Виконання самостійної роботи №1
Умови завершення
Відкрито з: середа, 25 березня 2020, 00:29
Термін виконання: середа, 25 березня 2020, 00:29
Тема. Безпека харчування
Самостійна робота 1. Вимоги до якості харчових продуктів.
Раціональне та здорове харчування
Мета. Обґрунтувати необхідність харчування відповідно до енерговитрат.
Ознайомитись з наявністю небезпечних інгредієнтів у продуктах харчування та
підрахувати можливе надходження радіонуклідів з продуктами харчування за допустимими рівнями їх вмісту.
Завдання.
1. Спів-ставити фактичні добові енерговитрати організму з надходженням енергії на підставі фактичного раціону харчування та оцінити якість і безпечність харчування.
Для цього необхідно послідовно виконати такі розрахунки:
а) скласти розпорядок дня і за енерговитратами для різних видів діяльності (таблиця 1.1) підрахувати добові енерговитрати. Результати подати у вигляді таблиці 1.2;
б) записати фактичний добовий раціон і за калорійністю харчових продуктів (таблиця 1.3) підрахувати добове надходження енергії. Результати подати у вигляді таблиця 1.4;
в) визначити фактичне співвідношення між основними поживними речовинами – білками, жирами та вуглеводами, яке за енергетичною цінністю має бути як 1;2,5;4,6 і за масою – 1: 1:4,9;
г) установити, які харчові добавки за функціональним призначенням використані у спожитих продуктах харчування (консерванти, емульгатори, ароматизатори, Е.., сіль;
Результати подати у вигляді таблиці 1.5.
2. Запропонувати збалансований раціон якісного харчування відповідно до індивідуальних енерговитрат за зразком таблиці 1.4.
Хід роботи
1. Для виконання роботи студенти заповнюють таблиці 1.1 - 1.5
2. За результатами заповнених таблиць, студенти готують звіт, у якому прописують обгрунтування отриманих результатів та пропонують додаткове фізичне навантаження відповідно до індивідуальної калорійності харчового раціону.
Форма подачі результатів: 1. Звіт: в окремому файлі надсилаються заповнені таблиці 1.1-1.4; запропоноване додаткове фізичне навантаження відповідно до індивідуальної калорійності харчового раціону.
Критерії оцінювання: Виконані завдання, що прописані вище та запропоноване фізичне навантаження - 15 балів. Відсутність одного із завдань - віднімається 5 балів.
Термін виконання: обговорюється з викладачем.