Частина 3. Аналіз господарської діяльності сільськогосподарських підприємств України.
Інформаційне забезпечення та його організація
Для виконання третьої частини навчальної практики необхідно використовувати фактичні дані показників господарської та фінансової діяльності сільськогосподарських підприємств України (показники статистичної звітності Форма № 50-сг) в розрізі: підприємство-район-область: близько 650 показників більш ніж 8.5 тисяч сільськогосподарських господарств України) та імпортовані в середовище СУБД EXCEL у вигляді окремих файлів.
Доступ до цієї інформації можна отримати за посиланням:
https://drive.google.com/drive/folders/1oR_HdCF-4LxVgsb5cNnwmYt5euWj4V6a?usp=drive_link
Назва файлів та їх призначення:
OBLZONA – довідник областей
структура та зміст дивись в Таблиця 2. та Таблиця 3.
Таблиця 2 Структура таблиці OBLZONA (довідник областей)
Таблиця 3. Зміст таблиці OBLZONA (довідник областей)
RAJ - довідник районів
структура та зміст однієї сторінки дивись в Таблиця 4 та Таблиця 5.
Таблиця 4. Структура довідника районів України
Таблиця 5. Зміст однієї сторінки файлу RAJ
(коди та назви районів Київської області)
OPF - довідник підприємств форм господарювання,
структура якого складається з двох показників:
NAME – назва форми господарювання,
KOD – код форми господарювання.
Зміст файлу OPF дивись в Таблиця 6:
Таблиця 6. Файл OPF форм господарювання підприємств
KAT - довідник категорій господарств
структура якого складається з двох показників:
KOD – код категорії господарства,
KAT – назва категорії господарства.
Зміст довідника KAT дивись в Таблиці 7.
Таблиця 7. Довідник KAT категорій господарств України
ZONA - довідник зон України
структура якого складається з двох показників:
KOD – код зони;
NAME – назва зони.
Зміст довідника ZONA дивись в Таблиці 8.
Таблиця 8. Довідник ZONA (зон України)
Файли EXCEL з оперативною інформацією: основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств (Форма № 50 сг.)
T1_15 – показники виробництва і реалізації сільськогосподарської продукції рослинництва за 2015 рік;
T2_15- показники виробництва і реалізації сільськогосподарської продукції тваринництва, рибництва, реалізація робіт і послуг відповідно за 2015 рік;
T3_15 – державна підтримка сільського господарства, витрати на основне виробництво, середньооблікова чисельність працівників, землекористування протягом звітного року відповідно за 2015 рік;
T4_15 – структура виробничої собівартості за видами сільськогосподарської продукції рослинництва і тваринництва відповідно за 2015 рік.
Перший рядок файлів T1_15 - T4_15: це імена показників, другий рядок і всі наступні – це конкретні значення показників, один рядок відповідає інформації по одному господарству України, які можна відбирати по ключовим ознакам ( коду зони, області, району, категорії підприємства, форми господарювання ) або по іменам показників.
Перша сторінка файлу T1_15 дивись рис.17.:
Рис.17. Перша сторінка файлу T1_15(показники виробництва і реалізації сільськогосподарської продукції рослинництва).
Перший рядок файлу T1_15, як і інших файлів T2_15- T4_15 має однакове призначення: це імена показників. Перші 7 імен показників однакові для всіх файлів T1_15- T4_15, а їх значення співпадають з відповідними кодами файлів-довідників. Це такі показники:
GOD – рік за який проводилось обстеження,
ZONA – код зони до якої відноситься підприємство,
TER – код області даного підприємства,
RAN – код району підприємства,
NOMER – номер господарства в базі,
KAT – код категорії господарства,
OPF – код форми господарювання.
Інші клітини першого рядка – це імена показників господарської діяльності господарств Форми № 50-сг ( файл 50_sgr_2015), дивись рис.18.:
Рис.18. Перша сторінка файлу 50_sgr_2015 (Звіт про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств).
Ім’я показника в файлах T1_15- T4_15 визначається наступним чином: наприклад, в файлі T1_15 показник Т0010_3 можна розшифрувати як (згідно текстового файлу 50_sg):
Т0 – постійний ідентифікатор імені,
010 – трьох-символьний номер рядка, який відповідає: Продукція рослинництво, всього (текстовий файл 50_sg),
_3 – номер стовпчика для рядка 010, якому відповідає Виробнича собівартість, тис. грн., тобтоТ0010_3 – виробнича собівартість в тис. грн. продукції рослинництва, всього;
Т0060_5 – виробнича собівартість в тис. грн. реалізованої картоплі (показник знаходиться в T1_15 );
Т0180_6 – повна собівартість реалізованого молока, тис. грн. реалізованого молока (показник знаходиться в T2_15 ).
Питання для перевірки.
1. Назву та код Київської області;
2. Назву та код Обухівського району Київської області;
3. Назву та код Товариства з обмеженою відповідальністю;
4. Назву та код Господарських товариств;
5. Визначити ім’я показника та Таблиці, в якій він знаходиться :
- Площа посіву зернових та зернобобових культур?
- Виробнича собівартість вирощування озимої пшениці?
- Виручка від реалізації цукрового буряку?
- Середньорічне поголів’я свиней?
- Дійне стадо корів?
- Площа сільськогосподарських угідь господарства?
Завдання для виконання.
Виконання Аналізу існуючого стану господарської діяльності об’єкту дослідження розіб’ємо на виконання окремих завдань, які дозволяють вибирати з баз даних необхідні показники, отримувати нові розрахункові дані та результати видавати у вигляді аналітичних таблиць.
Приклад для виконання Завдання 7. Виконати аналіз існуючого стану господарської діяльності об’єкту дослідження та результативні матеріали подати у вигляді таблиці, дивись таблиці 9.
Таблиця 9. Аналіз вирощування зернових та зернобобових в господарствах Яготинського району Київської області в 2015 році.
Київській області відповідає код -32 , файл OBLZONA (довідник областей) , Яготинському району Київській області відповідає код -255, файл RAJONY (довідник районів).
Для отримання результативної таблиці 1 необхідно:
з файлу Т1_15 відібрати записи (підприємства), які відповідають умовам: TER = 32, RAN=255 тобто провести фільтрацію даних, вибравши опцію: фільтрувати – Фільтр, дивись рис.19.:
Рис.19. Фільтрація інформації в файлі Т1_15.
Задаємо умови для фільтрації для показників TER і RAN, дивись рис.20.:
Рис.20. Умови для виконання фільтрації інформації в файлі Т1_15.
В результаті будуть відібрані 24 підприємства Київської області Яготинського району ( рядок з іменами показників та наступні 24 записи, кожний з яких відповідає показникам одного підприємства).
Отримані дані копіюємо в новий Excel-файл, робимо копію відібраних записів на інший аркуш Excel-файлу, в якому необхідно залишити тільки ті показники, які необхідні для проведення аналізу. Це наступні показники:
- NOMER – номер господарства в файлі,
- Т0020_1 – площа посіву зернових та зернобобових в господарстві, га,
- Т0020_2 – валовий збір даної культури, ц,
- Т0020_3 – виробнича собівартість зібраної продукції, тис. грн.
В результаті отримуємо тільки ті дані, які необхідні для подальшого використання, дивись рис.9.:
Для подальшого використання залишились показники NOMER, Т0020_1,
Т0020_2 та Т0020_3. Нульові значення в окремих рядках свідчать про те, господарство не займається вирощуванням даної продукції ( в даному випадку вирощування зернових та зернобобових), ці рядки необхідно видалити з файлу.
Рис.21. відібрані показники файлу Т1_15.
Рядки з нулями, свідчить про те, що дані господарства не займаються вирощуванням зернових та зернобобових, тому ці рядки потрібно виділити та видалити.
Для розрахунку нових показників використовуємо відповідні формули:
=C2/B2 – урожайність в господарстві, ц. га,
=D2/C2*1000 – собівартість вирощування 1 ц. продукції грн.,
=SUM(B2:B23) – загальна площа посіву по господарствам району,
=SUM(C2:C23) – загальний валовий збір по району, ц,
=SUM(D2:D23) – загальні виробничі витрати на вирощування в районі,
=SUM(C2:C23)/ SUM(B2:B23) – середня урожайність в розрахунку на 1 господарство, ц,
=SUM(D2:D23)/ SUM(C2:C23) *1000 - середні витрати 1 ц продукції в розрахунку на 1 господарство, грн.
