1. Чума

1.2. Збудник хвороби

Збудник хвороби – РНК-геномний пантропний вірус з родини Paramyxoviridae, роду псевдоміксовірусів (морбілівірус). Віріони поліморфні, найчастіше сферичної форми, діаметром 115 – 160 нм, вкриті поверхневою гліко-протеїдною оболонкою з виступами завдовжки 8 – 10 нм (рис. 41).

 

Рис. 41. Paramyxovirus. Електронна мікроскопія

(hpp://dspase.library.uu.nl)

 

В організмі хворих тварин вірус у високих титрах виявляється в крові, кістковому мозку, лімфатичних вузлах, плевральному та перитонеальному ексудатах, носових виділеннях. Добре розмножується в курячих ембріонах, первинних культурах клітин нирок собак, тхорів і кролів.

Вірус відносно стійкий у зовнішньому середовищі: за температури –200С залишається життєздатним в органах загиблих собак упродовж 6 місяців, у носовому слизі – 1–2 місяці, у крові – 3 місяці. За плюсових температур не змінює своє активності у фекаліях та носових виділеннях 7–11 діб, за температури –100С – кілька місяців, у ліофілізованому стані – понад рік. Інактивується за температури 600С через 30 хвилин, при 1000С – миттєво, під дією сонячного світла – через кілька годин, ультрафіолетового опромінення – 30 хвилин. Руйнується 2% розчином формаліну або фенолу впродовж кількох годин.