3. ПК "ЛІРА САПР", склад, призначення, сфери застосування

ПК "ЛИРА-САПР- програмний комплекс для розрахунку, дослідження і проектування будівельних конструкцій різного призначення. У    ЛИРА-САПР реалізовано технологію інформаційного моделювання будівель (ВІМ), що забезпечується нативним зв’язком з іншими архітектурними, розрахунковими, графічними та документувальними системами.

Програмний комплекс включає інтерфейс користувача нового покоління САПФІР-КОНСТРУКЦІЇ. Система слугує для синтезу розрахункової схеми будівлі на основі керованої процедури перетворення 3D та 2D архітектурних моделей, створених в різних графічних програмах: САПФІР, Allplan, Revit, AutoCAD та інших. Створення розрахункової схеми здійснюється безпосередньо із архітектурної 3D і 2D моделі.

Реалізована бібліотека автоматичних генераторів скінченно- елементних сіток:      трикутна СЕ-сітка для апроксимації криволінійних поверхонь; СЕ-сітка з максимальним числом чотирикутних СЕ і покращеною апроксимацією в приопорних та прогонових зонах.

САПФІР-КОНСТРУКЦІЇ - дозволяє створення і редагування навантажень у вигляді зосереджених та розподілених по лінії і площині. Навантаження задається на довільних поверхнях без прив’язки до СЕ моделі. Наявна      процедура синтезу навантажень, що дозволяє автоматично сформувати експлуатаційні навантаження залежно від призначення приміщень.

В програмі реалізовано діагностику створеної аналітичної моделі, а також:

•    розвинене інтуїтивне графічне середовище ВІЗОР-САПР користувача з можливістю 3В-візуалізації розрахункової схеми на всіх етапах синтезу і аналізу;

•    багатофункціональний       процесор,       що       реалізує швидкодійні алгоритми компонування і розв’язування систем рівнянь з порядком до декількох мільйонів невідомих;

•    розвинену бібліотеку СЕ, яка дозволяє створювати комп’ютерні моделі практично будь-яких конструкцій;

•    можливість розрахунку на динаміку (сейсміка, вітер, вібрація, імпульс, удар);

•    конструювальні системи залізобетонних і сталевих елементів;

•    спеціалізований документатор, що дозволяє формувати звіт із текстової, табличної та графічної частини;

•    зв'язок з іншими розрахунковими, графічними та документувальними ми системами САПФІР (Revit, Structure, AutoCad, ArchiCAD, Advance Steel, BoCAD, Allplan, STARK ES, Gmsh, MS Word, MS Excel) на основі DXF, MDB, STP, STL, OBJ, IFC та інших форматів.

Програма ПК "ЛІРА-САПР" має спеціальні можливості:

суперелементне моделювання, модулі урахування фізичної та геометричної нелінійності, набір спеціальних СЕ для моделювання тертя, проковзування, попереднього натягу. Спеціальна процедура дозволяє виконати автоматичну тріангуляцію тривимірного ґрунтового масиву, накласти отриману скінченно-елементну сітку на тривимірну модель ґрунту та призначити фізико-механічні характеристики кожному скінченному елементу залежно від його місцезнаходження. Аналіз напружено-деформованого стану подається у вигляді ізополів на довільних площинах перерізу ґрунтового масиву. Виконання автоматичної тріангуляції тривимірного масиву з призначенням фізико-механічних характеристик кожному скінченному елементу.

Основні конструювальні системи ЛИРА-САПР

АРМ-САПР - конструювальна система армування. Реалізує підбір площі перерізів арматури колон, балок, плит, оболонок за І-ою і ІІ-ою групою граничних станів згідно з діючими нормативними документами. Передбачено використання довільних характеристик бетону і арматури. Реалізовано алгоритми з раціональним розташуванням арматури по перерізу елемента. За результатами розрахунку в програмі формуються ескізи робочих креслень балок і колон.

ЛАРМ-САПР - локальний режим армування. В програмі можна конструювати окремий залізобетонний стержень чи окремий елемент пластини. Проводиться підбір і перевірка заданого армування. Реалізовано СП 52-101-2003, СНиП 2.03.01-84, Єврокод, ТСН 102-00, ДСТУ 3760-98, ДБН В.2.6- 98:2009.

СТК-САПР - металеві конструкції. Програма реалізує конструювання елементів металевих конструкцій і виконує підбір і перевірку перерізів, а також виконує розрахунок і проектування вузлів металевих конструкцій. Система може функціонувати в локальному режимі.

РС-САПР - редактор металевих сортаментів. Система є інструментарієм для створення нових і редагування існуючих сортаментних баз прокатних і зварних профілів. Разом з системою надається широкий набір існуючих нормативних баз профілів і сталей країн СНГ, Європи та США.

КС-САПР - конструктор перерізів. Дозволяє формувати перерізи довільної конфігурації та обраховувати їх осьові, згинальні, крутні і зсувні характеристики, моменти опору, форму ядра перерізу. Зображається картина розподілу напружень.