Будь-який захід, що проводиться
з метою: захисту життя або
здоров’я тварин чи захисту рослин від ризиків, що виникають
внаслідок проникнення, укорінення чи поширення шкідливих
організмів, хвороб, організмів, які є носіями хвороб, а також
хвороботворних організмів; захисту життя або
здоров’я людей та/або тварин від ризиків, що виникають від добавок,
забруднюючих речовин, токсинів або хвороботворних організмів, які
містяться у харчових продуктах або кормах; захисту життя або
здоров’я людини від ризиків, що виникають внаслідок хвороб, які
переносяться тваринами, рослинами або продукцією, що виробляється з
них, або внаслідок проникнення, укорінення чи поширення шкідливих
організмів; уникнення або
обмеження іншої шкоди, що заподіюється внаслідок проникнення,
укорінення чи поширення шкідливих
організмів. Санітарні або фітосанітарні заходи, зокрема,
включають усі нормативно-правові акти, які стосуються питань
забезпечення безпечності харчових продуктів, здоров’я тварин і
карантину рослин; виробничі процеси та способи виробництва; процедури
випробувань, інспекції та ухвалення; карантинні режими, включаючи
відповідні вимоги щодо перевезення тварин чи рослин або щодо
матеріалів, необхідних для їх виживання під час перевезення;
положення щодо відповідних статистичних методів, процедур відбору
зразків та методів аналізу ризику; вимоги щодо пакування та
маркування, які безпосередньо стосуються безпечності харчових
продуктів.
Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та
якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР