4. Матриця Дібба-Сімкіна

Іншим двофакторним методом аналізу товарного портфелю є метод Дібба-Сімкіна, названий на честь авторів - зарубіжних вчених Дібба Саллі та Сімкіна Ліндона. Для аналізу асортименту  за даним методом використовують дані про динаміку продажів і собівартості продукції (що включає тільки змінні витрати, без урахування постійних витрат). По осі Y відкладаються темпи приросту обсягів реалізації товару у вартісному виразі. По осі X – питому вагу фінансового внеску конкретного товару у покриття загальних витрат (рис. 6.3).


Рис. 6.3. Матриця Дібба-Сімкіна

Отже у матриці Дібба-Сімкіна необхідно розрахувати фінансовий внесок асортиментної групи в покриття витрат (маржинальний прибуток).

Фінансовий внесок у покриття витрат (ФВП) або маржинальний прибуток = виручка від реалізації – змінні витрати.

На основі співвідношення динаміки обсягу реалізації у вартісному виразі і внеску в покриття витрат товар відноситься до однієї з 4-груп

Група А містить найцінніші товари, оскільки збільшення обсягу їх продажу здійснює найбільший вплив на прибуток підприємства. Необхідно прагнути до збільшення числа товарних позицій в цій групі.

Товари групи B1 мають високі темпи зростання продажів, але недостатній потенціал прибутковості. Тому необхідно шукати можливості підвищення рентабельності цих товарів (підвищення цін, зниження собівартості тощо).

В групи В2 товари мають значну рентабельність, але потребують активізації маркетингових зусиль (реклами, стимулювання збуту, тощо) для збільшення продажів. При цьому, темпи зростання прибутку підприємства будуть вищі за темпи зростання продажів продукції даної групи.

Щодо товарів групи С слід прийняти рішення про доцільність виключення найменш прибуткових з них з портфелю підприємства на основі більш детального маржинального аналізу.

Результати аналізу за методикою Дибба-Симкина дозволяє визначити основні напрямки розвитку окремих товарних груп, оцінити ефективність структури портфелю підприємства, обрати більш ефективну стратегію розвитку СГП.
Accessibility

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту

Колір тла