6. Огляд устаткування для клінінгу

Сьогодні на ринку широко представлені всі види прибиральної техніки, призначені для самих різних типів очищення забруднень у будь-яких умовах.

Розглянемо найбільш поширені.
Перша група - це прибиральна техніка, призначена для професійного очищення приміщень. До неї належать:
• пароочищувачі - служать для очищення твердих поверхонь (підлога, скла, дзеркала, кахель, плитка і т.д.). пароочищувач за допомогою сухої пари розріджує і видаляє бруд будь-якого типу, навіть масляні плями.
• підмітальна машина - збирає весь великий сміття (листя, недопалки, пісок, цементний пил, стружка тощо). Підмітальні машини можуть використовуватися як всередині приміщення, так і на вулиці.
• професійні пилососи для сухого прибирання - здійснюють суху чистку приміщень, збір пилу в будь-яких виробничих умовах.
• миття підлоги - використовується для чищення підлогових поверхонь на завершальному етапі, то вони здійснюють вологе прибирання після того, як збір сухого сміття закінчений за допомогою підмітальної машини і пилососів.

Друга група - це комунальна прибиральна техніка. До неї належить:
• снігоприбиральна техніка - це вид збиральної техніки, призначений для очищення доріг від снігових заметів. Для цього в них є висока потужність, збиральна ширина, наявність електростартера, фари для роботи в нічний час, підігрів ручок.
• Підмітально-усмоктувальні машини - це комунальна прибиральна машина, призначена для збору сміття та прибирання вулиць, доріг та дворових територій.

Третя група - побутове обладнання для прибирання:
• побутові мінімийки - це апарати високого тиску, які використовуються як автомийка, а також для очищення фасадів, присадибних доріжок. З її допомогою можна прочистити каналізацію, а також обробити складні поверхні піскоструминним принципом.
• миючий пилосос - пилосос, який дозволяє не тільки зробити «суху» очищення, але і вологе прибирання. Він може вимити підлогу, очистити стіни, дзеркала і навіть помити раковину.
• пилосос з аквафільтром - це різновид побутових пилососів, яка дозволяє здійснювати прибирання без зміни мішків для збору сміття завдяки вбудованому водяному фільтру.

Пилосос (пилосмок, пилотяг, пиловсмоктувач) – пристрій для прибирання пилу та забруднень із поверхонь за рахунок усмоктування потоком повітря. Пил і забруднення накопичуються в пилозбірнику, із якого вони мають регулярно віддалятися.

Усі пилососи можна поділити на два класи:

1. Побутові – їхньою особливістю є доступність. Побутова техніка створена, щоб полегшити життя в побуті і при цьому бути не дуже дорогою, щоб середньостатистичний покупець міг її собі дозволити.

2. Професійні – відрізняються якістю роботи, зручністю використання та надійністю.

За мобільністю пилососи поділяють на переносні та стаціонарні.

Основними вузлами сучасного пилососа є: насос, що створює розрідження. Майже завжди урухомлюються за допомогою колекторного електродвигуна; очисник повітря, що відділяє пил із повітря і збирає її в пилозбірнику; набір щіток для ефективного видалення забруднень із різних поверхонь (килими, паркет, меблі й т.д.).

Пилосос може також комплектуватися шлангом (за винятком малогабаритних ручних моделей і деяких пилососів „американського” компонування з насосом, убудованим у щітку), трубою, а також насадками, що розширюють його функційність (насадки-пульверизатори, насадки для накачування надувних м'ячів і т. д.). Пилососи бувають підлогові, ручні, ранцеві, щітки-пилососи, централізовані й автоматичні (роботизовані).

Технічні параметри пилососів. До технічних параметрів пилососів відносять витрату повітря, розрядження, потужність всмоктування, споживану потужність, масу. Усі ці параметри при роботі пилососа зі збільшенням гідравлічного опору фільтра внаслідок його забруднення пилом змінюються. Витрата повітря (кількість переміщуваного повітря за одиницю часу) є основним технічним показником пилососів, оскільки обумовлює швидкість руху повітря при вході в насадку.

