Практичне заняття 2
ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №2. Показники та індикатори забезпечення продовольчої безпеки країни
ЗАГАЛЬНІ ВИЗНАЧЕННЯ ТА ПІДХОДИ
Продовольча безпека – це захищеність життєвих інтересів людини яка виражається у гарантуванні державою безперешкодного економічного доступу людини до продуктів харчування з метою підтримання її звичайної життєвої діяльності (стаття 2.13 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства»).
«Продовольча безпека - це стан виробництва продуктів харчування в країні, що здатний повною мірою забезпечити потреби кожного члена суспільства в продовольстві належної якості за умови його збалансованості та доступності для кожного члена суспільства», наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 29.10.2013 № 1277 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо розрахунку рівня економічної безпеки України».
Продовольча незалежність - розраховуватися як відношення обсягу продукції вітчизняного виробництва до обсягу внутрішнього споживання.
Продовольчий суверенітет - право народів на здорову і притаманну їхнім культурним особливостям їжу, вироблену екологічно нешкідливими і сталими методами, а також право обирати власні продовольчі і сільськогосподарські системи.
Економічна доступність продовольства - можливість придбання харчових продуктів в обсязі, асортименті та відповідної якості, необхідних для забезпечення раціонального харчування, забезпечена відповідним рівнем доходів населення.
Фізична доступність продовольства - рівень розвитку інфраструктури, при якому у всіх населених пунктах країни забезпечується можливість придбання жителями харчової продукції або організації харчування в обсягах і асортименті та відповідної якості, , які відповідають рекомендованим раціональним нормам споживання.
Раціональні норми споживання - раціон, представлений у вигляді набору продуктів, що включає харчові продукти в обсягах і співвідношеннях, що відповідають сучасним науковим принципам раціонального харчування, та є необхідними для забезпечення повноцінного активного і здорового життя
Показник продовольчої безпеки - кількісна та якісна характеристика стану продовольчої безпеки, що дозволяє оцінити ступінь її досягнення на основі прийнятих критеріїв.
Індикатор продовольчої безпеки - кількісне або якісне порогове значення показника, за яким оцінюється ступінь забезпечення продовольчої безпеки
В рамках Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) визначено чотири виміри, які повинні відображати очікувані результати стратегії продовольчої безпеки України:
- забезпеченість продовольством, як «кількість їжі, яка присутня в країні або області через всі форми внутрішнього виробництва, імпорту, запасів продовольства та продовольчої допомоги»
доступність - «можливість домогосподарств регулярно отримувати достатню кількість їжі через комбінацію закупівель, бартеру, запозичень, продовольчої допомоги або подарунків»
стабільність - що повинна бути забезпечена «завжди», з точки зору наявності, доступу та використання продуктів харчування для продовольчої безпеки
використання - «безпечно ї та поживно їжі, яка відповідає дієтичним потребам». Ця категорія також включає наявність безпечної питної води та належних санітарно-гігієнічних умов;
Основні індикатори продовольчої безпеки визначені постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 р. № 1379 «Деякі питання продовольчої безпеки»:
1) добова цінність раціону людини;
2) забезпечення раціону людини основними видами продуктів;
3) достатністю запасів зерна у державних ресурсах;
4) економічною доступністю продуктів;
5) диференціацією вартості харчування за соціальними групами;
6) ємністю внутрішнього ринку окремих продуктів;
7) продовольча незалежність за окремим продуктом.
Індикатор 1. Добова енергетична цінність раціону людини
Використовуючи дані статистичного збірнику «Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України» (http://www.ukrstat.gov.ua), визначити калорійність середньодобового споживання продуктів харчування населення України, а також як змінився даний показник в динаміці. Зробити висновки.
Мінімальне граничне значення - 2500 ккал на добу при 55% добовому раціоні продуктів тваринного походження.
