Практична робота 4. Основи теорії прийняття управлінських рішень
Тема: Основи теорії прийняття управлінських рішень
Мета: набути практичних навиків щодо аналізу та оцінки процесів і явищ, що відбуваються в організації, розкриття змісту процесу управління. Поглибити уявлення про процес підготовки управлінських рішень; з'ясувати особливості щодо психологічних аспектів такого процесу; виявити нові можливості вироблення творчих, новаторських, креативних рішень.
Методичні рекоменданції:
Відповідно до теоретичних аспектів управлінської науки прийняття управлінських рішень відбувається досить часто в умовах невизначеності, тому процес прийняття управлінських рішень повинен бути виваженим та обгрунтованим.
Прийняття рішень - складова частина будь-якої управлінської функції. Необхідність прийняття відповідальних рішень пронизує все, що робить менеджер, формулюючи мету й домагаючись її досягнення. Тому розуміння природи прийняття рішень надзвичайно важливо для сучасних управлінців.
Наразі популярною є методика визначення «точка беззбитковості».
Точкою беззбитковості визначають обсяг діяльності, за якого виручка від реалізації продукції (робіт, послуг) дорівнює сукупним витратам підприємства, тобто це обсяг продажу, за якого підприємство не має ні прибутку, ні збитку. У такому випадку: ВИРУЧКА = ВИТРАТАМ
Методика розв’язку:
1) Визначити точку беззбитковості, виходячи із наступного:
ВИРУЧКА = QxP
де Q- обсяг продажів
Р-ціна одиниці продукції
ВИТРАТИ = постійні витрати + змінні витрати
Змінні вирати= Q х Зм.вит.1
Зм.вит.1 - змінні витрати (на одиницю продукції)
QxP=Пост.вит.+ QхЗм.вит.1
Пост.= QxP- QхЗм.вит.1
Пост.= Q(P- Зм.вит.1)
Точка беззбитковості: Q= Пост./ (P- Зм.вит.1)
2) Рівень рентабельності (R) визначається як відношення прибутку до повної собівартості і визначається у %.
R=Прибуток/Витрати *100 %
Прибуток = виручка- витрати
R= (QxP-(Пост.вит.+ QхЗм.вит.1))/ (Пост.вит.+ QхЗм.вит.1) *100 %
Варіант 1
Завдання 1. Визначити точку беззбитковості продажів для сільськогосподарського підприємства, якщо відомо, що операційні постійні витрати дорівнюють 10 тис. грн. Обсяг планового випуску і продажу товару – 10 тис. грн. Операційні змінні витрати у плані випуску дорівнюють 6 тис. грн.
Завдання 2. Розрахувати у натуральному вигляді обсяг продажу продукції, який дозволить підприємству досягти хоча б нульового рівня рентабельності, якщо відомо, що ціна за штуку дорівнює 10 грн., постійні операційні витрати становлять 1000 грн. і змінні витрати на одиницю дорівнюють 8 грн.
Завдання 3. Розрахувати точку беззбитковості і поріг беззбитковості виробництва. Визначити рівень відпускної ціни. Визначити ціну продукції при заданому обсязі прибутку. Визначити виручку від реалізації. Вихідні дані: постійні витрати на одиницю продукції = 150 грн.; змінні витрати на одиницю продукції = 250 грн.; ринкова ціна = 400 грн.; попит на продукцію = 1000 шт.; задана сума прибутку = 50 тис. грн.
Варіант 2
Завдання 1. Підприємство спеціалізується на виробництві продукції демонструючи такі результати виробничо-господарської діяльності: сукупні витрати при виробництві 10 000 одиниць продукції становлять 220 000 грн, з них постійні витрати – 100 000 грн. Ціна одиниці товару – 25 грн. За вихідними даними визначіть: 1) точку беззбитковості діяльності підприємства (у кількісному та вартісному виразах); 2) який обсяг продукції повинно виробляти підприємство, щоб забезпечити 20% рівень рентабельності виробництва?
Завдання 2. Розрахувати у кількісному виразі прогнозований обсяг продажу продукції, за якого підприємство досягне нульової точки рентабельності, виходячи з таких даних: ціна реалізації одиниці товару дорівнює 20 грош. ум. одиниць, постійні витрати становлять 10000 гр. ум.одиниць, змінні витрати на одиницю продукції становлять 15 гр. ум. одиниць
Завдання 3. За вихідними даними розрахувати: 1) точку беззбитковості; 2) мінімальне значення відпускної ціни; 3) ціну на одиницю товару при заданому обсязі прибутку; 4) визначити виручку від реалізації.
Вихідні дані: прогнозований попит на продукцію складає 5000 одиниць; постійні витрати на одиницю продукції становлять 200 грн; змінні витрати на одиницю продукції становлять 300 грн; середньоринкова ціна на одиницю товару дорівнює 700 грн; запланована сума прибутку від виробництва і реалізації з огляду на показник прогнозованого попиту становить 100 тис. грн.
Критерії оцінювання:
- Задача 1 - 3 бали
- Задача 2 - 3 бали
- Задача 3 - 4 бали
Критерії оцінювання: за активну участь в обговоренні методики та вирішенні задачі студент отримує бали, інтервал кількості можливо отриманих балів коливається від 1 до 10 (в т. ч.: за правильність розв’язку - від 0 до 2 балів; за активність - від 1 до 2 балів).
Термін виконання: під час проведення аудиторного заняття відповідно розкладу.
Форма подання результатів виконаної роботи під час аудиторного навчання: Завдання виконується в текстовому редакторі Word і надсилається окремим файлом на перевірку в elearn
- 15 травня 2025, 17:29
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла
Кернінг шрифтів
Видимість картинок
Інтервал між літерами
Висота рядка
Виділити посилання