За конструкцією пилозбірника виділяють:

1. Пилосос із мішком–пилозбірником. Сюди відносять моделі з мішком–пилозбірником, що фільтрує, у якому під час прибирання затримується і збирається пил, бруд та інші дрібні частки. Пилозбірник може розташовуватися усередині корпусу пилососа (така конструкція найбільш поширена в Європі) або на рукаві (американський варіант).

Розрізняють дві основні категорії пилозбірників:

· незмінні матер'яні пилозбірників – постійно знаходяться усередині пилососа й витрушуються відповідно до ступеня наповнення, після чого встановлюються назад у пилосос. Незмінні пилозбірники зроблені з тканини й затримують тільки великі часточки пилу, пропускаючи та розсіюючи в повітрі після прибирання небезпечну дрібну фракцію пилу.

· змінні пилозбірники – виготовляються з паперу або композиційного нетканого матеріалу і промиваються або викидаються при заповненні, після чого в пилосос уставляється новий пилозбірник. Кращі моделі нетканих пилозбірників можуть затримувати пил до 0,3 мікрон і досягають класу фільтрації „HEPA14”.

Для людей із астмою рекомендуються пилососи класу фільтрації „HEPA H12” і вище (наприклад, „HEPA H13”). Перевага таких пилососів, передусім, полягає у простоті та надійності конструкції. До недоліків можна віднести необхідність регулярної купівлі фільтрів і зниження потужності всмоктування відповідно до ступеня заповнення фільтра.

2. Пилосос-циклон. У пилососах, що використовують „циклон” для очищення повітря, відсутній мішок для збору пилу – замість цього пил за рахунок відцентрових сил відділяється від потоку повітря і скупчується у спеціальному знімному контейнері. Повітря послідовно проходить через каскад циклонів різного розміру, але остаточне очищення повітря відбувається у знімному фільтрі тонкого очищення.

До переваг таких пилососів можна зарахувати відсутність необхідності використання змінних фільтрів (за винятком мікрофільтра) й очищення мішків, а також постійну потужність усмоктування, що не залежить від ступеня заповнення контейнера. Із недоліків – більше споживання енергії. Крім того, помилка при проектуванні циклону може призвести до необхідності занадто частої зміни фільтра тонкого очищення.

3. Пилосос із водним фільтром. У пилососах такого типу очищення повітря відбувається шляхом того, що брудне повітря проходить крізь ємність з водою. Поширені два типи таких пилососів: барботажні (змішування) і сепараторні (розділення). У барботажних пилососах усмоктуване повітря проходить через колбу з водою, важкий пил затримується безпосередньо в ємності з водою, і на виході повітря фільтрується пористими фільтрами. У сепараторному пилососі сепаратор відділяє навіть найдрібніший пил від повітря і змішує його з водою. Конструкції сепаратора різняться в різних виробників.

Застосування сепаратора не зменшує потужності всмоктування, ця потужність зберігається упродовж усього прибирання. Для успішної фільтрації за допомогою сепаратора потрібен якісний високооборотний двигун, у деяких моделях швидкість обертання сягає 27000 обертів на хвилину. Тому ціни на сепараторні пилососи перебувають у високому ціновому діапазоні 900–3500 доларів.

Відмовившись від застосування сепаратора, але використовуючи один тканинний фільтр перед двигуном, компанія Karcher випустила на ринок досить успішну модель пилососа, у якому застосовується технологія циркуляції води завдяки використанню перегородок усередині резервуара з водою. Така конструкція дозволила значно збільшити потужність повітряного потоку, яка може трохи зменшитися при забрудненні фільтру. При зміні води кожні 10–15 хвилин прибирання фільтр залишається практично чистим і не вимагає очищення впродовж 2–5 прибирань.

Подібну технологію застосовують і інші компанії. Із мінусів цієї конструкції можна назвати меншу захищеність від можливого потрапляння води на фільтр, а далі на двигун, на відміну від сепараторних моделей.

За компонуванням найбільш поширеними є наступні види пилососів:

· підлоговий пилосос – найбільш поширена в Європі конструкція. Насос і очисник повітря зазвичай розташовуються в одному корпусі, який з'єднується з щітками за допомогою шланга. Для переміщення по підлозі корпус оснащується колесами, хоча існують, приміром, пилососи на повітряній подушці, такі, як „Hoover Constellation.”

· підлогова конструкція найбільш універсальна, і дозволяє прибирати більшість поверхонь, у тому числі достатньо важкодоступних, за рахунок використання труб, шлангів і щіток відповідної конструкції.

· пилосос-щітка – поширений у США. У такому пилососі двигун і насос найчастіше розташовуються усередині щітки. Насос проганяє повітря з часточками пилу в пилозбірник, закріплений на ручці пилососа. До переваг такого пилососа можна віднести низьке споживання енергії за рахунок максимального наближення насоса до щітки, а також великий об'єм мішка-пилозбірника. До недоліків можна віднести складність очищення важкодоступних місць (для чого такі пилососи комплектуються додатковими шлангами й насадками) і незахищеність рухливих частин від потраплення води та великих предметів.

· ручний пилосос. Ручні пилососи непридатні для прибирання великих приміщень, вони призначені для невеликого обсягу робіт: прибирання автомобілів, меблів і т. д. Такі пилососи зазвичай не оснащуються шлангом, мають невеликий об'єм пилозбірника, малопотужний двигун і живляться від акумуляторної батареї.

· убудовуваний пилосос (див. вище).

· роботи-пилососи за командою користувача або розкладом самостійно пересуваються, оминаючи перешкоди, заданою поверхні, прибирають пил і забруднення. Багато моделей після закінчення прибирання самостійно повертаються до зарядного пристрою. Користувачеві залишається регулярно очищувати пилозбірник, а також прибирати пил у важкодоступних місцях, які робот-пилосос не може очистити самостійно. 

Різновиди пилесосів




Підмітальні машини. Підмітальні машини призначені для очищення поверхонь усередині приміщень і на вулиці, видалення сміття і пилу. Працюють за рахунок обертових щіток, що захоплюють забруднення і спрямовають у вбудований сміттєвий бак. У деяких моделях машин, окрім основних, встановлюють і допоміжні (бічні) щітки.

Виконання - з акумуляторним, так і з бензиновим приводом. Існує кілька класів таких апаратів:

-          компактні підмітальні машини;

-          підмітальні машини для професійного застосування;

-          підмітально-прибиральні машини з сидінням для водія.

Всі щітки цих машин мають можливість регулювати силу тиску на прибираєму поверхню, для досягнення найкращого ефекту прибирання.  Всі ущільнення. а також покриття коліс реалізовані з маслостійкої гуми. Периметр корпусу машини виконаний з ударостійкого полімеру. Баки для сміття на малих машинах знімні і мають зручну ручку для перенесення, що полегшує транспортування сміття та спорожнення бака, а на великих підмітальних машинах - для легкого спустошення.




Підлогомийні машини. Машини можуть використовуватися для швидкого та ефективного обслуговування великих площ, індустріальних будівель, торгових центрів, супермаркетів і житлових будинків. Застосовуються для миття і чищення великих площ кахельних, мармурових, лінолеумних, покритих лаком паркетних поверхонь. Розрізняють машини кабельні (з приєднанням до електромережі), акумуляторні і з оператором для сидіння. Автономне живлення від батареї дозволяє проведення до 5 операційних годин Конструктивно машина складається з однієї або двох обертових дискових щіток (діаметр щіток в більшості випадків складає 350-450 мм), двох баків для чистої і брудної води, системи подачі мийного засобу та системи контролю рівня води. Роздільні баки для брудної і чистої води дозволяють прибирання великих територій. Простота, надійність, легка керованість і ефективний результат очищення досягається завдяки використанню задньої і передньої тяги, високого очищувального тиску, дозування хімічних реактивів, параболічної балки.


Мийка високого тиску. Мийка (апарат) високого тиску– прибиральне устаткування багатоцільового призначення, підходить для виконання різних завдань з очищення поверхонь на виробництві, в сільському господарстві, на будівельних майданчиках, в комунальному господарстві тощо. Перетворюють тиск води з водопровідної системи у потік високого тиску. За допомогою миючих насадок здійснюється високоякісне і швидке миття різних поверхонь, деталей, агрегатів. Застосування спеціальних хімічних засобів і нагрівання води до стану перегрітої пари (140°С), дозволяє в багато разів підсилити миючий ефект.

Існує два основних види мийок високого тиску:

-        мийка високого тиску без нагрівання води;

-        мийка високого тиску з нагріванням води.



Ротори (натирачі підлоги). Натирач підлоги (одно- дискова машина, полірувальник) розроблений для щоденного середнього навантаження при відтиранні, вологому/сухому поліруванні і шампунюванні. Використовують для миття, чищення різних типів підлоги, поліровки кам’яної і ламінованої підлоги, покриття з лінолеуму і полівінілхлориду.

Має ремінний привід, зміщений мотор.

Компактна сталева трубка і рама захищають від ударів і поштовхів.

Довгий термін служби при мінімальних витратах на обслуговування.

Гак для зберігання кабелю.

Бампер з пресованого вінілу захищає інвентар і машину від пошкоджень.

Рукоятка має декілька рівнів регулювання.

Можливість комплектації баком для хімії, пристроєм для відсмоктування пилу.

Великий асортимент щіток і медіа для різноманітних робіт.



Ще один вид вологої чистки — це чистка за допомогою екстракторної машини. Плюси її роботи полягають в багатофункціональності та результативності. На початку килим чиститься від сміття і пилу пилососом. На його поверхню наносять спеціальний засіб, який підбирається для кожного виду килима окремо. Екстракторна машина, завдяки потужному насосу, видаляє чистячий засіб разом з брудом, що в‘ївся. Після повного очищення виробу дають висохнути.

Ще однією перевагою чищення такою машиною полюбляють називати розчісування і підйом ворсинок під час роботи апарату. Це відбувається завдяки щіткам, що обертаються і ефекту потужного всмоктування. Чистити килим цим способом ефективно можуть лише професіонали. Займатись ним самостійно не рекомендуємо. До того ж сам процес набагато складніший.


Сушки для килимових покриттів. За рахунок потужного потоку повітря, що створюється у апараті, досягається швидке висушування килимових покриттів і підлоги під ними. Вони мають три швидкості роботи. Потік повітря направляється вздовж покриття, але не на нього для рівномірного сушіння та запобігання появи смуг і розводів. Для примусового сушіння килимів використовується тільки холодне повітря, так як застосування гарячого повітря може призвести до зміни кольору і деформації килима.


Парогенератори. Призначені для прибирання та дезінфекції з використанням і без використання хімічних засобів. Пара, яка виходить з апарату під натиском у вигляді тонкого струменя, дозволяє ефективно очищати і дезінфікувати різні види поверхонь. Парогенератори застосовуються для чищення підлоги, вікон, дзеркальних і скляних поверхонь, чищення та дезінфекції раковин і унітазів, кахлю, для догляду за текстильними поверхнями та меблями.


Візки для прибирання. Візки для прибирання призначені для прибирання будь-яких приміщень. Сервісні візки для прибирання включають в себе два відра, віджим для швабри, швабри, лотки для миючих засобів та витратних матеріалів, серветок і відділення для сміття. Сервісні візки для прибирання значно спрощують, скорочують процес прибирання.

 Чистота - природна потреба цивілізованої людини. Адже від мікроклімату в офісі, квартирі, готелі, ресторані, котеджі, дачі залежить настрій, працездатність і здоров'я людей. Тобто здоров'я Ваше і Ваших рідних і близьких. А мікроклімат у свою чергу залежить від якості прибирання у квартирі або в офісі.

Висока якість прибирання квартир та офісів, готелів та котеджів, прибирання та хімчистка килимів можливі тільки при використанні сучасних професійних технологій, обладнання та спеціальних засобів прибирання.