Таблиця 1. Динаміка калорійності середньодобового споживання продуктів харчування населення України, ккал на одну особу
|
роки |
(+, -) 2023 р. до 2016 р. |
|||||||
|
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
|
Загальна калорійність |
2661 |
2916 |
2933 |
2799 |
2742 |
2707 |
2706 |
2691 |
-15 |
Зміна до граничного рівня, % |
106,4 |
116,6 |
117,3 |
112,0 |
109,7 |
|
|
|
|
Продукти рослинного походження |
2050 |
2183 |
2124 |
2008 |
1952 |
|
|
|
|
у % до загальної калорійності |
77,0 |
74,9 |
72,4 |
71,7 |
71,2 |
|
|
|
|
Продукти тваринного походження |
611 |
733 |
809 |
791 |
790 |
|
|
|
|
у % до загальної калорійності |
23,0 |
25,1 |
27,6 |
28,3 |
28,8 |
|
|
|
|
За період 2016-2023 рр. показник калорійності раціону населення країни був _____ від граничного рівня, максимальне зменшення відбулось у ____ році – до -______ ккал (на _____% більше від граничного показника). У 2023 році калорійність раціону населення у середньому становила _____ ккал (на ___%).
Частка споживання продуктів тваринного походження за майже двадцятирічний період була _______ (вищою, нижчою) від встановленої норми 55% добового раціону, і варіювалась у межах _______%.
Довідково.
За даними продовольчої організації об’єднаних націй ФАО/ВООЗ, середньодобова калорійність раціону у країнах ЄС варіюється в межах 3400-3500 ккал, в США – 3900 ккал, а частка продуктів тваринного походження у раціоні цих країн, як і в Україні, у середньому складає 29-30%.
Рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров‘я
За даними Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров‘я (ВООЗ) близько 80% всіх неінфекційних захворювань у світі пов'язані з неправильним харчуванням.
Сучасні світові медичні дослідження у галузі дієтології визначають нові підходи і принципи здорового та збалансованого харчування, які становлять основу здорового способу життя, а зміна раціону харчування є дієвим методом як профілактики хвороб, так і в лікуванні тяжких хронічних захворювань.
Населення України, як і в країнах ЄС та США, традиційно споживає велику кількість жирів, ніж це необхідно, що є шкідливим для здоров'я (розвиток серцево- судинних і онкологічних захворювань), а ожиріння населення, зокрема дитяче, вважається одним із найсерйозніших викликів для здоров’я в XXI столітті. Кожен третій підліток в Європі має надлишкову масу тіла або страждає на ожиріння.
За даними Міністерства охорони здоров’я України (далі – МОЗ) поширеність надмірної ваги та ожиріння в Україні вже сягнуло небезпечної межі понад 50% населення. Поряд з цим, за даними Державної служби статистики України у 2019 році рівень смертності удвічі перевищив рівень народжуваності: на 100 померлих припадає лише 53 новонароджених, а чисельність населення скоротилась на 272,3 тис. осіб. Раціональне харчування є невід’ємною складовою здоров’я, а вживання якісних продуктів в адекватній кількості запобігатиме розвитку серйозних захворювань.
За рекомендаціями та стандартами ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки, МОЗ затверджено нові норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії (наказ МОЗ від 03.09.2017 № 1073). Переглянуті добові потреби для різних груп: калорійність харчування дітей та підлітків, дорослих, вагітних жінок та працівників особливо важкої фізичної праці.
Так, оптимальною нормою для визначення енергетичних потреб для однієї людини є 2000 ккал на добу (коригується з урахуванням фізичної активності, віку, статі). Рекомендований вміст у раціоні білків тваринного походження відносно загальної кількості білків: для дітей - 60% і більше, для дорослих - 50% і більше (в Україні за даними Держстату у 2019 році – 51%), вміст жирів рослинного походження в раціоні харчування - 20% загальної кількості жирів (39%).
За останніми дослідженнями ВООЗ надмірна вага є одним із факторів високого рівня смертності від коронавіруса COVID-19.
Індикатор 2. Достатність споживання окремого продукту
(співвідношення між фактичним споживанням та раціональними нормами споживання)
Оцінка достатності споживання окремого продукту передбачає визначення показників норм споживання окремих видів продовольства споживчого кошика та раціональних норм споживання, які на сьогодні не оновлені (на сьогодні прийнято наказ МОЗ від 03.09.2017 № 1073).
Для здійснення оцінки достатності споживання продуктів харчування використані розраховані МОЗ кількісні показники орієнтовного набору основної продовольчої сировини і харчових продуктів забезпечення у середньому на душу населення України на 2005-2015 роки (таблиця 2).
Розрахувати індикатор достатності споживання продуктів харчування в Україні. На основі проведених розрахунків зробити відповідні висновки.
Таблиця 2. Динаміка фактичного річного споживання продуктів харчування, на 1 особу, кг
|
За даними МОЗ |
Фактичне споживання |
Індикатор достатності споживання |
||||||
2023 |
2022 |
2021 |
2000 |
2023 |
2022 |
2021 |
2000 |
||
Хліб і хлібопродукти |
101 |
97,6 |
99,5 |
100,8 |
124,9 |
0,97 |
0,99 |
1,0 |
1,24 |
М’ясо і м’ясопродукти |
80 |
53,6 |
52,8 |
51,7 |
32,8 |
|
|
|
|
яловичина і телятина |
|
7,7 |
7,5 |
7,5 |
|
|
|
|
|
свинина |
|
19,0 |
19,4 |
19,2 |
|
|
|
|
|
м’ясо птиці |
|
26,0 |
25,0 |
24,3 |
|
|
|
|
|
Молоко і молокопродукти |
380 |
200 |
197,7 |
200,5 |
199,9 |
|
|
|
|
Риба і рибопродукти |
20 |
12,5 |
11,8 |
10,8 |
8,4 |
|
|
|
|
Яйця (шт.) |
290 |
282 |
275 |
273 |
166 |
|
|
|
|
Овочі та баштанні |
161 |
164,7 |
163,9 |
159,7 |
101,7 |
|
|
|
|
Плоди, ягоди та виноград |
90 |
58,7 |
57,8 |
52,8 |
29,3 |
|
|
|
|
Картопля |
124 |
135,7 |
139,4 |
143,4 |
135,4 |
|
|
|
|
Цукор |
38 |
28,8 |
29,8 |
30,4 |
36,8 |
|
|
|
|
Олія рослинна |
13 |
12,0 |
11,9 |
11,7 |
9,4 |
|
|
|
|
Індикатор 3. Достатність запасів зерна у державних ресурсах
(співвідношення між обсягами продовольчого зерна у державному продовольчому резерві та обсягами внутрішнього споживання населенням хліба і хлібопродуктів у перерахунку на зерно, пороговий критерій - 17%).
Використовуючи дані статистичного збірнику «Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України» (http://www.ukrstat.gov.ua), визначити фонд споживання зерна, виробництво зерна на 1 особу та фонд споживання хліба та хлібопродуктів в Україні (таблиця 3). Зробити висновки.
Таблиця 3. Динаміка виробництва зернових культур, млн тонн
|
2000 |
2010 |
2015 |
2021 |
2022 |
2023 |
Виробництво зернових та зернобобових, всього |
24,5 |
39,3 |
60,1 |
61,9 |
70,0 |
75,1 |
Урожайність, ц/га |
19,4 |
26,9 |
41,1 |
42,5 |
47,4 |
49,1 |
Виробництво зернових культур, з них |
23,8 |
38,7 |
59,6 |
60,7 |
69,1 |
74,4 |
пшениці |
10,2 |
16,8 |
26,5 |
26,2 |
24,6 |
28,3 |
Фонд споживання зерна |
7,7 |
6,8 |
5,9 |
|
|
|
Виробництво зерна на 1 особу, кг |
497 |
856 |
1403 |
|
|
|
Фонд споживання хліба і хлібопродуктів |
6,1 |
5,1 |
4,7 |
|
|
|
Індикатор 4. Економічна доступність продуктів харчування
(частка сукупних витрат на харчування у загальному підсумку сукупних витрат домогосподарств, граничний критерій – 60%)
Використовуючи дані статистичного збірнику «Витрати і ресурси домогосподарств України» (http://www.ukrstat.gov.ua) визначити частку сукупних витрат на харчування у загальному підсумку сукупних витрат домогосподарств. На підставі проведених розрахунків зробити відповідні висновки.
Таблиця 4. Сукупні витрати домогосподарств на продукти харчування та безалкогольні напої, грн/міс
|
роки |
2023р. до 2021р., % |
||
2021 |
2022 |
2023 |
||
У середньому на домогосподарство |
|
|
|
|
у % до сукупних витрат домогосподарств |
|
|
|
|
у % до споживчих сукупних витрат |
|
|
|
|
У міських поселеннях |
|
|
|
|
у % до сукупних витрат домогосподарств |
|
|
|
|
у % до споживчих сукупних витрат |
|
|
|
|
У сільській місцевості |
|
|
|
|
у % до сукупних витрат домогосподарств |
|
|
|
|
у % до споживчих сукупних витрат |
|
|
|
|
Довідково: В країнах ЄС частка витрат домогосподарств на придбання продуктів харчування у середньому становить 13,1% у загальній структурі витрат (мінімальна частка 7,8% у Люксембурзі, максимальна частка 26,2% у Румунії).
Індикатор 5. Диференціація вартості харчування за соціальними групами
(відстежується в динаміці та розраховується як співвідношення між вартістю харчування 20% домогосподарств з найбільшими доходами та вартістю харчування 20% домогосподарств із найменшими доходами)
Використовуючи дані статистичного збірнику «Витрати і ресурси домогосподарств України» (http://www.ukrstat.gov.ua) визначити коефіцієнт диференціації вартості харчування за соціальними групами на основі порівняння витрат на харчування 20% домогосподарств із найбільшими доходами (вищий квінтіль) та 20% домогосподарств з найменшими доходами (нижчий квінтіль). На підставі проведених розрахунків зробити відповідні висновки (таблиця 5).
Таблиця 5. Динаміка диференціація вартості харчування за соціальними групами, %
|
2014 |
2015 |
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
Коефіцієнт диференціації |
1,3 |
1,60 |
1,62 |
1,61 |
1,5 |
1,48 |
1,59 |
|
|
|
Індикатор 6. Ємність внутрішнього ринку окремих продуктів
(індикатор ємності внутрішнього ринку розраховується як добуток річного середньодушового споживання певного продукту та середньорічної чисельності населення)
Ємність внутрішнього продовольчого ринку формується під впливом таких макроекономічних чинників, як стан розвитку аграрного сектору, платоспроможність населення, раціональність зовнішньоекономічної діяльності.
Ємність внутрішнього ринку характеризує обсяг фактично спожитих продовольчих товарів. Важливою складовою продовольчої безпеки країни є задоволення споживчих потреб населення продовольчою продукцією вітчизняного походження та раціональне використання продуктів харчування з їх відповідною енергетичною та біологічною цінністю (таблиця 6).
Стабільність внутрішнього виробництва є гарантією забезпечення продовольчої безпеки держави і за оцінками ФАО власне виробництво на продовольчі цілі має знаходитися в межах 80–85%, імпорт 15-20% та експорт 15-20%.
