операції Матеріали.
Відображення операції у програмі:
1. Передачу матеріалів і напівфабрикатів у виробництво відображають документом Вимога-накладна.
1.1. Створення документа Вимога-накладна
Технологія роботи:
1. В розділі програми Виробництво → Випуск продукції → Вимоги-накладні створити Вимогу-накладну від 12.01._ (рік навчання).
2. У полях шапки документа вводимо наступні дані:
- відмічається поле Рахунки обліку витрат у таблиці.
- Склад – вибирається склад, з якого списуються матеріали (Склад ТМЦ);
- Підрозділ – вибирається підрозділ, на який списуються матеріали (Виробництво);
3. У табличній частині документа на закладці Матеріали потрібно ввести дані згідно умови завдання:
- Матеріали – вибирається ТМЦ, що списується у виробництво (Гречка (3 кл.));
- Кількість – вводиться кількість ТМЦ, яка списуються у виробництво (2);
- Од. – вводиться одиниця ТМЦ, яка списується у виробництво (т);
- Рахунок – вибирається рахунок ТМЦ, з якого ТМЦ списуються у виробництво (201);
- Под. призн. (ПДВ) – вибирається призначення ПДВ при списанні ТМЦ (Опод. ПДВ);
- Номенклатурна група – вибирається номенклатурна група, на яку списуються матеріали (Крупи);
- Рахунок витрат – вибирається рахунок витрат, на який списуються ТМЦ виробництво (231);
- Стаття витрат – вибирається стаття витрат по списанню ТМЦ у виробництво (Статті витрат → Статті витрат по П(с)БО → Прямі виробничі витрати по елементах (враховуються при заповненні собівартості) → Прямі матеріальні виробничі витрати крім зворотних відходів);
- Под. призн. витрат – вибирається призначення витрат при списанні ТМЦ (Опод. ПДВ);
5. Після заповнення усіх даних документ проводиться.
2. Відображення виходу продукції без прив’язки до списання матеріалів у виробництво
Відобразити в програмі 15.01.1_ (рік навчання) оприбуткування із виробництва 1 750 кг крупи гречаної із підрозділу Виробництво на Склад ТМЦ за плановою ціною 13,00 грн./кг.
Оприбуткування готової продукції із виробництва відбувається по плановій ціні. В програмі для цих цілей використовується документ Звіт виробництва за зміну.
Відображення операції у програмі:
1. Документом Звіт виробництва за зміну
2.1. Створення документа Звіт виробництва за зміну
Технологія роботи:
1. В розділі програми Виробництво → Випуск продукції → Звіти виробництва за зміну створити Звіт виробництва за зміну від 15.01._ (рік навчання);
2. У полях шапки документа вводимо наступні дані:
- не відмічається поле Списати матеріали, що не дає змогу списувати матеріали одночасно з оприбуткуванням продукції;
- Склад – вибирається склад, на який оприбутковується продукція (Склад ТМЦ);
- Підрозділ – вибирається підрозділ, з якого оприбутковується продукція (Виробництво);
3. У табличній частині документа на закладці Продукція потрібно ввести дані згідно умови завдання:
- Продукція – вибирається продукція, яка оприбутковується із виробництва (Крупа гречана);
- Кількість – вводиться кількість продукції, яка оприбутковується із виробництва (1 750,0);
- Од. – вводиться одиниця ТМЦ, яка списуються у виробництво (кг);
- Вартість (планова) – вводиться планова ціна, за якою оприбутковується продукція (13,00 грн.);
- Сума (планова) – вводиться планова сума, за якою оприбутковується продукція (заповнюється автоматично);
- Рахунок – вибирається рахунок, на який оприбутковується продукція (26);
- Номенклатурна група – вибирається номенклатурна група, по якій оприбутковується продукція (Крупи);
4. Після заповнення усіх даних документ проводиться.
3. Відображення виходу продукції з одночасним списанням матеріалів у виробництво згідно специфікації
Відобразити в програмі 19.01.1_ (рік навчання) оприбуткування із виробництва 7 500,0 кг. борошна пшеничного (вищ. ґат.) за плановою ціною 6,75 грн./кг, 500,0 кг. борошна пшеничного (1-го ґат.) за плановою ціною 6,15 грн./кг, 200,0 кг. висівок пшеничних за плановою ціною 1,00 грн./кг.
Одночасно відобразити списання на виробництво пшениці (3 кл.) та пшениці (4 кл.) із Складу ТМЦ в підрозділ Виробництво на виробництво борошна згідно із специфікацією продукції.
Специфікація передбачає списання на виробництво 1,000 кг. борошна пшеничного (вищ. ґат.) 0,700 кг пшениці (3 кл.) та 0,750 кг пшениці (4 кл.).
Оприбуткування готової продукції із виробництва відбувається по плановій ціні. В програмі для цих цілей використовується документ Звіт виробництва за зміну.
Відображення операції у програмі:
1. Заповнення специфікації по продукції
2. Введення документу Звіт виробництва за зміну
3.1. Створення специфікації по продукції
Технологія роботи:
1. В розділі програми Довідники → Товари і послуги → Номенклатура відкрити групу Продукція.
2. Виділити елемент Борошно пшеничне (вищ. гат.) та виконати Ще → Змінити поточний елемент, або натиснути клавішу F2 на клавіатурі.
