Силабус
Освітній ступінь |
Бакалавр |
Спеціальність |
076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність |
Освітня програма |
Підприємництво, торгівля та біржова діяльність |
Характеристика навчальної дисципліни |
|
Вид |
Обов’язкова |
Мова викладання |
Українська |
Загальна кількість годин |
120 |
Кількість кредитів ECTS |
4 |
Кількість змістових модулів |
2 |
Форма підсумкового контролю |
Екзамен |
Показники навчальної дисципліни для денної та заочної форми навчання |
|
|
денна форма навчання |
Рік підготовки (курс) |
2 |
Семестр |
4 |
Лекційні заняття |
30 |
Практичні заняття |
30 |
Самостійна робота |
60 |
Викладачі
Кириченко Анастасія Володимирівна,
канд. екон. наук, доцент
Кафедра організації підприємництва та біржової діяльності
Корп. 10, кім. 508
Електронна пошта – akyry@nubip.edu.ua
Консультації: середа, 5 пара, 508
Опис дисципліни
Предметом вивчення дисципліни є теоретичні і практичні навички та методичний інструментарій товарознавства.
Передумови вивчення курсу. Вивчення курсу передбачає, що ви маєте розуміння основних економічних понять.
Навчальна дисципліна забезпечує формування ряду компетентностей:
загальні компетентності (ЗК):
ЗК 2. Здатність застосовувати отримані знання в практичних ситуаціях.
фахові (спеціальні) компетентності (ФК):
СК 5.
Здатність визначати та
оцінювати характеристики товарів
і послуг в підприємницькій, торговельній, біржовій
діяльності.
програмні результати (ПРН):
ПРН 11. Демонструвати базові й структуровані знання у сфері підприємництва, торгівлі та біржової діяльності для подальшого використання на практиці.
ПРН 15. Оцінювати характеристики товарів і послуг у підприємницькій, торговельній та біржовій діяльності за допомогою сучасних методів.
Структура курсу
Тема |
Години |
Результати навчання |
Завдання |
Оцінювання, балів |
|
2 семестр |
|||||
Модуль 1. Товарознавство в системі наук про товари і торгівлю |
|||||
Тема 1. Товарознавство – наука про товари |
3/3 |
Розуміти основні поняття товарознавства |
Розв'язування задач, використання теоретичного матеріалу на практиці |
9 |
|
Тема 2. Споживна цінність та споживні властивості товарів |
3/3 |
Знати особливості визначення споживної цінності та споживних властивостей товарів |
Вирішення практичних завдань |
9 |
|
Тема 3. Якість товарів |
3/3 |
Знати як визначати якість товарів |
Презентація виконаних завдань |
9 |
|
Тема 4. Класифікація товарів |
3/3 |
Уміти класифікувати товари |
Вирішення практичних завдань |
9 |
|
Тема 5. Асортимент товарів |
3/3 |
Розуміти як формується асортимент товарів |
Розв'язування задач, вирішення практичних завдань |
9 |
|
Тема 6. Кодування товарів |
3/3 |
Знати особливості кодування товарів |
Вирішення практичних завдань |
9 |
|
16 |
|||||
Модульна робота 1 |
30 |
||||
Модуль 1 загалом |
100 |
||||
Модуль 2. Стандартизація, сертифікація та експертиза товарів |
|||||
Тема 7. Стандартизація товарів |
3/3 |
Знати основні вимоги до стандартизації товарів |
Аналіз нормативних документів з стандартизації товарів |
15 |
|
Тема 8. Сертифікація та оцінка відповідності |
3/3 |
Знати особливості сертифікації та оцінки відповідності |
Оцінка модулів оцінки відповідності |
15 |
|
Тема 9. Експертиза товарів |
3/3 |
Розуміти як здійснюється експертиза товарів |
Проведення експертизи товарів |
15 |
|
Тема 10. Пакування та зберігання товарів |
3/3 |
Знати особливості пакування та зберігання товарів |
Розібратись в специфіці упаковки різних товарів |
15 |
|
Самостійна робота до модуля 2 |
10 |
||||
Модульна робота 2 |
30 |
||||
Модуль 2 загалом |
100 |
||||
Всього за 2 семестр |
70 = (100+100)/2* 0,7 |
||||
Екзамен |
30 |
||||
Всього за курс |
100 |
Політика оцінювання
Політика щодо дедлайнів та перескладання: | Лабораторні, самостійні та модульні роботи необхідно здавати у заплановані терміни до закінчення вивчення поточного модуля. Порушення термінів здачі без поважної причини надає право викладачу знизити оцінку. Перескладання модульної контрольної роботи відбувається за наявності поважних причин (наприклад, лікарняний) і дозволяється в термін до закінчення наступного модуля. |
Політика щодо академічної доброчесності: | Списування, використання мобільних пристроїв та додаткової літератури під час написання модульних контрольних робіт, заліку та екзамену категорично заборонено. |
Політика щодо відвідування: | Відвідування лекційних та лабораторних занять є обов’язковим для всіх студентів групи. За об’єктивних причин (наприклад, хвороба, міжнародне стажування) навчання може відбуватись згідно з індивідуальним навчальним планом, затвердженим у визначеному порядку. Пропущені лекції, після їх опрацювання здобувачем вищої освіти, відпрацьовуються у вигляді співбесіди з викладачем. Пропущені лабораторні заняття відпрацьовуються студентами в лабораторії кафедри, інформація про відпрацювання вноситься до кафедрального журналу відпрацювання пропущених занять. |
Шкала оцінювання студентів
Рейтинг здобувача вищої освіти, бали | Оцінка національна за результати складання екзаменів заліків | |
екзаменів | заліків | |
90-100 | відмінно | зараховано |
74-89 | добре | |
60-73 | задовільно | |
0-59 | незадовільно | не зараховано |
Література
Базова
1. Бондарчук, М.Є. Товарознавство (Теоретичні основи товарознавства). Конспект лекцій : для студ. спец. 076 "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" ступінь бакалавр / М-во освіти і науки України, Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, каф. підприємн. і торг. ; М.Є. Бондарчук. Кривий Ріг : [ДонНУЕТ], 2017. 114 с.
2. Товарознавство та комерційна діяльність : підручник / В. Л. Дикань, А. О. Каграманян, Н. Є. Каличева та ін. Харків : УкрДУЗТ, 2018. 362 с.
3. Мельник Т.Ю. Товарознавство : підручник (для студентів економічних спеціальностей) Житомир : Державний університет «Житомирська політехніка», 2020. 364 с.
Допоміжна
1. Товарознавство (Непродовольчі товари). Силікатні товари : навч. посіб. / Г. Д. Кобищан [та ін.] ; ВНЗ Укоопспілки "Полтав. ун-т економіки і торгівлі" (ПУЕТ), Каф. товарознавства, біотехнології, експертизи та мит. справи. - Полтава : ПУЕТ, 2019. 129 с.
2. Товарознавство тепло- та звукоізоляційних матеріалів і виробів в енергозберігаючих технологіях : підручник / П. В. Захарченко [та ін.] ; Київ. нац. ун-т буд-ва і архітектури. - Вид. 2-ге, випр. та допов. - Київ : Центр учбової літератури, 2019. 397 с.
3. Товарознавство харчових продуктів. М'ясо свійських тварин і птиці : навч.-метод. посіб. / [І. В. Сирохман] ; Центр. спілка спожив. т-в України, Львів. торг.-екон. ун-т. - Львів : Вид-во Львів. торг.-екон. ун-ту, 2020. 423 с.
4. Товарознавство непродовольчих товарів : метод. вказівки для поточ. та підсумк. контролю знань і вмінь здобувачів вищ. освіти 1-го (бакалавр.) та 2-го (магістер.) рівнів зі спец. 076 "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" / [уклад.: Л. В. Пелик та ін.] ; Центр. спілка спожив. т-в України, Львів. торг.-екон. ун-т. - Львів : Вид-во Львів. торг.-екон. ун-ту, 2019. 331 с.
5. Товарознавство. Пластичні маси та паливно-мастильні матеріали [Текст] : навч. посіб. для студентів спец. 076 "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" / Передерій О. І., Ткачук В. В. - Луцьк : Ред.-вид. від. Луц. НТУ, 2017. 218 с.
6. Товарознавство харчових продуктів. Розділ "Зерноборошняні товари" : дод. до метод. вказівок до виконання лаб. робіт для студентів галузі знань 07 "Управління та адміністрування" спец. 076 "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" (ден. та заоч. форм навчання) : [в 2 ч.] / [уклад.: Т. М. Лозова та ін.] ; Центр. спілка спожив. т-в України, Львів. торг.-екон. ун-т. - Львів : Вид-во Львів. торг.-екон. ун-ту, 2017.
7. Товарознавство харчових продуктів. Розділ "Фруктоовочеві товари" : завдання до лаб., самост. робіт та тести для студентів галузі знань 07 "Управління та адміністрування" спец. 076 "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" (ден. та заоч. форм навчання) / Центр. спілка спожив. т-в України, Львів. торг.-екон. ун-т ; [уклад.: І. В. Донцова, О. Я. Давидович]. - Львів : Вид-во Львів. торг.-екон. ун-ту, 2017. 139 с.
8. Медичне та фармацевтичне товарознавство : підруч. для студентів ВНЗ / [І. І. Баранова та ін.] ; Нац. фармацевт. ун-т. - Харків : НФаУ : Золоті сторінки, 2017.
9. Сучасне матеріалознавство та товарознавство: теорія, практика, освіта : матеріали V Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., (м. Полтава, 14-15 берез. 2018 р.) / ВНЗ Укоопспілки "Полтав. ун-т економіки і торгівлі" (ПУЕТ), Черкас. нац. ун-т ім. Богдана Хмельницького, Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - Полтава : ПУЕТ, 2018. 257 с.
10. Товарознавство спортивних, рибальських та мисливських товарів : підруч. для студентів ВНЗ / О. В. Шегинський [та ін.]. - Луцьк : ІВВ Луц. НТУ, 2018. 318 с.
11. Товарознавство [Текст] : підручник / [Н. В. Мережко та ін.] ; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2019 . Т. 1 : Непродовольчі товари. 2019. 759 с.
Інтернет-джерела:
1. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws
2. Кабінет Міністрів України. URL: https://www.kmu.gov.ua/
3. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua
4. Національна бібліотека України ім. Вернадського. URL: http://www.nbuv.gov.ua/
5. Бібліотека НУБіП України. URL: https://nubip.edu.ua/structure/library
6. Товарознавчий вісник. URL: http://tovvisnik.lutsk-ntu.com.ua/index.php/tovvisnik
7. Товари і ринки. URL: http://tr.knute.edu.ua/index.php?lang=uk
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла
Кернінг шрифтів
Видимість картинок
Інтервал між літерами
Висота рядка
Виділити посилання