Варіант 1.
1. Як визначається річна потреба в живому та оборотному капіталі для виробничого процесу «Відгодівля свиней»?

2. Задача
Розрахуйте вартість виробленої продукції виробничого процесу «Молочне скотарство» за наступними даними:
Річний надій молока: 4 тис. л.
Ціна 1 л. молока: 1,2грн
Вага корови – 480 кг, реалізаційна вага теляти – 90 кг
Період лактації – 305 днів
Період утримання в основному стаді – 4 роки (вихід забійної продукції 50%)
Падіж худоби – 10%
Ціна м’яса – 25 грн. /кг
Вихід гною на 1 умовну голову – 16 m3
      Кількість, кг/m3          Ціна
N  5,2 1,1 грн. /кг
P    2,2 1,3 грн. /кг
K    5,5 0,5 грн. /кг


Варіант 2.
1.  Назвіть витрати, які враховуються в МД виробничого процесу «Молочне скотарство»?

2. Задача
Розрахуйте вартість добрив виробничого процесу «Молочне скотарство», враховуючи наступні дані:
Жива вага корови 620 кг
Вихід гною – 16 m3 /одну умовну голову (500кг)
N – втрати  60%     
N P K
Поживні речовини: Ціна:              грн. /кг 0,8 1,00 0,5
          Вміст у гної  кг/m 3              5,2 2,2 5,5


Варіант 3.
1. Що включає вартість виробленої продукції виробничого процесу «Молочне скотарство»?

2. Задача
Розрахуйте вартість виробленої продукції виробничого процесу «Відгодівля бугаїв», якщо відомі наступні дані:
Початкова вага 120 кг              Тривалість відгодівлі – 480 днів
Кінцева вага – 650 кг     Продаж у віці  - 19,5 місяців
Вихід гною – 16 m3 /одну умовну голову (500кг)
N – втрати  60%     
N P K
Поживні речовини: Ціна:              грн. /кг 0,8 1,00 0,5
          Вміст у гної  кг/m 3              5,2 2,2 5,5

Вихід забійної продукції – 60%
Ціна м’яса: 25 грн. /га


Варіант 4.
1. Що включає вартість виробленої продукції виробничого процесу «Відгодівля бугаїв»?

2. Задача
Фермерське господарство займається вирощуванням поросят на продаж,  виробничий комплекс розрахований на 58 місць.
Розрахуйте вартість виробленої продукції виробничого процесу  «Вирощування поросят» у господарстві за рік, виходячи з наступних даних:

Народжується поросят 12 на 1 свиноматку в рік
Втрати при вирощуванні 5% за рік
Вартість органічних добрив 50 грн. /свиню за рік
Вага забійної свині       28 грн. /кг
Вихід забійної маси
78%
Строк використання свині 4 роки
Вартість 1 поросяти 300 грн.


Варіант 5.
1. Дайте інтерпретацію порогам виробництва (ПВ) та рентабельності (ПР) у порівнянні з ціною (чи має виробництво сенс без інвестицій, з інвестиціями, а також чи отримано прибуток) ПВ < ПР < Ціна

2. Задача
Фермер вирішує, чи утримувати йому й далі молочних корів. Площі, зайняті під кормові культури, він може використати для виробництва товарної продукції рослинництва, а також альтернативно використовувати вивільнену робочу силу поза межами підприємства. У підприємства немає пасовищ. Вихідні дані:
МД «Молочне скотарство» (вкл. витрати капіталу)            2800 Є/ 1 корову
Необхідна площа, зайнята під кормові культури на 1 корову 0,5 га
Негативний МД кормових культур 1200 Є/ га
Потреба робочого часу на 1 га кормових угідь 25 люд.-год.
Потреба робочого часу на 1 корову 60 люд.-год.

МД Зернові (альтернатива) 1500 Є /га
Потреба робочого часу на 1 га зернових 10 люд.-год.

Оплата робочого часу 20 Є /год.

Постійні витрати однакові для всіх виробничих процесів.

Визначте величину агрегованого маржинального доходу на 1 га кормових угідь. Дайте пораду фермеру.

