1. Чума

1.9. Лікування.

Терапія хворих собак при чумі, як і при багатьох інших інфекційних хворобах, найбільш ефективна на ранніх стадіях захворювання. Враховуючи, що чума собак є полісистемною хворобою, що уражає важливі фізіологічні системи організму, слід проводити комплексне лікування хворих тварин.

Залежно від спрямованості терапевтичного впливу виділяють такі основні види терапії:

- етіотропна – спрямована на усунення причини хвороби (при інфекційних хворобах – це вплив безпосередньо на збудників інфекцій);

- патогенетична – спрямована на різні ланки патогенезу хвороби, тобто вплив безпосередньо на патологічні процеси розвитку хвороби для їх переривання або ослаблення (застосування дезінтоксикаційних, загальнозміцнювальних та інших засобів);

- симптоматична – спрямована на ліквідацію або ослаблення окремих проявів хвороби (використання болезаспокійливих, серцевих та інших засобів);

- заміщувальна – спрямована на заміщення фізіологічних функцій, порушених хворобою, зокрема введення в організм необхідних речовин, вироблення яких знижено чи припинено (застосування водно-сольових розчинів, вітамінів та ін.).

Під терміном "комплексне лікування" слід розуміти всі зазначені вище види терапії: етіотропну, патогенетичну, симптоматичну і заміщувальну. Для здійснення комплексного лікування застосовують специфічні і неспецифічні лікарські засоби.

Специфічні лікарські засоби – імунні сироватки, імуноглобуліни, антибіотики, хіміотерапевтичні препарати використовують в основному для проведення етіотропної терапії і в деяких випадках для патогенетичної.

Неспецифічні лікарські засоби застосовують у патогенетичній, симптоматичній та заміщувальниі терапії.

Специфічні засоби спрямовані на знищення збудника хвороби в організмі тварин. Для цього використовують моновалентну гіперімунну сироватку проти чуми, а також полівалентні сироватки: проти чуми, парвовірусного ентериту і аденовірусних інфекцій м'ясоїдних (Вітакан-С); проти чуми; парвовірусного, коронавірусного ентеритів і аденовірусних інфекцій собак (Гіскан-5). Зазначені сироватки використовують з лікувальною і профілактичною метою внутрішньом'язово або підшкірно в дозах відповідно до настанов щодо їх застосування. Наприклад, Гіскан-5 з лікувальною метою вводять собакам масою до в дозі 1 мл, понад – 2 мл 1–3 рази з інтервалом 12–24 год залежно від важкості патологічного процесу.

Для придушення бактеріальних асоційованих (змішаних) і секундарних (вторинних) інфекцій, які часто проявляються за важкого перебігу хвороби, рекомендовано застосовувати поряд з широко відомими антибіотиками (ампіцилін, бензилпеніцилін, левоміцетин, гентаміцин та ін.) антибіотики з широким спектром дії, зокрема цефалоспорини (цефалоридин, цефалексин, цефрадін та ін.), напівсинтетичні пеніциліни (азлоцилін, мезлоцилін, піперацилін та ін.), а також аміноглікозидні антибіотики третього покоління (амікацин, тоброміцин та ін.) Зазначені антибіотики широкого спектру дії слід використовувати при гіпертермії у високих дозах протягом декількох днів до повної нормалізації температури тіла відповідно до настанови щодо їх застосування.

Крім того, для придушення бактеріальних інфекцій, викликаних грамвід’ємною мікрофлорою і стафілококами, в останні роки з успіхом застосовують сучасні хіміопрепарати: цефлоксацин, ципрофлоксацин (ципробай). Вони вигідно відрізняються від інших хіміопрепаратів, бо не викликають важких алергічних реакцій і до них не виникає звикання.

Неспецифічні засоби при чумі, враховуючи яскраво виражені імунодепресивні властивості збудника хвороби, мають дуже важливе значення для стимулювання захисних сил організму, особливо імунної системи. Останніми роками застосовують імуномодулятори (імуностимулятори) – поліоксидоній, вегетан (вітан), лікопід, галавіт для неспецифічної імунопрофілактики та імунної терапії при різних інфекційних хворобах собак, зокрема при чумі. Зокрема, поліоксидоній і вітан проявили високу ефективність не тільки як імуностимулятори, але і як дезінтоксиканти. Під час їх використання значно підвищується результативність комплексного лікування; препарати добре поєднуються з різними противірусними, антибактеріальними, антимікозними і симптоматичними засобами. Поліоксидоній і вітан застосовують внутрішньом'язово або підшкірно в дозі 3–6 мг на 20–40 кг маси собаки, курс лікування – 3–5 ін'єкцій через одинь день.

Для нормалізації порушених функцій організму використовують оральне введення водно-сольових розчинів: регідрон, глюкосалан у дозі – 40–50 мл на маси.

Застосовують також анальгетики, антипіретики (жаропонижаючі), серцеві, протисудомні, седативні препарати. Застосування імунодепресивних засобів протипоказано.