Таблиця 6. Динаміка фактичної ємності внутрішнього продовольчого ринку та самозабезпечення продовольством, тис. тонн
|
Роки |
Зміна %, 2023 до |
||||||||||||||
2010 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
2010 |
2022 |
||||||||
Зернові |
||||||||||||||||
Фактична ємність внутрішнього ринку |
25592 |
25207 |
21978 |
24877 |
19673 |
27397 |
17509 |
-32 |
-36 |
|||||||
Власне виробництво |
38016 |
39271 |
60126 |
66088 |
61917 |
70057 |
75143 |
|
|
|||||||
Імпорт |
226 |
175 |
190 |
240 |
255 |
280 |
291 |
|
|
|||||||
Експорт |
12650 |
14239 |
38338 |
41451 |
42499 |
42940 |
57925 |
|
|
|||||||
Фонд споживання |
7750 |
6808 |
5897 |
5745 |
5655 |
5610 |
5470 |
|
|
|||||||
Інше внутрішнє використання |
18156 |
20453 |
19275 |
17002 |
15483 |
16340 |
16544 |
|
|
|||||||
Самозабезпечення |
147% |
144% |
239% |
291% |
293% |
319% |
341% |
|
|
|||||||
М'ясо і м'ясопродукти |
||||||||||||||||
Фактична ємність внутрішнього ринку |
1840 |
2389 |
2236 |
2203 |
2200 |
2239 |
2266 |
|
|
|||||||
Власне виробництво |
1597 |
2059 |
2323 |
2324 |
2318 |
2355 |
2492 |
|
|
|||||||
Імпорт |
325 |
378 |
158 |
182 |
233 |
283 |
261 |
|
|
|||||||
Експорт |
82 |
48 |
245 |
303 |
351 |
399 |
487 |
|
|
|||||||
Фонд споживання |
1844 |
2384 |
2179 |
2195 |
2195 |
2232 |
2252 |
|
|
|||||||
Самозабезпечення |
87% |
86% |
107% |
106% |
106% |
106% |
111% |
|
|
|||||||
Молоко та молокопродукти |
||||||||||||||||
Фактична ємність внутрішнього ринку |
11925 |
10566 |
10229 |
10053 |
9578 |
9437 |
9441 |
|
|
|||||||
Власне виробництво |
13714 |
11249 |
10615 |
10382 |
10281 |
10064 |
9697 |
|
|
|||||||
Імпорт |
112 |
273 |
78 |
105 |
132 |
180 |
337 |
|
|
|||||||
Експорт |
1901 |
956 |
464 |
434 |
835 |
807 |
593 |
|
|
|||||||
Фонд споживання |
10625 |
9470 |
8995 |
8942 |
8496 |
8355 |
8428 |
|
|
|||||||
Самозабезпечення |
115% |
106% |
105% |
104% |
108% |
107% |
103% |
|
|
|||||||
Яйця та яйцепродукти |
||||||||||||||||
Фактична ємність внутрішнього ринку |
757 |
917 |
854 |
765 |
748 |
750 |
770 |
|
|
|||||||
Власне виробництво |
753 |
985 |
969 |
872 |
896 |
932 |
963 |
|
|
|||||||
Імпорт |
5 |
7 |
11 |
5 |
7 |
4 |
5 |
|
|
|||||||
Експорт |
1 |
75 |
126 |
112 |
155 |
186 |
198 |
|
|
|||||||
Фонд споживання |
647 |
767 |
694 |
659 |
670 |
671 |
683 |
|
|
|||||||
Самозабезпечення |
110% |
114% |
116% |
107% |
115% |
124% |
126% |
|
|
|||||||
Картопля |
||||||||||||||||
Фактична ємність внутрішнього ринку |
19461 |
18727 |
20841 |
21773 |
22214 |
22510 |
20541 |
|
|
|||||||
Власне виробництво |
19462 |
18705 |
20839 |
21751 |
22208 |
22504 |
20269 |
|
|
|||||||
Імпорт |
5 |
30 |
17 |
27 |
24 |
28 |
278 |
|
|
|||||||
Експорт |
6 |
8 |
15 |
5 |
18 |
22 |
6 |
|
|
|||||||
Фонд споживання |
6386 |
5914 |
5892 |
5966 |
6091 |
5893 |
5705 |
|
|
|||||||
Інше внутрішнє використання |
13175 |
13223 |
15753 |
15433 |
15747 |
16280 |
16078 |
|
|
|||||||
Самозабезпечення |
99% |
98% |
96% |
102% |
102% |
101% |
93% |
|
|
|||||||
Овочі |
||||||||||||||||
