1. Дерматофітози

1.6. Лікування.

При дерматофітозі собак і котів проводять індивідуальну комплексну етіотропну, патогенетичну і симптоматичну терапію.

Етіотропна терапія. У якості специфічних засобів лікування хворих мікроспорією і трихофітією широко використовують моновалентні та асоційовані вакцини проти зазначених хвороб. Унікальною особливістю даних вакцин є їх здатність не тільки профілактувати зазначені дерматофітози, а й здійснювати специфічну лікувальну дію на різних стадіях розвитку хвороби.

За підтвердженого лабораторного діагнозу на мікроспорію, щоб уникнути додаткового антигенного навантаження та алергічних ускладнень застосовують рідку живу однокомпонентну вакцину проти мікроспорії тварин Мікканіс у лікувальних дозах дворазово. Вакцину вводять внутрішньом'язово в ділянку внутрішньої поверхні стегна дорослим тваринам у дозі 2 мл, а молодняку – 1 мл.

При нез'ясованій етіології дерматофітозів ефективні такі асоційовані вакцини: Вакдерм, Вакдерм-F, Мікродерм і Полівак-ТМ також у лікувальних дозах, в основному дворазово, а за несприятливого перебігу хвороби – трьохкратно з інтервалом 10 днів.

Патогенетична терапія. Для активізації гуморального і клітинного імунітету слід рекомендувати внутрішньом'язове й підшкірне застосування імуномодуляторів поліоксидонію, лікопіду, вегетану.

Для обробки уражених ділянок шкіри в якості зовнішніх засобів широко використовують зоомікол, 10% розчин саліцилової кислоти і 5% спиртовий розчин йоду. Рекомендовано використовувати препарат АСД – антисептик-стимулятор Дорогова, 3-ю фракцію (для зовнішнього застосування), суспензію гризеофульвіну, 5–10% саліцилову мазь, йодоформ. Одночасно необхідно проводити дезінфекцію всього покриву тварини 3–5% розчином формальдегіду шляхом обприскування і подальшого дворазового прочісування (1-й раз проти шерсті, 2-й – за шерстю). Обробку проводять двократно з інтервалом в 5 днів. При цьому необхідно пам’ятати, що коти дуже чутливі до фенолів.

Для прискореного відновлення волосяних фолікул рекомендовано щоденний прийом препаратів сірки і полівітамінів з мікроелементами (дуовіт, компливіт) протягом усього курсу лікування.