Практичне завдання 5
ТЕМА 5. ОСНОВНІ СПОСОБИ Й МЕТОДИ МІНІМІЗАЦІЇ РИЗИКІВ
Мета заняття: Мінімізувати загальний ризик для діяльності готелю, пов'язаний з обслуговуванням гостей, технічним обслуговуванням та безпекою.
Хід роботи:
Задача мінімізації ризиків в готелі (ресторані) може стосуватися різних аспектів: безпеки гостей, фінансових ризиків, ризиків управління персоналом, технічних ризиків і т.д. Нижче наводиться загальна умова для задачі, яка стосується мінімізації загального ризику операцій готелю:
Задача: Мінімізувати загальний ризик R, дотримуючись бюджету B, шляхом оптимального вибору заходів безпеки та управління ризиками від гостей, персоналу й технічних систем. Вихідні дані для розрахунків взяти із власного проєкту готелю (ресторану), який розробляється на курсі "Бізнес-планування осель сільського зеленого туризму".
Вхідні дані:
-
Гості:
- N — кількість гостей у готелі.
- ri — ризик від перебування i-го гостя (може бути пов'язаний з імовірністю виникнення проблем, претензій або інцидентів).
-
Персонал:
- M — кількість співробітників готелю.
- pj — ризик помилки або недбалості від працівника j-го рівня.
-
Технічне обслуговування:
- Tk — перелік обладнання та технічних систем (наприклад, електропостачання, системи пожежної безпеки).
- rk — ризик відмови або несправності k-ї системи.
-
Безпека:
- Sm — перелік заходів безпеки (системи відеонагляду, охорона тощо).
- cm — вартість впровадження та підтримки mm-го заходу безпеки.
- em — ефективність заходу безпеки у зниженні ризиків.
-
Бюджет:
- B — загальний бюджет на впровадження заходів для зменшення ризиків.
Обмеження:
-
Загальний бюджет не перевищує виділених коштів:
-
Сукупний ризик від персоналу, технічних систем та заходів безпеки повинен бути мінімізованим:
де R — загальний ризик.
Рекомендована література:
1. Вітлінський В. В., Великоіваненко Г. І. Ризикологія в економіці та підприємництві. Київ: КНЕУ, 2018. 480 с.
2. Гранатуров В. М., Шевчук О. Б. Ризики підприємницької діяльності: проблеми аналізу. Київ : Зв'язок, 2020. 152 с.
3. Писаревський І. М., Стешенко О. Д. Ризик-менеджмент в індустрії гостинності : навч. посіб. для вищих навчальних закладів. Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2017. 128 с.
4. Старостіна А. О.. Кравченко В. А. Ризик-менеджмент: теорія та практика : навч. посібник. Київ : Політехніка, 2018. 200 с.
Завдання виконується студентами та надсилається 1 файлом (назва файлу "Ivankiv_PR5") на перевірку у форматі Microsoft Word.
Вимоги до термінів подачі та оформлення - робота має містити відомості про виконавця та бути надіслана у визначений термін (за звичай до наступного практичного заняття).
Критерії оцінювання практичного заняття - 10 балів.
правильність та повноту розкриття питання – 2 бали;
висловлювання власних думок, вміння підвести підсумки – 2 бали;
розв'язок задачі - 5 балів;
естетичне оформлення всіх матеріалів роботи – 1 бала.
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла