Мета та завдання

Дисципліна "Системи автоматизованого проектування (САПР) в будівництві" займає важливе місце в формуванні спеціалістів в галузі будівництва.

Основною метою викладання дисципліни є формування базових знань та навичок виконання проекту будівель та споруд за допомогою сучасних розрахункових та графічних САПР у будівництві, які підтримують BIM-технологію – ПК «ЛІРА САПР» та «Autodesk Revit». Надати знання про основні етапи проектування будівель та споруд у середовищі  програмних комплексів, які підтримують технологію імпорту/експорту даних  між собою, а також методи автоматизованого розрахунку та конструювання елементів споруд. Підготовити студентів до професійної діяльності в області будівельного проектування в умовах сучасних інформаційних технологій.

Завдання дисципліни:

 - надати студентам необхідних знань із автоматизованого проектування конструкцій будівель і споруд;

- розвинути навички роботи із системами автоматизованого проектування (САПР): системою комп’ютерної графіки «Autodesk Revit», інтегрованими системами для розрахунку та проектування конструкцій будівель і споруд «ЛІРА-САПР», «МОНОМАХ-САПР», «САПФІР-3D» сучасними системами математичної обробки інформації;

- розвинути навики застосування сучасного програмного забезпечення для автоматизації розрахунку, дослідження і проектування будівельних конструкцій.

Згідно з вимогами освітньої програми здобувачі вищої освіти другого (магістерського) рівня мають засвоїти компетентності:

Загальні компетентності (ЗК)

ЗК01. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

ЗК03. Здатність до адаптації та дії в новій ситуації.

ЗК04. Здатність приймати обґрунтовані рішення.

Фахові (спеціальні) компетентності (СК)

ЗК05.Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.

СК07. Здатність зрозуміло і недвозначно доносити власні знання, висновки та аргументації до фахівців і нефахівців будівельної галузі.

СК08.Здатність інтегрувати знання з інших галузей для розв’язання складних задач у широких або мультидисциплінарних контекстах.

СК09. Здатність формулювати нові гіпотези та наукові задачі в галузі будівництва та цивільної інженерії, вибирати належні напрями та відповідні методи для їх розв’язання, беручи до уваги наявні ресурси.

СК10. Здатність презентувати результати науково-дослідницької діяльності, готувати наукові публікації, брати участь у науковій дискусії на наукових конференціях, симпозіумах та здійснювати педагогічну діяльність у закладах освіти.

 Результати навчання:

РН02. Застосовувати спеціалізовані концептуальні знання, що включають сучасні наукові здобутки, а також критичне осмислення сучасних проблем в галузі будівництва та цивільної інженерії для розв’язування складних задач професійної діяльності.

РН08. Відслідковувати найновіші досягнення в обраній спеціалізації, застосовувати їх для створення інновацій.

РН10. Збирати необхідну інформацію, використовуючи науково-технічну літературу, бази даних та інші джерела, аналізувати і оцінювати її.

РН11. Дотримуватись норм академічної доброчесності, знати основні правові норми щодо захисту інтелектуальної власності, комерціалізації результатів науково-дослідної, винахідницької та проєктної діяльності.

РН14. Планувати та виконувати наукові і прикладні дослідження в галузі будівництва та цивільної інженерії, обирати ефективні методики досліджень, аргументувати висновки, презентувати результати досліджень.

РН15. Уміти виявляти наукову сутність проблем у професійній сфері, знаходити шляхи щодо їх розв’язання.


Змістовний модуль 1. Основні відомості про САПР та моделювання. 

Тема 1. Поняття про системи автоматизованого проектування - 2 год.

Місце та роль автоматизованого проектування серед інформаційних технологій. Складові процесу проектування. Складові процесу проектування. Основні відомості про САПР. Переваги застосування інженерних САПР та їх роль у галузі матеріального виробництва. Класифікація САПР. Архітектурні та будівельні САПР.

Тема 2. Загальні засади створення САПР у будівництві - 2 год.

Державна нормативна база з розробки проектної документації для будівництва. Практичні аспекти розробки проектної документації.   Аналіз       рівня      автоматизації      виконання проектних робіт у будівництві. 

Тема 3. BIM-технології: поняття, історія розвитку, перспективи - 2 год.

ВІМ-технології: поняття, історія розвитку, класифікація та особливості, розвиток у світі. Перспективи ВІМ в Україні.

Тема 4. Методологія проектної роботи на основі інформаційної моделі будівництва - 2 год.

Методологія проектної роботи на основі інформаційної моделі будівлі. Основні принципи, покладені в основу комплексної вітчизняної автоматизованої технології проектування об'єктів і супроводу будівництва.

Тема 5. Базові програми САПР у будівництві - 2 год.

Сучасні напрямки розробки та особливості функціонування проектувальних систем. Огляд сучасних розрахункових програмних комплексів. Спеціалізовані розрахунково-графічні системи конструювання. ПК "ЛІРА САПР", "САПФІР", "МОНОМАХ-САПР", "ЕСПРІ".

Тема 6. Принципи розрахунків, покладені в основу обчислювальних комплексів - 2 год

Розрахункова схема методу скінченних елементів.  Тип скінченного елемента. Невідомі.  Зовнішні та внутрішні в'язі. Умови сполучення елементів із вузлами системи. Навантаження та впливи.

Тема 7. Розрахунок конструкцій на динамічні впливи - 2 год.


Змістовний модуль 2. Відомості для наукових розрахунків в ПК «ЛІРА САПР». Графічна САПР «Autodesk Revit. Основні відомості та прийоми роботи».


Тема 8. Нелінійні розрахунки будівельних конструкцій - 2 год.

Тема 9. Розрахунки з урахуванням фізичної нелінійності - 2 год.

Тема 10.  Розрахунки з урахуванням геометричної та конструктивної нелінійності. Моделювання життєвого циклу конструкцій - 2 год.

Тема 11. Технологія проектування панельних будівель і споруд із застосуванням САПФІР-3- 4 год.

Тема 12. «Autodesk Revit». Основні поняття. Основи моделювання. Поняття про сімейства, види, їх використання. Засоби огляду та навігації по моделі - 2 год.

Тема 13. «Autodesk Revit». Ключові інструменти моделювання і редагування об’єктів моделі. Імпорт файлів AutoCAD, налаштування - 4 год.


Остання зміна: пʼятниця, 9 квітня 2021, 17:38