Варіант 6.
1. Суть агрегації виробничих процесів «Кормовиробництва» та «Молочне скотарство»

2. Задача
Розрахуйте середню вартість ското- місця, яка припадає на 1 свиню, виходячи з наступних даних:
Початкова вартість будівель 600 грн./ місце
Початкова вартість техніки на 1 місце 200 грн. /місце
Строк використання будівель 25 років
Строк використання техніки 12,5 років
Відсоткова ставка капіталу 6 %
Утримання будівель 1,5 % від початкової вартості
Утримання техніки 2 % від початкової вартості
Кількість оборотів 2,7 за рік

Варіант 7.
1. Які витрати враховуються у МД виробничого процесу «Відгодівля свиней»?

2. Задача.
Розрахуйте поріг виробництва для процесу «Відгодівля бугаїв», виходячи з наступних даних:

Кількість виробленої продукції 290 кг
Змінні витрати з МД 1000 грн. (без витрат капіталу)
Витрати живого та оборотного капіталу 78 грн. (6% від 1300 грн.)
Змінні витрати кормовиробництва 150 грн.
Альтернативні витрати робочої сили 150 грн.
Альтернативні витрати тваринницького приміщення    150 грн.
Вартість тваринницького приміщення   4 000 грн.
Амортизація тваринницького приміщення   4%
Витати капіталу на тваринницьке приміщення   6%
Утримання   1%

Варіант 8.
1. Калькуляція витрат робочого часу в тваринництві.

2. Задача.
Сімейне господарство виробляє яловичину на власній землі. Воно продає бугаїв із живою вагою (ЖВ) 600 кг по ціні 3,60 Є за кг ЖВ.
Змінні витрати (без альтернативних
витрат праці та площі під основні корми) становлять: 2,50 Є/ кг ЖВ
Постійні витрати (амортизація та відсотки
на приміщення) становлять: 1,00 Є/кг ЖВ
Потреба в робочому часі на одного бугая становить: 20 год.
Необхідна площа для виробництва
основного корму на 1 бичка становить: 0,4 га
Враховуючи задані умови, зробіть висновок про економічну ефективність відгодівлі бичків!
Чи є подальше виробництво раціональним в коротко - та довгостроковому періодах, якщо підприємство не має альтернатив використання землі та праці? Обґрунтуйте вашу відповідь!


Варіант 9.
1. Розрахунок кількості поголів’я, умовні голови, калькуляційні голови.

2. Задача.
Розрахуйте вартість виробленої продукції виробничого процесу «Молочне скотарство» за наступними даними:
Річний надій молока: 4 тис. л.
Ціна 1 л. молока: 1,2грн
Вага корови – 480 кг, реалізаційна вага теляти – 90 кг
Період лактації – 305 днів
Період утримання в основному стаді – 4 роки (вихід забійної продукції 50%)
Падіж худоби – 10%
Ціна м’яса – 25 грн. /кг
Вихід гною на 1 умовну голову – 16 m3
      Кількість, кг/m3          Ціна
N  5,2 1,1 грн. /кг
P    2,2 1,3 грн. /кг
K    5,5 0,5 грн. /кг

Варіант 10.
1. Дайте визначення поняттю пов’язане виробництво

2. Задача.
Розрахуйте вартість добрив виробничого процесу «Відгодівля бугаїв», враховуючи наступні дані:
Початкова вага 120 кг              Тривалість відгодівлі – 480 днів
Кінцева вага – 650 кг     Продаж у віці  - 19,5 місяців
Вихід гною – 16 m3 /одну умовну голову (500кг)
N – втрати  60%     
                  N    P K
Поживні речовини:
Ціна:грн. /кг            0,8 1,00 0,5
Вміст у гної кг/m 3      5,2    2,2 5,5





Остання зміна: середа, 3 вересня 2008, 13:24
Доступність

Шрифти Шрифти

Розмір шрифта Розмір шрифта

1

Колір тексту Колір тексту

Колір тла Колір тла

Кернінг шрифтів Кернінг шрифтів

Видимість картинок Видимість картинок

Інтервал між літерами Інтервал між літерами

0

Висота рядка Висота рядка

1.2

Виділити посилання Виділити посилання