1. Лептоспіроз

1.4. Клінічні ознаки.

Інкубаційний період складає від 4 до 12 днів. Виділення лептоспір розпочинається на 7-й день і може зберігатися до 4 років.

Лептоспіроз протікає гостро, підгостро і хронічно.

Хвороба відзначається в двох основних формах: геморагічній і жовтушній.

Геморагічна форма реєструється переважно у собак і котів старшого віку. Гострий перебіг хвороби характеризується високою температурою тіла до 40,5–41,5°С, відмовою від корму, різкою спрагою, кровавим проносом або запором, смердючим запахом з рота.

 

Рис. 2. Клінічно хворий на лептоспіроз собака

http://zverivdom.com/article/leptospiroz-sobak

 

При хронічному перебігу хвороби відзначають нормальну температуру тіла й ті ж симптоми, на 3–5-й день хвороби розвиваються характерні ураження слизової оболонки рота. На яснах, язику і губах з'являються блідо-жовті або брудно-сірі струпи, при відторгненні яких виникають виразки. Живіт болючий, іноді виникають тонічні судоми на грунті уремії. За розвитку хвороби настає швидке і різке схуднення, шкіра стає сухою, очі западають, увеїт (рис. 3), температура тіла падає до 36,0–36,5°С. Хвороба триває від 3-х до 10-и днів, летальність коливається в межах 60–80%. У перехворілих тварин у вигляді ускладнень часто залишаються парези, розлади травлення і хронічний нефрит.

 

Рис. 3. Увеїт (запалення судинної оболонки ока) при лептоспірозі

(Canine and feline infectious diseases /Jane E. Sykes //2014 by Saunders. – 924p.)

 

Жовтушна форма лептоспірозу реєструється частіше у цуценят і котенят. В одних випадках розвивається раптово, в інших – поступово і залишається непоміченою до появи явно вираженої жовтухи (рис. 4). Відзначають підвищення температури тіла, слабкість, зниження і втрату апетиту, блювоту. Наприкінці першого тижня виявляють крововиливи. Сеча містить білок і жовчні пігменти.

При гострому перебігу результат хвороби в більшості випадків летальний. У більш легких випадках хвороба триває до 10 днів, летальність 40–60%

http://vetacademy.ru/publ/bolezni/infekcionnye/leptospiroz_u_sobak_simptomy_diagnostika_lechenie/3-1-0-9

 

Рис. 4. Жовтушність слизових оболонок

http://kotofey.dp.ua/images/pictures/Cure/leptospirosis/lepto2.jpg