Фактична ємність внутрішнього ринку |
7556 |
8849 |
9675 |
9910 |
9406 |
9694 |
10273 |
|
|
|||||||
Власне виробництво |
7606 |
8873 |
9792 |
9998 |
9721 |
9940 |
10244 |
|
|
|||||||
Імпорт |
100 |
311 |
95 |
136 |
129 |
188 |
313 |
|
|
|||||||
Експорт |
150 |
335 |
212 |
224 |
444 |
434 |
284 |
|
|
|||||||
Фонд споживання |
5663 |
6581 |
6890 |
6984 |
6783 |
6927 |
6924 |
|
|
|||||||
Інше внутрішнє використання |
1697 |
2290 |
2877 |
2853 |
2662 |
2689 |
2898 |
|
|
|||||||
Самозабезпечення |
103% |
100% |
100% |
102% |
103% |
103% |
104% |
|
|
|||||||
Плоди, ягоди і виноград |
||||||||||||||||
Фактична ємність внутрішнього ринку |
2688 |
2931 |
2803 |
2834 |
2986 |
3586 |
3104 |
|
|
|||||||
Власне виробництво |
2133 |
2154 |
2539 |
2385 |
2458 |
3039 |
2485 |
|
|
|||||||
Імпорт |
860 |
1130 |
588 |
732 |
819 |
878 |
1052 |
|
|
|||||||
Експорт |
305 |
353 |
324 |
283 |
291 |
331 |
433 |
|
|
|||||||
Фонд споживання |
1750 |
2203 |
2179 |
2119 |
2242 |
2445 |
2469 |
|
|
|||||||
Інше внутрішнє використання |
641 |
718 |
573 |
691 |
722 |
882 |
711 |
|
|
|||||||
Самозабезпечення |
89% |
74% |
92% |
85% |
83% |
91% |
78% |
|
|
|||||||
Цукор |
||||||||||||||||
Фактична ємність внутрішнього ринку |
2162 |
1830 |
1310 |
1521 |
1433 |
1163 |
1229 |
|
|
|||||||
Власне виробництво |
2139 |
1805 |
1459 |
2021 |
2043 |
1754 |
1473 |
|
|
|||||||
Імпорт |
177 |
90 |
4 |
5 |
7 |
3 |
4 |
|
|
|||||||
Експорт |
154 |
65 |
153 |
505 |
617 |
594 |
248 |
|
|
|||||||
Фонд споживання |
1795 |
1704 |
1528 |
1420 |
1290 |
1260 |
1212 |
|
|
|||||||
Інше внутрішнє використання |
120 |
94 |
105 |
74 |
71 |
70 |
65 |
|
|
|||||||
Самозабезпечення |
112% |
100% |
89% |
135% |
150% |
132% |
115% |
|
|
|||||||
Олія |
||||||||||||||||
Фактична ємність внутрішнього ринку |
801 |
570 |
488 |
524 |
528 |
516 |
500 |
|
|
|||||||
Власне виробництво |
1437 |
3101 |
4581 |
5409 |
6277 |
6243 |
6894 |
|
|
|||||||
Імпорт |
264 |
319 |
160 |
219 |
239 |
259 |
250 |
|
|
|||||||
Експорт |
900 |
2850 |
4253 |
5104 |
5988 |
5986 |
6644 |
|
|
|||||||
Фонд споживання |
635 |
680 |
525 |
497 |
496 |
501 |
504 |
|
|
|||||||
Самозабезпечення |
226% |
456% |
873% |
1088% |
1266% |
1246% |
1368% |
|
|
|||||||
Риба та рибопродукти |
||||||||||||||||
Фактична ємність внутрішнього ринку |
701 |
675 |
366 |
424 |
457 |
509 |
531 |
|
|
|||||||
Власне виробництво |
296 |
260 |
139 |
128 |
132 |
128 |
128 |
|
|
|||||||
Імпорт |
425 |
490 |
237 |
306 |
338 |
394 |
417 |
|
|
|||||||
Експорт |
20 |
75 |
10 |
10 |
13 |
13 |
14 |
|
|
|||||||
Фонд споживання |
676 |
667 |
367 |
410 |
460 |
497 |
524 |
|
|
|||||||
Самозабезпечення |
44% |
39% |
38% |
31% |
29% |
26% |
24% |
|
|
|||||||
Відображенням фактичної ємності продовольчого ринку є динаміка споживання продовольства населенням, зокрема в натуральному обчисленні (таблиця 7). Використовуючи дані по споживанню продовольства в розрахунку на 1 особу порівняйте значення показників 2010р., 2020 р. та 2022 р. з відповідними показниками 2023 р.
