Практична робота 7. Організація як функція менеджменту
Мета: набути практичні навички щодо проєктування та побудови структури управління підприємства.
Методичні рекомендації:
1. При побудові структури управління необхідно взяти до уваги насамперед концентрацію та спеціалізацію виробництва.
2. Також необхідно враховувати розміщення та розміри населених пунктів.
3. Зважати на наявність складів і розміщення шляхів, засобів зв’язку; кваліфікації кадрів.
4. Здійснити економічне обґрунтування запропонованих організаційних заходів.
Ознайомтесь із різними типами структур управління, їх перевагами та недоліками.
Завдання 1. Ви консультуєте керівництво таких підприємств:
1) хлібопекарської галузі, яке виготовляє широкий асортимент хлібо-булочних виробів, печива і тортів та реалізує його на національному ринку;
2) IT-сфери, яке має в планах упровадження інноваційних новинок у сфері програмного забезпечення;
3) меблевої сфери, що виготовляє меблі та постачає свою продукцію у три регіони країни (західний, центральний і східний);
4) швейної галузі, яке виготовляє на експорт для країн Європи та Азії широкий асортимент дитячого, жіночого та чоловічого одягу. Частина продукції також реалізується і на внутрішньому ринку;
5) сімейного фермерського господарства;
6) типового сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю з розміром трудового колективу 70 осіб, 3000 га сільськогосподарських угідь, багатогалузевим виробництвом.
Для кожного з підприємств запропонуйте найкращу для нього організаційну структуру. Відповідь зобразіть схематично й обґрунтуйте.
Завдання 2. Організаційну структуру кондитерської фабрики «Світоч» становлять такі підрозділи: дирекція; лабораторія з контролю виробництва; виробничі цехи (3 од.); відділ збуту та маркетингу; відділ постачання; фірмові магазини (5 од.); планово-економічний відділ; відділ охорони; фасувальна дільниця; відділ кадрів; бухгалтерія; адміністративно-господарський відділ; відділ з контролю якості; юридичний відділ; склад; дільниця з виготовлення вафлів (2 од.).
Відомо, що при головному директору, який очолює Дирекцію, функціонує штаб (служба), яка допомагає вирішувати стратегічні завдання та приймати управлінські рішення. До складу штабу входять головний електрик і головний економіст.
У безпосередньому підпорядкуванні головного директора є комерційний директор, директор із виробництва та фінансовий директор магазинів.
Директору з виробництва підпорядковуються лабораторія з контролю виробництва, виробничі цехи, фасувальна дільниця та дільниці з виготовлення вафлів.
Комерційний директор дає вказівки таким підрозділам: відділу збуту та маркетингу, відділу постачання, адміністративно-господарському відділу. Головний бухгалтер керує бухгалтерією та планово-економічним відділом.
Начальник відділу контролю якості підпорядковується головному директору і має право давати вказівки лабораторії з контролю виробництва, складу та фасувальній дільниці.
Фінансовий директор магазинів має у підпорядкуванні: фірмові магазини.
Решта підрозділів є у підпорядкуванні головного директора.
1. Намалюйте організаційну структуру фабрики, визначте її тип, кількість рівнів і ланок управління.
2. Сформулюйте пропозиції, як можна вдосконалити організацію роботи кондитерської фабрики та її організаційної структури відповідно до сучасних бізнес-тенденцій.
Форма подання результатів виконаної роботи: тема й аналіз процесу побудови структури управління розглядається на практичному занятті №8. Завдання виконується в текстовому редакторі Word і надсилається окремим файлом на перевірку в elearn.
Критерії оцінювання: за активну участь у виконанні завдання студент отримує бали, інтервал кількості можливо отриманих балів коливається від 1 до 10 (зокрема для кожного із завдань: правильність виконання - від 1 до 2 балів; креативність обґрунтування власної думки - від 1 до 3 балів).
- 15 травня 2025, 17:29
- 15 травня 2025, 17:29
- 15 травня 2025, 17:29
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла
Кернінг шрифтів
Видимість картинок
Інтервал між літерами
Висота рядка
Виділити посилання