3. Перейти на закладку Специфікації номенклатури (якщо не видно в вікні, тоді в верхній частині вікна вибрати Ще …), створити новий запис Пшениця (3/4 кл.), заповнити поля шапки новоствореного елементу наступними параметрами:
- Найменування – Пшениця (3/4 кл.);
- Номенклатура – вибирається продукція, по якій створюється специфікація (Борошно пшеничне (вищ. гат.);
- Кількість – вказується кількість продукції, до якої застосовуватиметься специфікація (1,000);
- Одиниця виміру – вказується одиниця виміру продукції, до якої застосовуватиметься специфікація (кг);
4. Заповнити поля табличної частини елементу наступними параметрами:
- Номенклатура – вибирається ТМЦ, яке списується на виробництво продукції по специфікації (Пшениця (3 кл.));
- Кількість – вказується кількість ТМЦ, яка списується на виробництво одиниці продукції по специфікації (0,700);
- Одиниця виміру – вказується одиниця виміру ТМЦ, яке списується на виробництво по специфікації (кг);
- К – вказується коефіцієнт переводу вибраної одиниці виміру ТМЦ до основної одиниці виміру (заповнюється автоматично);
5. Скопіювати створений запис в табличній частині, змінивши наступними параметрами:
- Номенклатура – вибирається ТМЦ, яке списується на виробництво продукції по специфікації (Пшениця (4 кл.));
- Кількість – вказується кількість ТМЦ, яке списується на виробництво одиниці продукції по специфікації (0,750);
- Одиниця виміру – вказується одиниця виміру ТМЦ, яке списується на виробництво по специфікації (кг);
- К – вказується коефіцієнт переводу вибраної одиниці виміру ТМЦ до основної одиниці виміру (заповнюється автоматично);
6. Записати зміни в специфікації, натиснувши кнопку Записати та закрити.
3.2. Створення документа Звіт виробництва за зміну
Технологія роботи:
1. В розділі програми Виробництво → Випуск продукції → Звіти виробництва за зміну створити Звіт виробництва за зміну від 19.01._ (рік навчання);
2. У полях шапки документа вводимо наступні дані:
- відмічається поле Використовувати матеріали, що дає змогу списувати матеріали одночасно з оприбуткуванням продукції;
- Склад – вибирається склад, на який оприбутковується продукція (Склад ТМЦ);
- Підрозділ – вибирається підрозділ, з якого оприбутковується продукція (Виробництво);
3. У табличній частині документа на закладці Продукція потрібно ввести дані згідно умови завдання:
- Продукція – вибирається продукція, яка оприбутковується із виробництва (Борошно пшеничне (вищ. гат.));
- Кількість – вводиться кількість продукції, яка оприбутковується із виробництва (7 500,0);
- Од. – вводиться одиниця ТМЦ, яка списуються у виробництво (кг);
- Ціна (планова) – вводиться планова ціна, за якою оприбутковується продукція (6,75 грн.);
- Сума (планова) – вводиться планова сума, за якою оприбутковується продукція (заповнюється автоматично);
- Специфікація – вибирається специфікація, по якій списуються матеріали у виробництво (Пшениця (3/4 кл.));
- Рахунок – вибирається рахунок, на який оприбутковується продукція (26);
- Номенклатурна група – вибирається номенклатурна група, по якій оприбутковується продукція (Борошно);
4. Переходимо на закладку Зворотні відходи, у табличній частині якої потрібно ввести дані згідно умови завдання:
- Продукція – вибирається продукція, яка оприбутковується із виробництва як зворотній відхід (Борошно пшеничне (1-го гат.));
- Кількість – вводиться кількість продукції, яка оприбутковується із виробництва (500,0);
- Од. – вводиться одиниця ТМЦ, яка списуються у виробництво (кг);
- Ціна (планова) – вводиться планова ціна, за якою оприбутковується продукція (6,15 грн.);
- Сума (планова) – вводиться планова сума, за якою оприбутковується продукція (заповнюється автоматично);
- Рахунок – вибирається рахунок, на який оприбутковується продукція (26);
- Стаття витрат – вибирається стаття витрат по списанню ТМЦ у виробництво (Статті витрат → Прямі виробничі витрати по елементах (враховуються при заповненні СВ) → Зворотні відходи);
- Номенклатурна група – вибирається номенклатурна група, по якій оприбутковується продукція (Борошно);
5. На закладці Зворотні відходи, у табличній частині створюємо новий запис, у який потрібно ввести дані згідно умови завдання:
- Продукція – вибирається продукція, яка оприбутковується із виробництва як зворотній відхід (Висівки пшеничні);
- Кількість – вводиться кількість продукції, яка оприбутковується із виробництва (200);
- Од. – вводиться одиниця ТМЦ, яка списуються у виробництво (кг);
- Ціна (планова) – вводиться планова ціна, за якою оприбутковується продукція (1,00 грн.);
- Сума (планова) – вводиться планова сума, за якою оприбутковується продукція (заповнюється автоматично);
- Рахунок – вибирається рахунок, на який оприбутковується продукція (201);
- Стаття витрат – вибирається стаття витрат по списанню ТМЦ у виробництво (Статті витрат → Прямі виробничі витрати по елементах (враховуються при заповненні СВ) → Зворотні відходи);
- Номенклатурна група – вибирається номенклатурна група, по якій оприбутковується продукція (Борошно).
6. Переходимо на закладку Матеріали, на якій натискуємо кнопку Заповнити, після чого автоматично заповниться таблична частина.
7. Після заповнення усіх даних документ проводиться.
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла
Кернінг шрифтів
Видимість картинок
Інтервал між літерами
Висота рядка
Виділити посилання