Освітній ступінь

Бакалавр

Спеціальність

076  Підприємництво,  торгівля  та  біржова діяльність

Освітня програма

Підприємництво,  торгівля  та  біржова діяльність

Характеристика навчальної дисципліни

Вид

Обовязкова

Мова викладання

Українська

Загальна кількість годин

120

Кількість кредитів ECTS 

4

Кількість змістових модулів

2

Форма підсумкового контролю

Екзамен

Показники навчальної дисципліни для денної та заочної форми навчання

 

денна форма навчання

Рік підготовки (курс)

2

Семестр

4

Лекційні заняття

30

Практичні заняття

30

Самостійна робота

60

 

Викладачі


Кириченко Анастасія Володимирівна,

канд. екон. наук, доцент

Кафедра організації підприємництва та біржової діяльності

Корп. 10, кім. 508

Електронна пошта – akyry@nubip.edu.ua

Консультації: середа, 5 пара, 508

Опис дисципліни

Предметом вивчення дисципліни є  теоретичні і практичні навички та  методичний  інструментарій  товарознавства. 

Передумови вивчення курсу. Вивчення курсу передбачає, що ви маєте розуміння основних економічних понять.

Навчальна дисципліна забезпечує формування ряду компетентностей:

загальні компетентності (ЗК): 

ЗК 2. Здатність застосовувати отримані знання в практичних ситуаціях.

фахові  (спеціальні) компетентності (ФК):

СК  5.  Здатність  визначати  та  оцінювати  характеристики  товарів  і  послуг  в підприємницькій, торговельній, біржовій діяльності. 

програмні результати (ПРН):

ПРН 11. Демонструвати базові й структуровані знання у сфері підприємництва, торгівлі та біржової діяльності для подальшого використання на практиці.

ПРН 15. Оцінювати характеристики товарів і послуг у підприємницькій, торговельній та біржовій діяльності за допомогою сучасних методів.

Структура курсу

Тема

Години
(лекції/практичні)

Результати навчання

Завдання

Оцінювання, балів

2 семестр

Модуль 1. Товарознавство в системі наук про товари і торгівлю

Тема 1.

Товарознавство – наука про товари

3/3

Розуміти основні поняття товарознавства

Розв'язування задач, використання теоретичного матеріалу на практиці

9

Тема 2. Споживна цінність та споживні властивості товарів

3/3

Знати особливості визначення  споживної цінності та споживних властивостей товарів

Вирішення практичних завдань

9

Тема 3. Якість товарів

3/3

Знати як визначати якість товарів

Презентація виконаних завдань

9

Тема 4. Класифікація товарів

3/3

Уміти класифікувати товари

Вирішення практичних завдань

9

Тема 5. Асортимент товарів

3/3

Розуміти як формується асортимент товарів

Розв'язування задач, вирішення практичних завдань

9

Тема 6. Кодування товарів

3/3

Знати особливості кодування товарів

Вирішення практичних завдань

9

Самостійна робота до модуля 1

16

Модульна робота 1

30

Модуль 1 загалом

100

Модуль 2. Стандартизація, сертифікація та експертиза товарів

Тема 7.

Стандартизація товарів

3/3

Знати основні вимоги до стандартизації товарів

Аналіз нормативних документів з стандартизації товарів

15

Тема 8.

Сертифікація та оцінка відповідності

3/3

Знати особливості сертифікації та оцінки відповідності

Оцінка модулів оцінки відповідності

15

Тема 9. Експертиза товарів

3/3

Розуміти як здійснюється експертиза товарів

Проведення експертизи товарів

15

Тема 10. Пакування та зберігання товарів

3/3

Знати особливості пакування та зберігання товарів

Розібратись в специфіці упаковки різних товарів

15

Самостійна робота до модуля 2

10

Модульна робота  2

30

Модуль 2 загалом

100

Всього за 2 семестр

70 = (100+100)/2*

0,7

Екзамен

30

Всього за курс

100

Політика оцінювання

Політика щодо дедлайнів та перескладання:

Лабораторні, самостійні та модульні роботи необхідно здавати у заплановані терміни до закінчення вивчення поточного модуля. Порушення термінів здачі без поважної причини надає право викладачу знизити оцінку. Перескладання модульної контрольної роботи відбувається за наявності поважних причин (наприклад, лікарняний) і дозволяється в термін до закінчення наступного модуля.

Політика щодо академічної доброчесності:

Списування, використання мобільних пристроїв та додаткової літератури під час написання модульних контрольних робіт, заліку та екзамену категорично заборонено.

Політика щодо відвідування:

Відвідування лекційних та лабораторних занять є обов’язковим для всіх студентів групи. За об’єктивних причин (наприклад, хвороба, міжнародне стажування) навчання може відбуватись згідно з індивідуальним навчальним планом, затвердженим у визначеному порядку. Пропущені лекції, після їх опрацювання здобувачем вищої освіти, відпрацьовуються у вигляді співбесіди з викладачем. Пропущені лабораторні заняття відпрацьовуються студентами в лабораторії кафедри, інформація про відпрацювання вноситься до кафедрального журналу відпрацювання пропущених занять.


Шкала оцінювання студентів

Рейтинг здобувача вищої освіти, бали

Оцінка національна за результати складання екзаменів заліків

екзаменів

заліків

90-100

відмінно

зараховано

74-89

добре

60-73

задовільно

0-59

незадовільно

не зараховано


Література

Базова

1. Бондарчук, М.Є. Товарознавство (Теоретичні основи товарознавства). Конспект лекцій   :  для  студ.  спец.  076  "Підприємництво,  торгівля  та  біржова діяльність" ступінь бакалавр / М-во освіти і науки України, Донец. нац. ун-т економіки  і  торгівлі  ім.  М.  Туган-Барановського,  каф.  підприємн.  і  торг.  ;  М.Є. Бондарчук. Кривий Ріг : [ДонНУЕТ], 2017. 114 с.

2. Товарознавство та комерційна діяльність : підручник / В. Л. Дикань, А. О. Каграманян, Н. Є. Каличева та ін. Харків : УкрДУЗТ, 2018. 362 с.

3. Мельник Т.Ю.  Товарознавство  :  підручник  (для  студентів економічних спеціальностей) Житомир : Державний університет «Житомирська політехніка», 2020. 364 с.

Допоміжна

1. Товарознавство (Непродовольчі товари). Силікатні товари : навч. посіб. / Г. Д. Кобищан [та ін.] ; ВНЗ Укоопспілки "Полтав. ун-т економіки і торгівлі" (ПУЕТ), Каф. товарознавства, біотехнології, експертизи та мит. справи. - Полтава : ПУЕТ, 2019. 129 с.

2. Товарознавство тепло- та звукоізоляційних матеріалів і виробів в енергозберігаючих технологіях : підручник / П. В. Захарченко [та ін.] ; Київ. нац. ун-т буд-ва і архітектури. - Вид. 2-ге, випр. та допов. - Київ : Центр учбової літератури, 2019. 397 с. 

3. Товарознавство харчових продуктів. М'ясо свійських тварин і птиці : навч.-метод. посіб. / [І. В. Сирохман] ; Центр. спілка спожив. т-в України, Львів. торг.-екон. ун-т. - Львів : Вид-во Львів. торг.-екон. ун-ту, 2020. 423 с. 

4. Товарознавство непродовольчих товарів : метод. вказівки для поточ. та підсумк. контролю знань і вмінь здобувачів вищ. освіти 1-го (бакалавр.) та 2-го (магістер.) рівнів зі спец. 076 "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" / [уклад.: Л. В. Пелик та ін.] ; Центр. спілка спожив. т-в України, Львів. торг.-екон. ун-т. - Львів : Вид-во Львів. торг.-екон. ун-ту, 2019. 331 с.

5. Товарознавство. Пластичні маси та паливно-мастильні матеріали [Текст] : навч. посіб. для студентів спец. 076 "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" / Передерій О. І., Ткачук В. В. - Луцьк : Ред.-вид. від. Луц. НТУ, 2017. 218 с. 

6. Товарознавство харчових продуктів. Розділ "Зерноборошняні товари" : дод. до метод. вказівок до виконання лаб. робіт для студентів галузі знань 07 "Управління та адміністрування" спец. 076 "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" (ден. та заоч. форм навчання) : [в 2 ч.] / [уклад.: Т. М. Лозова та ін.] ; Центр. спілка спожив. т-в України, Львів. торг.-екон. ун-т. - Львів : Вид-во Львів. торг.-екон. ун-ту, 2017.

7. Товарознавство харчових продуктів. Розділ "Фруктоовочеві товари" : завдання до лаб., самост. робіт та тести для студентів галузі знань 07 "Управління та адміністрування" спец. 076 "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" (ден. та заоч. форм навчання) / Центр. спілка спожив. т-в України, Львів. торг.-екон. ун-т ; [уклад.: І. В. Донцова, О. Я. Давидович]. - Львів : Вид-во Львів. торг.-екон. ун-ту, 2017. 139 с.

8. Медичне та фармацевтичне товарознавство : підруч. для студентів ВНЗ / [І. І. Баранова та ін.] ; Нац. фармацевт. ун-т. - Харків : НФаУ : Золоті сторінки, 2017. 

9. Сучасне матеріалознавство та товарознавство: теорія, практика, освіта : матеріали V Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., (м. Полтава, 14-15 берез. 2018 р.) / ВНЗ Укоопспілки "Полтав. ун-т економіки і торгівлі" (ПУЕТ), Черкас. нац. ун-т ім. Богдана Хмельницького, Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - Полтава : ПУЕТ, 2018. 257 с.

10. Товарознавство спортивних, рибальських та мисливських товарів : підруч. для студентів ВНЗ / О. В. Шегинський [та ін.]. - Луцьк : ІВВ Луц. НТУ, 2018. 318 с.

11. Товарознавство [Текст] : підручник / [Н. В. Мережко та ін.] ; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2019 . Т. 1 : Непродовольчі товари. 2019. 759 с.

Інтернет-джерела:

1. Верховна Рада України. URLhttps://zakon.rada.gov.ua/laws

2. Кабінет Міністрів України. URLhttps://www.kmu.gov.ua/

3. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua

4. Національна бібліотека України ім. Вернадського. URL: http://www.nbuv.gov.ua/

5. Бібліотека НУБіП України. URL: https://nubip.edu.ua/structure/library

6. Товарознавчий вісник. URL: http://tovvisnik.lutsk-ntu.com.ua/index.php/tovvisnik

7. Товари і ринки. URL: http://tr.knute.edu.ua/index.php?lang=uk



Остання зміна: вівторок, 9 листопада 2021, 22:23