СИЛАБУС ДИСЦИПЛІНИ
«Сучасні будівельні матеріали»
Сторінка курсу в eLearn:  https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=3855

 

ОПИС ДИСЦИПЛІНИ

Курс «Сучасні будівельні матеріали» є комплексною дисципліною, що містить основні відомості про способи отримання будівельних матеріалів і методи їх фізико-хімічної та механічної обробки з метою надання їм відповідних властивостей та  формоутворення, необхідних в будівництві.

Метою дисципліни являється загальна технологічна підготовка спеціаліста в галузі будівництва, а також набуття навичок з будівельного матеріалознавства та закладання бази для вивчення дисциплін: “Залізобетонні та кам'яні конструкції”,  “Надійність будівельної техніки”, “Технологія будівельного виробництва”, “Конструкції з дерева та пластмас”, “Обстеження і випробування будівель і споруд”.

Компетентності:

1) Загальні компетенції:
ЗК 3. Знання та розуміння предметної області та професійної діяльності.

2) Інтегральна компетентність: Здатність розв’язувати спеціалізовані задачі та вирішувати практичні завдання у сфері будівництва та цивільної інженерії, що характеризуються комплексністю і системністю, на основі застосування основних теорій та методів фундаментальних та прикладних наук.

3) Спеціальні (фахові) компетентності спеціальності (ФК):
ФК 5. Знання технології виготовлення, технічних характеристик сучасних будівельних матеріалів, виробів і конструкцій, уміння ефективно використовувати їх при проектуванні та зведенні будівельних об'єктів.

Програмні результати навчання.
ПР 4. Оволодіння робочими навичками ефективно працювати самостійно (курсове та дипломне проектування) або в групі (лабораторні роботи, включаючи навички лідерства при їх виконанні), вміння отримати бажаний результат в умовах обмеженого часу з акцентом на професійну сумлінність і виключення можливості плагіату.
ПР 8. Продемонструвати вміння ефективно застосовувати сучасні будівельні матеріали, вироби та конструкції на основі знань про їх технічні характеристики та технологію виготовлення.

Задачами дисципліни являється вивчення             методів отримання будівельних матеріалів; будови, властивостей та призначення будівельних матеріалів; основ обробки будівельних матеріалів; будови, властивостей та призначення металевих матеріалів для будівництва.

СТРУКТУРА КУРСУ
Скорочення: Л –лекції; ЛР –лабораторна робота; СР – самостійна робота

Тема

Години 

(Л/ ЛР/ СР)

Результати навчання

Завдання

Оціню-вання, бали

6 семестр

Змістовий модуль № 1Бетони

Тема 1.
Бетони

2/2/2

Знати основні зв’язки між складом, структурою і властивостями бетонів, полімербетонів, армобетонів, а також закономірності зміни їх властивостей під дією термічного, хімічного або механічного впливу.

Вміти на основі знання умов роботи будівельної споруди вибрати необхідний бетон, полімербетон і армобетон.

Використовувати  сучасне лабораторне обладнання та  прилади для дослідження складу, будови та властивостей сучасних будівельних матеріалів, а також проведення різних видів їх обробки.

ЛР1

СР1

30

20

Тема 2.
Полімербетони

2/-/-

Тема 3.
Армобетон

2/-/2

СР2

20

Тест Модуль1

 

 

 

30

Всього модуль 1

6/2/4

 

 

100

Змістовий модуль № 2Металеві матеріали

Тема 4.
Сталі

12/22/12

Знати основні зв’язки між складом, структурою і властивостями сталей, чавунів, кольорових металів і сплавів, а також закономірності зміни їх властивостей під дією термічного, хімічного або механічного впливу.

Вміти на основі знання умов роботи будівельної споруди вибрати необхідну сталь, чавун, кольорові метали та сплави.

Використовувати  сучасне лабораторне обладнання та  прилади для дослідження складу, будови та властивостей сучасних будівельних матеріалів, а також проведення різних видів їх обробки.

