Практична робота 1. Вступ до менеджменту. Організація як об’єкт управління
Тема: Поняття і сутність менеджменту.
Мета: поглибити знання та отримати практичні навички щодо внутрішнього та зовнішнього середовища організації, рівнів та функцій менеджменту.
Методичні рекомендації:
При аналізі існуючого внутрішнього та зовнішнього середовища організації слід враховувати багато чинників, (див. лекцію та презентацію теми 1). Здійснюючи заходи щодо поділу посад у підприємстві на різні рівні управління, слід пам’ятати, що в організації уже відповідним чином сформований горизонтальний і вертикальний поділ праці.
Завдання 1:
Серед чинників внутрішнього та зовнішнього середовища виділіть ті, що найбільш впливають на ефективність функціонування:
- університету;
- сільськогосподарського підприємства;
- хлібокомбінату;
- закладу харчування - кафе;
- фітнес-клубу.
Відповідь оформте у вигляді таблиці.
Таблиця 1
Чинники внутрішнього середовища |
Чинники зовнішнього середовища |
|
Університет |
|
|
… |
|
|
… |
|
|
Завдання 2:
Диференціюйте посадових осіб кондитерської фабрики «Світоч» за рівнями управління та заповніть таблицю 2.
Львівська кондитерська фабрика «Світоч» – одне з найстаріших підприємств у кондитерській галузі України, провідний виробник у кондитерській галузі. Співробітники фабрики «Світоч» є носіями понадвікових традицій у виробництві шоколаду та шоколадних цукерок. У 1998 році львівська фабрика ввійшла до групи компаній Nestlé S. A. (Швейцарія), світового лідера з виробництва продуктів харчування. Зараз компанія реалізує політику довгострокового розвитку фабрики, спрямовану на досягнення світового рівня якості Nestlé.
Нині «Світоч» – сучасне високотехнологічне, наукомістке підприємство, що динамічно розвивається. Діють лінії з виробництва вафель, шоколадних плиток і цукерок, принципово нове автоматизоване виробництво з підготовки шоколадних мас. У 2022 році фабрика «Світоч» відсвяткувала подвійний ювілей – 140-річчя заснування виробництва та 60-річчя бренду «Світоч».
Апарат управління підприємством ділиться на менеджерів вищої ланки, середньої та нижчої ланок управління. Керівними особами в організації є:
– генеральний директор;
– комерційний директор;
– начальник лабораторії з контролю виробництва;
– головний електрик;
– начальник цеху;
– фінансовий директор;
– начальник відділу збуту та маркетингу;
– начальник відділу постачання;
– начальник фірмового магазину;
– головний бухгалтер;
– начальник планово-економічного відділу;
– начальник охорони;
– начальник фасувальної дільниці;
– директор зі стратегічного розвитку;
– начальник відділу кадрів;
– головний інженер з техніки безпеки;
– директор з адміністративно-господарської роботи;
– старший інспектор з контролю якості;
– начальник юридичного відділу;
– завідувач складом;
– головний механік;
– старший дегустатор;
– начальник адміністративно-господарського відділу;
– начальник дільниці з виготовлення вафель.
Таблиця 2
Управлінці кондитерської фабрики «Світоч» у розрізі рівнів управління
Рівні управління |
Посадові особи – представники рівнів управління |
Інституційний |
|
Управлінський |
|
Технічний |
|
Форма подання результатів виконаної роботи: тема й аналіз процесу побудови структури управління розглядається на практичному занятті №1. Завдання виконується в текстовому редакторі Word і надсилається окремим файлом на перевірку в elearn.
Критерії оцінювання: за активну участь у виконанні завдання студент отримує бали, інтервал кількості можливо отриманих балів коливається від 1 до 10.
Термін виконання: 2 аудиторних години.
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла
Кернінг шрифтів
Видимість картинок
Інтервал між літерами
Висота рядка
Виділити посилання