Тема 2. Ідеалізація об’єкта при створенні комп’ютерної моделі. Ідеалізація форми й геометричних параметрів конструкції.

2. Ідеалізація об’єкта при створенні комп’ютерної моделі

Побудова розрахункової комп’ютерної моделі, як і розрахункової схеми в будівельній механіці, починається з ідеалізації конструкції. Цей етап настільки звичний і природний для інженера, що, як правило, виконується підсвідомо, хоча корисно знову осмислити виконувані дії.

Під час створення розрахункової схеми складної конструкції зазвичай вдаються до певної ідеалізації її форми, при цьому ступінь цієї ідеалізації впливає на достовірність результатів розрахунку. Моделювання геометричної форми проводиться на основі геометричних міркувань («схожості» форми) і починається з виділення з об’єкта його несучої частини. І якщо в каркасному будинку достатньо просто вказати на його основні несучі конструктивні елементи, то для будівель із несучими стінами (цегляними або залізобетонними) це вдається зробити не одразу.

Отже, несучі елементи в таких будівлях можуть виявитися різними для різних режимів роботи. 

Реальний об’єкт замінюється ідеалізованим деформованим тілом, яке моделює його найважливіші властивості. Основними елементами розрахункових схем є стержень (балка), плоска стіна, деформована у своїй площині, (що перебуває в плоскому напруженому стані), згинальна пластина, просторове масивне тіло, яке перебуває у тривимірному напруженому стані, двовимірне масивне тіло, що перебуває в плоскому деформованому стані. Розрахункова модель-схема - це ідеалізований об’єкт, позбавлений неістотних для результатів розрахунку ознак. Вона передбачає ідеалізацію:

-         форми й геометричних параметрів об’єкта;

-         умов обпирання та вузлових з’єднань;

-         фізичних властивостей матеріалів;

-         навантажень і впливів на об’єкт;

-         конструктивних рішень.


а)                                                                            б)


в)

Рис. 2.1 41- поверховий багатофункціональний комплекс в м. Батумі, Грузія. 

Архітектурна (віртуальна) модель (а), розрахункова схема в ПК "ЛІРА САПР" (б) та його будівництво (в)


Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту