прилад для
вимірювання кількості тепла, що її виділяє або вбирає тіло. Застосовується як
основний прилад в калориметрії — сукупності методів вимірювання теплових
ефектів, які супроводять різні хімічні, фізичні та біологічні процеси. Перший
льодовий калориметр створений Дж. Блеком у середині XVIII століття. Будь-який
калориметр оснащений інструментом для вимірювання температури (ртутний
термометр, термометр опору, термопара або термобатарея, оптичний пірометр
тощо), електричним нагрівачем та оточений оболонкою для регулювання теплообміну
з навколишнім середовищем. Залежно від характеру теплообміну розрізняють
ізотермічні, адіабатичні та теплопровідні К. Діапазон температур в сучасних
калориметрів становить 0,1÷3500 К, значення кількості тепла — від 10-5 до
декількох тисяч Дж, точність досягає 10-2%. Тривалість досліджуваних процесів —
від часток секунди до десятків діб