1. Інфекційний трахеобронхіт

1.8. Специфічна профілактика.

Спеціальних асоційованих вакцин проти комбінації основних збудників ІТБС ні у вітчизняній, ні в зарубіжній ветеринарній медицині немає. За наявності у собак змішаних інфекцій верхніх дихальних шляхів першорядне значення мають збудник чуми м'ясоїдних (параміксовірус) і аденовіруси, а вже після них – збудники парагрипу (параміксовірус) і бордетела бронхісептіка. У зв'язку з цим, враховуючи етіологічні особливості ІТБС, рекомендовано для застосування розроблену і апробовану наступну схему вакцинопрофілактики найбільш поширених інфекційних респіраторних та інших хвороб собак.

Первинна вакцинація цуценят (вік 10–12 тижнів) передбачає 2-і ін'єкції вакцини, її слід проводити асоційованими вакцинами, які мають відповідні антигени: Мультикан-5 – вакцина проти чуми, аденовірусних інфекцій, парагрипу, парвовірусного і коронавірусного ентеритів собак; Мультикан-4 – вакцина проти чуми, аденовірусних інфекцій, парвовірусного і коронавірусного ентеритів собак; Біовак-ДРА – вакцина проти чуми, парвовірусного ентериту, інфекційного гепатиту і аденовірозу собак.

Ревакцинацію собак слід проводити через 6–7 місяців вакцинами, які мають у своєму складі антигени чуми, аденовірусних інфекцій та парагрипу. Це вакцини Мультикан-5 (Росія); Вангард-SL, Вангард-7 (США) та ін.

Проти основних збудників інфекційного трахеобронхіту розроблені вакцини (Intra-Тгас-II, Naramune-2, Bronchi-Shield), які вводять інтраназально 2–4-тижневим цуценятам. Ревакцинацію проводять щорічно. Дорослих тварин ревакцинують одночасно з цуценятами. Проти Bordetella bronchiseptica існує парентеральна інактивована вакцина (CoughGuard В, CoughGuard BP, Bronchicine). Її вводять дворазово з проміжком 2–3 тижнів. Першу вакцинацію проводять у віці 6–8 тижнів. Ревакцинацію починають з 4-місячного віку. Необхідно розуміти, що вакцинація не гарантує повну несприйнятливість до інфекції.