ЛР2

ЛР3

ЛР4

ЛР5

ЛР6

ЛР7

ЛР8

ЛР9

ЛР10

ЛР11

ЛР12

СР3

5

5

5

4

4

4

4

4

5

5

5

4

Тема 5.
Чавуни

2/2/-

ЛР13

4

Тема 6.
Кольорові метали та сплави

2/4/8

ЛР14

ЛР15

СР4

4

4

4

Тест Модуль 2

 

 

 

30

Всього модуль 2

16/28/20

 

 

100

Змістовий модуль № 3Керамічні, композиційні, покрівельні та теплоізоляційні матеріали

Тема 7.
Керамічні матеріали

2/-/-

Знати основні зв’язки між складом, структурою і властивостями керамічних, композиційних, теплоізоляційних та світлопрозорих матеріалів, а також закономірності зміни їх властивостей під дією термічного, хімічного або механічного впливу.

Вміти на основі знання умов роботи будівельної споруди вибрати необхідні керамічні, композиційні, теплоізоляційні та світлопрозорі матеріали. 

Використовувати  сучасне лабораторне обладнання та  прилади для дослідження складу, будови та властивостей сучасних будівельних матеріалів, а також проведення різних видів їх обробки.

Тема 8.
Композиційні матеріали

4/-/3

СР5

35

Тема 9.
Теплоізоляційні та світлопрозорі матеріали

2/-/3

СР6

35

Тест Модуль 3

 

 

 

30

Всього модуль 3

8/-/6

 

 

100

Навчальна робота

 

 

 

70

Екзамен

 

 

 

30

Всього за курс

30/30/30

 

 

100


ПОЛІТИКА ОЦІНЮВАННЯ

Політика щодо дедлайнів та перескладання:

Студент повинен здавати роботи в визначені викладачем терміни. Роботи, що здаються з порушенням термінів без поважних причин оцінюються на нижчу оцінку. Перескладання модулів відбувається із дозволу лектора за наявності поважних причин (наприклад, лікарняний).

Політика щодо академічної доброчесності:

Списування під час контрольних робіт та екзаменів заборонені (в т. ч. із використанням мобільних девайсів). Письмові роботи, реферати повинні мати коректні текстові посилання на використану літературу

Політика щодо відвідування:

Студент зобов'язаний щодня відвідувати заняття всіх видів відповідно до встановленого розкладу, не запізнюватися, мати відповідний зовнішній вигляд. За об’єктивних причин (наприклад, хвороба, міжнародне стажування) навчання може відбуватись індивідуально (в он-лайн формі за погодженням із деканом факультету) Пропущені лекції, після їх опрацювання здобувачем вищої освіти, відпрацьовуються у вигляді співбесіди з викладачем або в он-лайн формі. Пропущені лабораторні заняття відпрацьовуються студентами в лабораторії кафедри.

 

ШКАЛА ОЦІНЮВАННЯ СТУДЕНТІВ

Рейтинг здобувача вищої освіти, бали

Оцінка національна за результати складання екзаменів заліків

екзаменів

заліків

90-100

відмінно

зараховано

74-89

добре

60-73

задовільно

0-59

незадовільно

не зараховано

 

ДРУКОВАНІ ТА ІНТЕРНЕТ ДЖЕРЕЛА

Основні:

  1. Афтанділянц Є.Г., Зазимко О.В., Лопатько К.Г. Будівельне матеріалознавство та зварювання в будівництві. Навчальний посібник. К.: НУБіП України, 2018.- с. 523.
  2. Афтанділянц Є.Г., Зазимко О.В., Лопатько К.Г. Матеріалознавство: Підручник. Херсон, Видавець Грінь Д.С., 2013.- с 612]
  3. Опальчук А.С., Афтанділянц Є.Г., Роговський Л.Л., Семеновський О.Є., Клендій М.Б., Біловод О.І., Дудніков І.А., Матеріалознавство і технологія конструкційних матеріалів: підручник для вищих навчальних закладів III-IV ступенів акредитації; за ред. А.С. Опальчука і О.Є. Семеновського. – Ніжин: Видавець ПП. Лисенко М.М., 2013. – 752 с.
  4. Практикум з матеріалознавства. Навчальний посібник. (гриф МОН (лист № 1/11-4472 від  27.02.2013 р.))/ Котречко О. О. Зазимко, К.Г. Лопатько, Є.Г. Афтанділянц, Гнилоскуренко В. В.// Херсон: Олді Плюс, 2013.-с. 500.
  5. Сологуб М.А., Рожнецький І.О., Некоз О.І., Горпенюк М.А., Прейс Г.О., Технологія конструкційних матеріалів; за ред. Сологуба М.А. – 2-ге вид., перероб. і допов. – К.:Вища шк., 2002. – 374 с.
  6. Попович В., Голубець В., Технологія конструкційних матеріалів і матеріалознавство: Навчальний посібник для вищих навчальних закладів: У 2-х кн. Книга II. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2002. – 260 с.

 

Допоміжні:

  1. Афтанділянц Є.Г., Зазимко О. В., Лопатько К.Г. Технологія  конструкційних матеріалів і матеріалознавство. Навчальний посібникІ. Металознавство. Київ, НУБіП України. 2020- с.334.
  2. Афтанділянц Є.Г., Зазимко О. В., Лопатько К.Г. Технологія  конструкційних матеріалів і матеріалознавство. Курс лекцій. Частина ІІ. Металознавство. Київ, НУБіП України. 2020- с.356.
  3. Афтанділянц Є.Г., Зазимко О. В., Лопатько К.Г. Наноматеріалознавство (Гриф надано Міністерством освіти і науки України, лист №1/11-3703 від 18.03.2014 р.) // Херсон: Олді Плюс, 2013.-с. 549.
  4. Опальчук А.С., Котречко О.О., Роговський Л.Л. Лабораторний практикум  з  технології конструкційних  матеріалів  і   матеріалознавства. Навч. посібник/ За ред. А.С. Опальчука. – К.: Вища освіта, 2006.- 287 с.: іл.

 

 Інтернет джерела:

1.      Спеціальні види бетонів: характеристика основних складів - https://probud.in.ua/spetsialni-vidi-betoniv-harakteristika-osnovnih-skladiv.html

2.      Полимербетон — современный инновационный заменитель обычного бетона http://stroyres.net/beton/polimerbeton/ponyatie-vidyi-proizvoditeli.html

3.      Армоцементные конструкции - http://www.mqn.com.ua/catDownload.php?cat=6

4.      Марки сталей і сплавів: властивості та характеристики https://metinvestholding.com/ua/products/steel-grades

5.      Що таке чавун? Характеристики металу, особливості виробництва і застосування https://metinvest-smc.com/ua/articles/chto-takoe-chugun-kharakteristiki-metalla-osobennosti-proizvodstva-i-primeneniya/

6.      Сплави кольорових металів https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%85_%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B2

7.      Керамічні матеріали https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/3477/keramichni-materiali

8.      Композиційні матеріали https://mozok.click/1786-kompozicyn-materali.html

9.      Теплоізоляційні матеріали https://euroterm.com/brand-thermaflex/?gclid=EAIaIQobChMI15zGpYzl8QIVHQCiAx0gKg9iEAAYASAAEgJj1vD_BwE

10.  Світлопрозорі конструкції. https://stroyrec.com.ua/sv%D1%96tloprozor%D1%96-konstrykc%D1%96%D1%97-ogliad-pol%D1%96mernih-sv%D1%96tloprozorih-mater%D1%96al%D1%96v/

11. Види покрівельних матеріалів для даху: https://o-remonte.com/uk/vidi-pokrivelnikh-materialiv-dlya-dakh/ ;

12. Покрівельні матеріали: види і властивості, характеристики https://versal-wood.com/436-roofing-materials-types-and-properties-characteristics/


Остання зміна: вівторок, 9 листопада 2021, 10:47