Завдання до модулю 1.
1. Дайте визначення поняттю паралельне (незалежне) виробництво
2. Задача
Розрахуйте маржинальний доход виробничого процесу «Озима пшениця» за наступними даними:
Урожайність зерна – 30 ц /га
Ціна – 500 у.о. /ц
Зерно : солома = 1,1:1
Субституційна вартість соломи 0,2 у.о. /ц
Витрати на насіння – 300 у.о.
Витрати добрив – 220 у.о.
Витрати власної механізації (включаючи ПММ) – 250 у.о.
Засоби захисту рослин – 145 у.о.
Страхування, сушка – 80 у.о.
Варіант 2.
1. Дайте визначення поняттю конкуруюче (альтернативне) виробництво
Задача.
Розрахуйте маржинальний доход виробничого процесу «Вирощування цукрових буряків» з використанням наступних даних:
Урожайність: цукровий буряк 300 ц/ га
гичка (на корми ) 200 ц /га
Ціна: цукровий буряк 60,00 у.о./ ц
Субституційна вартість гички 15 у.о. /ц
Ціна: насіння 50,00 у.о. / кг
Потреба: Насіння 15 кг / га
Добрива: N 11 у.о./ кг
Добрива: P2O5 13 у.о. / кг
Добрива: K2O 5 у.о. / кг
Гербіцид 1 400,00 у.о./ л
Гербіцид 2 600,00 у.о./ л
Добрива: N 0,18 кг /ц буряк + 0,35 кг /ц гичка
Добрива: P2O5 0,09 кг /ц буряк + 0,11 кг /ц гичка
Добрива: K2O 0,25 кг /ц буряк + 0,59 кг /ц гичка
Добрива: N-фактор потреби: 1,1
Потреба: Гербіцид 1 4 л / га
Гербіцид 2 2 л / га
Ремонт 2500 у.о. / га
ПММ 3000 у.о. / га
Варіант 3.
1. Що являє собою оптимальний виробничий напрямок
2. Задача.
Розрахуйте витрати на добрива для виробничого процесу «Вирощування цукрового буряку» за наступними даними:
Урожайність: цукровий буряк – 300ц/га; гичка (на корми) – 200 ц /га
Потреба в NPK Ціна
N 0,18 кг /ц буряк + 0,35 кг /ц гичка 1,1 у.о. /кг
P 0,09 кг /ц буряк + 0,11 кг /ц гичка 1,3 у.о. /кг
K 0,25 кг /ц буряк + 0,59 кг /ц гичка 0,5 у.о. /кг
Варіант 4
1. Дайте визначення поняттю пов’язане виробництво
2. Задача.
Розрахуйте потребу в NPK в кг на 1 га вівса, а також витрати на добрива за використанням наступних даних:
Врожай зерна: 4т/га
Врожай соломи: 0,8 * врожай зерна
N – фактор потреби: 1,1
N – використання соломи – 50%
Солома залишається на полі та переорюється!
N P K
Поживні речовини: Ціна: у.о. /кг 0,8 1,00 0,5
Потреба 1 т зерна: кг/т 14,0 8,00 6,0
Потреба 1 т соломи: кг/т 8,3 5,0 28,0
Варіант 5
1. Дайте класифікацію витрат за способом їх віднесення на кінцевий продукт (приклади)
2. Задача.
Дайте визначення економічної ефективності виробничого процесу, якщо відомі наступні дані:
Урожайність пшениці – 4 т/га
Ціна – 200 у.о./т
Поріг виробництва – 160 у.о./т
Поріг рентабельності - 210 у.о. /га
Варіант 6
1. Показники оцінки виходу продукції: вартість виробленої продукції
2. Задача.
Розрахуйте вартість виробленої продукції виробничого процесу «Ярий ячмінь» за наступними даними:
Урожайність – 28 ц/га
Ціна – 430 у.о./ц
Зерно : солома = 1,1:1
Субституційна вартість соломи 0,3 у.о./ц
Варіант 7
1. Дайте класифікацію витрат за їх залежністю від планування
2. Задача.
Розрахуйте вартість виробленої продукції виробничого процесу «Ярий ячмінь» за наступними даними:
Урожайність – 28 ц/га
Ціна – 430 у.о./ц
Зерно : солома = 1,1:1
Субституційна вартість соломи 0,3 у.о./ц
Варіант 8
1. Показники визначення використання засобів виробництва: непропорційні і постійні спеціальні витрати (приклади)
2. Задача
Розрахуйте потребу в NPK в кг на 1 га пшениці, а також витрати на добрива за використанням наступних даних:
Врожай зерна: 4т/га
Врожай соломи: 0,8 * врожай зерна
N – фактор потреби: 1,1
N – використання соломи – 50%
Солома залишається на полі та переорюється!
N P K
Поживні речовини: Ціна: у.о./кг 0,8 1,00 0,5
Потреба 1 т зерна: кг/т 14,0 8,00 6,0
Потреба 1 т соломи: кг/т 8,3 5,0 28,0
Варіант 9
1. Поняття та методика маржинальної калькуляції (МД)
2. Задача.
Розрахуйте загальний маржинальний доход підприємства при оптимальному виробничому напрямку, якщо відомо:
Загальна площа с.-г. угідь становить 120 га, з них 15 га кормових угідь
Сівозмінні обмеження – максимально 60% зернових
Обмеження цукрові буряки – 30 га
МД озима пшениця = 300 у.о./ га
МД ярий ячмінь = 290 у.о. /га
МД цукровий буряк = 560 у.о. /га
МД молочне скотарство = 600у.о./га (потреба 0,5 га кормових угідь)
Варіант 10
1. Розрахунок потреби в ресурсах: від чого залежить потреба в земельних ресурсах та сівозмінні обмеження
2. Задача.
Фермер має можливість збільшити ефективність виробництва зерна шляхом покращання технології виробництва (добрива, засоби захисту рослин, механізація). Виробничий процес 1 відображує актуальну ситуацію. Виробничі процеси 2 і 3 розглядаються як альтернативні варіанти:
ВП 1 ВП 2 ВП 3
Виручка, грн. /га 3500 4200 4900
Змінні витрати (без з/п та процентів)грн. /га 1500 1700 2300
Витрати робочого часу, год. /га 3 4 6
Потреба в оборотних засобах становить 50 % від змінних витрат. Оплата робочого часу у розмірі 70 у.о. /год, капітал може альтернативно приносити 10%. Постійні витрати не змінюються у всіх трьох варіантах. Чи є альтернативні варіанти доцільними? Обґрунтуйте вашу відповідь.
Комплексна задача
Знайти маржинальний дохід, поріг виробництва, поріг рентабельності та дати інтерпретацію отриманих результатів.
Вихідні дані:
Урожайність: 40 ц/га
Якісний овес – 75%
Ціна за якісний овес – 380 у.о./ц
Ціна кормового вівса – 230 у.о./ц
Насіння Ціна
Власне – 110 кг 440 у.о../ц
Куповане – 80 кг 500 у.о./ц
Добрива Ціна
Солома лишається на полі
N P K
Зерно 16 кг 7 кг 5 кг на 10 ц основної продукції
Солома 4 кг 2 кг 10 кг
Коеф.потреби 1,2 1 1
Винос з соломи 50% 100% 100%
Ціни 20,60 у.о. 23,80 у.о. 21,80 у.о.
Співвідношення зерно:солома
1 : 1,1
Засоби захисту – 900 у.о.
Змінних витрат механізації – 1000 у.о.
Амортизація – 1200 у.о.
Проф.внески – 300 у.о.
Основний капітал – 2700 у.о.
Загальногосподарські витрати – 800 у.о.
Кальк. відсоток – 14%
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла
Кернінг шрифтів
Видимість картинок
Інтервал між літерами
Висота рядка
Виділити посилання