Таблиця 7. Динаміка споживання продовольства в розрахунку на душу населення
|
Споживання, на 1 особу/кг/рік |
Відношення , у % до2023 року |
||||||
2000 |
2015 |
2021 |
2022 |
2023 |
2000 |
2015 |
2022 |
|
Хліб і хлібопродукти |
124,9 |
103,2 |
100,8 |
99,5 |
97,6 |
|
|
|
М'ясо і м'ясопродукти |
32,8 |
50,9 |
51,7 |
52,8 |
53,6 |
|
|
|
Молоко і молокопродукти |
199,1 |
209,9 |
200,0 |
197,7 |
200,5 |
|
|
|
Риба і рибопродукти |
8,4 |
8,6 |
10,8 |
11,8 |
12,5 |
|
|
|
Яйця (млн шт) |
166 |
280 |
273 |
275 |
282 |
|
|
|
Овочі та баштанні |
101,7 |
160,8 |
159,7 |
163,9 |
164,7 |
|
|
|
Плоди, ягоди та виноград |
29,3 |
50,9 |
52,8 |
57,8 |
58,7 |
|
|
|
Картопля |
135,4 |
137,5 |
143,4 |
139,4 |
135,7 |
|
|
|
Цукор |
36,8 |
35,7 |
30,4 |
29,8 |
28,8 |
|
|
|
Олія рослинна |
9,4 |
12,3 |
11,7 |
11,9 |
12,0 |
|
|
|
Індикатор 7. Продовольча незалежність за окремим продуктом
(співвідношення обсягу імпорту та ємності внутрішнього ринку в натуральних показниках, встановлений 30% граничний критерій)
Задоволення потреб населення у продовольстві, у межах його купівельної спроможності, здебільшого забезпечується за рахунок продукції вітчизняного виробництва (таблиця 8).
За фактичними даними обсягу імпорту та обсягу продовольчого споживання розрахувати імпортозалежність в розрізі окремих видів агропродовольства.
Таблиця 8. Продовольча незалежність за продуктами харчування у 2023 році, тис. тонн
|
Обсяг імпорту |
Обсяг продовольчого споживання |
Імпортозалежність, % |
Хліб і хлібопродукти |
150 |
5470 |
3,1 |
М'ясо і м'ясопродукти |
261 |
2252 |
|
Молоко і молокопродукти |
337 |
8428 |
|
Риба і рибопродукти |
417 |
524 |
|
Яйця (млн шт) |
5 |
683 |
|
Овочі та баштанні |
313 |
6924 |
|
Плоди, ягоди та виноград |
1052 |
2469 |
|
Картопля |
278 |
5705 |
|
Цукор |
4 |
1212 |
|
Олія рослинна всіх видів |
250 |
545 |
|
у т.ч. соняшникова |
1 |
410 |
|
- 1 грудня 2021, 00:48
- 9 вересня 2024, 12:13
- 9 вересня 2024, 12:13
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла