1.   Розкрийте особливості візуальної діагностики хвороб рослин.

2.   Які існують втрати урожаю від хвороб?

3.   Розкрити суть люмінесцентної мікроскопії, як методу діагностики хвороб рослин.

4.   Наведіть загальну характеристику методів обліку хвороб сільськогосподарських культур.

5.   Які методи фітосанітарної діагностики відносяться до дистанційних?

6.   Охарактеризуйте господарсько-економічні фактори фітосанітарної експертизи.

7.   Економічні пороги шкідливості зернових колосових культур.

8.   Вкажіть фази росту та розвитку рослин, коли проводять оцінку поширення та розвитку хвороб.

9.   Діагностика, облік та оцінка фітосанітарної ситуації посівів пшениці.

10.         Фітосанітарний паспорт поля.

11.         Особливості прийняття рішень про доцільність захисних заходів проти хвороб рослин.

12.        Облік хвороб технічних культур і критерії для проведення фунгіцидних обробок.

13.        Які хвороби рослин за типом проявлення відносяться до галів?

14.        Охарактеризувати тип прояву хвороб рослин гнилі”.

15.        Які барвники використовують для покорення видимості структур грибів під час приготування мікроскопічного препарату?

16.        У чому поляє гістологічний метод діагностики хвороб рослин?

17.        Розкрити спосіб вологої камери та його застосування для діагностки мікозів рослин.

18.        Які речовини використовують для поверхневої стерилізації рослинного матеріалу?

19.        Охарактеризувати тип прояву хвороб в’янення.

20.        Розкрити суть методики підготовки та виконання зрізів на мікротомі під час вивчення рослин.

21.        У чому полягає поверхнева дезінфекція коріння та прикореневих частин рослин?

22.        Рокрийте суть біологічного методу діагностики хвороб рослин.

23.        Які відмінності у діагностиці фузаріозної та афаноміцетної кореновї гнилі зернобобових культур?

24.        Розкрити суть методів вилучення збудників хвороб із уражених рослин.

25.        Які мікроміцети, що уражують корені рослин вилучаються методом принад?

26.        З якою метою застосовують метод флотації?

27.        Особливості приготування селективних живильних середовищ для ізоляції грунтових грибів.

28.        В якій частині зернівки локалізується збудник звичайної кореневої гнилі пшенці?

29.        Які типи ураження пшениці викликає гриб Cochliobolus sativus (S. Ito & Kurib.) Drechsler ex Dastur (Bipolaris sorokiniana (Sacc.) Shoemaker)?

30.        У чому полягає шкідливість іржастих хвороб зернових колосових культур?

31.        Вплив грунтових умовах на розвиток гриба Cochliobolus sativus та розвиток звичайної кореневої гнилі.

32.        Навести морфологічні ознаки за котрими ідентифікують гриба Pseudocercosporella herpotrichoides (Fron) Deighton. – збудника церкоспорельозної прикореневої гнилі пшениці

33.        Назвати морфологічні ознаки за якими ідентифікують гриба Gaeumannomyces graminis (Sacc.) Arx & D.L. Olivier. – збудника офіобольозної кореневої гнилі.

34.        Розкрити суть методу “фольгових пластинок” для лабораторної оцінки стійкості рослин  пшениці озимої проти кореневих гнилей.

35.        У які фази росту та розвитку пшениці озимої проводять облік кореневих гнилей ?

36.         Особливості обліку плямистостей пшениці та ячменю.

37.        Вказати зернову культуру, яка найбільше уражується церкоспорельозною кореневою гниллю.

38.        Розкрити вплив способів обробітку ґрунту на розвиток хвороб рослин.

39.        Як впливають дози азотних добрив на розвиток кореневих гнилей пшениці?

40.        Застосування біопрепаратів для контролю кореневих гнилей пшениці.

41.        Назвати видовий склад збудників фузаріозу колосу.

42.        Охарактеризувати морфологічні та біологічні особливості грибів, що спричинюють фузаріози зернобобових культур.

43.        Розкрити особливості оцінки селекційного матеріалу пшениці на стійкість проти хвороб.

44.         Моніторинг борошнистої роси пшениці та ячменю.

45.        Які особливості оцінка сортозразків рису у вегетаційних посудинах?

46.         Особливості моніторингу хвороб кореневої системи зернових культур.

47.        Розкрити стан вивчення заходів контролю сажкових хвороб пшениці та ячменю.

48.        Розкрити видовий склад збудників септоріозу пшениці.

49.        Навести типові на нетипові симптоми прояву фузаріозної кореневої гнилі сої.

50.        Які патологічні зміни відбуваються в насінні зернових культур, уражених фузаріозом?

51.        Як впливає фузаріоз качанів кукурудзи на якість насіння?

52.        Розкрити симптоматику плямистей сої.

53.        Яким чином агротехнічні заходи впливають на розвиток ґрунтових та повітряних інфекцій?

54.        Назвати морфологічні особливості за якими ідентифікують збудників плямистостей ячменю.

55.         Моніторинг сажкових хвороб кукурудзи.

56.        Розкрийте можливості біоконтролю кореневих гнилей рослин.

57.        Які особливості методики обліку поширення та розвитку іржастих хвороб пшениці?

58.        Вказати збудників, які викликають коренеїд буряків.

59.        Які мікроорганізми домінують у фітопатогенному комплексі серед збудників коренеїду буряків?

60.        Розкрити механізм ураження рослин буряків збудниками коренеїду.

61.        Вказати місця локалізації збудників хвороб сходів у насінні цукового буряка. 

62.        Фази росту та розвитку буряків цукрових, коли проводять аналіз поширення та розвитку хвороб.

63.        Розкрити типи взаємодії грибів-збудників кореневих гнилей цукрового буряка.

64.        Як впливає фузаріоз коренеплодів на продуктивність рослин?

65.        Особливості моніторингу церкоспорозу буряків цукрових.

66.        Розкрийте джерела інфекції збудників хвороб рослин.

67.        Вказати тривалість зберігання життєздатності збудника ризоманії буряка в цистосорусах.

68.        Які види рослин уражує гриб Rhizoctonia violacea Tul. & C. Tul.?

69.        Розкрити зміни чисельності фітопатогенних грибів – збудників коренеїду буряків залежно від системи удобрення.

70.        Як впливають агротехнічні заходи на розвиток коренеїду буряків?

71.        Як впливає насичення буряком сівозміни на розвиток сухої фузаріозної гнилі?

72.        Назвати фактори, що впливають на уражуваність рослин буряків грибом Thanatephorus cucumeris (A.B. Frank) Donk. (Rhizoctonia solani J.G. Kuhn).

73.        Розкрити спеціалізацію збудників хвороб соняшнику, ріпаку та сої.

74.        Які фактори впливають на уражуваність рослин грибом Polymyxa betae Keskin?

75.        Розкрити вплив агротехнічних заходів, що обмежують розвиток хвороб ріпаку озимого.

76.        Особливості моніторингу фомозу ріпаку.

77.        Які методи та способи використовують для обліку хвороб кореневої системи буряків?

78.        Моніторинг хвороб бульб картоплі.

79.         Моніторинг гнилей соняшнику та особливості ефективного захисту.

80.        Які особливості діагностики хвороб в’янення рослин соняшнику?

81.        Розкрити особливості патологічного процесу при паразитуванні на кореневій системі соняшнику вовчка.

82.        Який механізм стійкості рослин соняшнику проти вовчка?

83.        Охарактеризувати сучасний стан вивчення расового складу Orobanche cumana Wallr.

84.        Розкрити комплекс заходів щодо контролю пероноспорозу соняшнику.

85.        Назвіть видовий склад збудників хвороб кореневої системи томату.

86.         Особливості моніторингу хвороб овочевих культур.

87.         Розкритйте суть сучасних “Оn line” програм для моніторингу фітофторозу картоплі.

88.        Охарактеризуйте сучасний стан вивчення стійкості томатів проти фузаріозного вянення.

89.        Які види антагоністичних грибів і бактерій вивчають з метою обмеження фузаріозного в'янення томатів? Ефективність їх використання.

90.        Можливість застосування органічних субстратів з метою супресії збудників фузаріозу овочевих.

91.        Розкрити особливості термічного та хімічного знезараження насіння овочевих культур.

92.         Моніторинг пероноспорозу огірка.

93.        Охарактеризуйте методи оцінки стійкості сортів і гібридів баштанних культур проти фузаріозного в’янення.

94.        Охарактеризуйте шкалу для визначення інтенсивності ураження рослин томатів фузаріозним в’яненням.

95.         Сучасні підходи до моніторингу парші яблуні?

96.        Розкрийте перспективи використання мікробів-антагоністів проти хвороб ягідних культур.

97.        Найбільш шкідливі хвороби плодових культур і винограду, їх розповсюдження у різних екологічних умовах України хвороби.

98.        Розкрийте особливості обліку сезонних і хронічних хвороб плодових культур.

99.          Моніторинг мілдью та оідіуму винограду.

100.    Розкрийте схеми фунгіцидного захисту винограду від найбільш шкідливих хвороб.


Остання зміна: четвер, 10 лютого 2022, 10:58
Accessibility

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту

Колір тла