Після проведених розрахунків отримуємо результативні дані, дивись Таблицю 10.:
Таблиця 10. Аналіз виробництва зернових та зернобобових в господарствах Яготинського району Київської області в 2015 році.
Індивідуальні дані студентів для виконання Завдання 7.
Зробити аналіз існуючого стану господарської діяльності об’єкту дослідження по вирощуванню продукції рослинництва та сформувати результативні матеріали у вигляді таблиці 11.
Таблиця 11. Аналіз вирощування ______________ в господарствах ___________ району ___________області.
Форма подання результатів виконаної роботи:
файл в середовищі MS Excel з виконаними завданнями з іменем: <прізвище студента>, який повинен містити аркуші:
- з відібраним регіоном;
- показниками по відібраній сільськогосподарської культури;
- проведені розрахунки та формування результативної таблиці згідно індивідуального завдання.
Студент отримує варіант індивідуального завдання для виконання ( назву культури, назву області та району) в електронному курсі.
Приклад для виконання Завдання 8. Визначити економічну ефективність діяльності сільськогосподарських підприємств Яготинського району Київської області в розрізі організаційно-правових форм господарювання. Результати подати у вигляді таблиці 12.
Таблиця 12. Економічна ефективність діяльності сільськогосподарських підприємств Яготинського району Київської області в розрізі організаційно-правових форм господарювання.
З файлу Т2_15 вибираємо дані, які відповідають умовам вибірки:
TER = 32, RAN=255 – господарства Київської області Яготинського району; та показники:
NOMER – номер господарства,
OPF - код форми господарювання,
Т0216_6 – повна собівартість продукції сільського господарства, тис.грн,
Т0216_7 – виручка від реалізації продукції сільського господарства, тис.грн.
Після проведення необхідної вибірки, виконання розрахунків та сортування інформації по показнику: Код форми господарювання отримуємо проміжну таблицю 13:
Таблиця 13. Дані відібраних показників господарств Яготинського району Київської області в 2015 році.
Для розрахунку нових показників використовуємо відповідні формули:
=F2-E2 – прибуток по господарству, тис.грн,
=(F2-E2)/E2*100 – рівень рентабельності, %.
=SUM(E2:E25) – загальні витрати по району, тис.грн,
=SUM(F2:F25) – загальна виручка від реалізації продукції в районі, тис.грн.,
=SUM(F2:F25)- SUM(E2:E25) – середній прибуток по району, тис.грн,
= (SUM(F2:F25)- SUM(E2:E25))/ SUM(E2:E25)*100 – середній рівень рентабельності по району, %.
Кінцевий варіант вихідних матеріалів дано в таблиці 14:
Таблиця 14. Економічна ефективність діяльності сільськогосподарських підприємств Яготинського району Київської області в розрізі організаційно-правових форм господарювання.
Індивідуальні дані студентів для виконання Завдання 8.
Визначити економічну ефективність діяльності сільськогосподарських підприємств регіону ( Область та район вибирати згідно варіанту, отриманого при виконанні завдання 7 ) в розрізі організаційно-правових форм господарювання.
Результативні матеріали підготувати у вигляді таблиці, аналогічно таблиці 14.
Форма подання результатів виконаної роботи:
файл в середовищі MS Excel (або два файли для кожного завдання) з виконаними завданнями . Файл повинен містити аркуші:
- відібраний регіон;
- показники, необхідні для виконання завдання;
- написання формул, отримання необхідних розрахунків та формування презентабельної результативної таблиці згідно індивідуального завдання.
Максимальна кількість балів – 25, якщо все виконано вірно,
-10-24 балів, якщо в програмах, створених студентом є незначні погрішності,
- 1 - 9 балів, якщо студент зробив суттєві помилки, або слабо орієнтується у своєму індивідуальному завданні,
- 0 балів, якщо студент не може пояснити хід виконання завдання.
Термін подання результатів – згідно календарного плану.
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла
Кернінг шрифтів
Видимість картинок
Інтервал між літерами
Висота рядка
Виділити посилання