2. Процес прання. Устаткування для прання. Принцип дії, класифікація, основні технічні характеристики

1Умовні позначення способів догляду-підходи до процесів прання, хімічного чищення, вибору прального засобу 

 Перед початком прання, виконання хімчистки необхідно вивчити умовні символи на маркувальній стрічці по догляд

у за виробами згідно ГОСТу 16958-71 "Вироби текстильні. Умовні позначення способів догляду" . Текстильні матеріали та вироби з них повинні бути забезпечені маркуванням з умовними позначеннями способів догляду, маркування мають відповідати СТБ ІСО 3758-2001. Наявність правильної маркувальної стрічки дає можливість визначити найбільш прийнятних вид обробки. Система символів по догляду за виробами включає п'ять основних символів (Таблиця 1). Для досягнення високої якості обробки процеси прання, чищення, прасування виробів повинні відповідати рекомендаціям ГОСТу 16958-71 та СТБ ІСО 3758- 2001.

 Для здійснення правильного догляду за річчю перед пранням білизну необхідно оглянути й розсортувати з врахуванням:  

символів догляду за виробами,  

за видами матеріалів, з яких вона виготовлена (лляні, і бавовняні потрібно прати окремо від шовку й вовни, виробів зі штучного шовку й синтетичних виробів);

 за видами фарбування (біле, світле, темне, чорне, кольорове, червоне окремо);  

за ступінню забруднення (слабко й сильно забруднені вироби);  

окремо потрібно прати білизну малят і хворих.

Таблиця 1. Основні символи по догляду за виробами текстильними


Перед пранням на одязі слід розстебнути ґудзики; блискавки, гачки й кнопки навпаки застебнути, зав'язати шнурки, обробити плями. Одяг із трикотажу або махрової тканини, панчохи й шкарпетки слід вивернути навиворіт, вивертають також спідниці й штани.

1. 2 Процес прання, пральний цикл, устаткування 

Процес прання - фізико-хімічний процес очищення текстильних виробів (одяг, постільна білизна, фіранки і т. д.), з використанням мила або мийного засобу, детергенту (лат. detergeo — «перу» — речовина або суміш, що допомагає відмивати від бруду ) у вигляді водних розчинів: поверхневоактивних речовин (ПАР), ензимів, пігментів, відбілювачів тощо здатних відокремлювати забруднення від поверхні текстилю при гідромеханічній обробці, переводити їх у розчин, утримувати у ньому. 

Основне призначення прання: видалення різних забруднень. Прання може поєднуватися з відбілюванням, складається з послідовного виконання операцій: збір► транспортування ► зберігання ► сортування► прання► полоскання ► віджимання ► сушіння ► прасування► транспортування ►зберігання чистої білизни. 

Пральний цикл складається з операцій: замочування (для забрудненої білизни додаткова до основної попередня фаза) ►основне прання►полоскання►додаткове полоскання з ароматизуючими добавками►віджимання►сушіння( в спеціалізованих машинах). 

Перелік обладнання, що використовують для прання. Відповідно до технології прання та подальших кінцевих оздоблювальних операцій в пральнях застосовують основне та допоміжне обладнання.

Таблиця 2. Класифікація обладнання для прання


Таблиця 3 Схеми машино-операційних ліній



1. 3 Якість прання.

 Завдання прання полягає у видаленні з текстильних або трикотажних виробів різного виду забруднювачів, в їх утриманні у зваженому стані в миючої рідини, не допускаючи їх зворотного осадження з миючої рідини на оброблювані вироби. 

Після прання проводять процес полоскання.

Якість прання залежить від чотирьох параметрів, що утворюють коло доктора Сіннера. Ще в 1960 році Г. Сіннер запропонував розраховувати енергію, необхідну для видалення забруднення з поверхні технологічного обладнання в залежності від чотирьох факторів «Dr. Sinner's Circle »(Коло доктора Сіннера) - зараз в якості формалізованої абревіатури для цих факторів широко використовується формалізовану абревіатуру TACT (Temperature, Action, Concentration, Time). 

Коло Сіннера наочно показує, що результати очищення бруду залежить від чотирьох взаємозалежних факторів. Якщо величина одного з цих факторів зніжується, то втрати мають буті компенсовані за рахунок збільшення дії одного або декількох інших факторів.

Таблиця 4. Фактори впливу на якість прання


Коефіцієнт заповнюваності барабана. Відомо, що якщо барабан дуже повний, то тільки невелика кількість білизни має необхідну висоту падіння і, отже, механічний вплив на білизну обмежений. В інструкціях з експлуатації наводяться співвідношення між кількістю білизни, типами тканини і ступенем забруднення. Цей показник називають коефіцієнтом заповнюваності - це відношення кількості сухої білизни в кілограмах до загального обсягу барабана в літрах. 

Для бавовни - від 1:14 до 1:9, синтетики - 1:35 до 1:25, вовни - 1:50 до 1:35. 

Зменшення механічного впливу барабана досягається: 

• зміною частоти включення зворотного обертання барабана (більша кількість пауз - менша кількість рухів і менша частота падіння білизни), 

• зменшенням числа обертів барабана. Для вовни-додаткові зупинки барабана. 

Температура. На перебіг хімічного процесу впливає температура, при якій він відбувається. Звідси результат прання, як хімічного процесу, залежить від температури під час прання у пральній машині при умові, щоб температурний режим в барабані пральної машини відповідав типу білизни, міцності забарвлення. Для лляної, бавовняної білизни і кольорової зі стійким забарвленням-температури 85-95 °С, для кольорової білизни нестійкої до кип'ятіння, - 50-60 °С, для тонкої білизни, вовни, синтетичних тканин - 30-40 °С. 

• Дотримання температурного режиму важливо для забезпечення максимального впливу пральних порошків на білизну під час прання у пральній машині,разом з тим застосування ензимів або ферментів знижує температуру попереднього прання до 30 °C, біоензимна фаза прання інтегрована в програми прання, оптимальний діапазон температур для дії біоензимних добавок - від 30 ° до 50 °С. 

Хімічний склад пральних речовин. Хімічні речовини у формі прального порошку разом з водою і температурою утворюють розчин, в якому переться білизна. При пранні відбуваються наступні хімічні і фізичні процеси: 

 - змочування текстильних волокон, 

- пом'якшення води шляхом зв'язування елементів, що містяться у воді, що визначають жорсткість води, 

– для розчинення, розкладання і підтримки у підвішеному стані різних частинок бруду. 

 Тривалість обробки залежить від конструктивних особливостей та режимів обробки пральної машини, складається з:  

тривалості контакту - це проміжок часу, протягом якого білизна в пральній машині знаходиться в розчині прального порошку;  

тривалості підігріву - це проміжок часу, який необхідний для досягнення обраного температурного режиму. Залежить від кількості білизни, води, від потужності нагрівальних елементів пральної машини;

 тривалості подальшого прання (час активного прання) - це проміжок часу, протягом якого після досягнення відповідної максимальної температури білизна продовжує пратися в режимі головного режиму прання.

1. 4 Пральні машини 

Пральна машина - установка для прання текстильних виробів (одягу, нижньої та постільної білизни, сумок та інших речей). Пральна машина повинна забезпечувати проектовану продуктивність майбутньої пральні, за якою її обирають та якість прання. 

Вимоги до пральних машин:  продуктивність,  ефективне прання, полоскання,  універсальність застосування,  зручність в експлуатації, ергономічність,  безпечність, блокування несанкціонованого доступу,  екологічність, відповідний рівень споживання енергії, клас віджимання, оптимальні водні та енергетичним витрати,  надійність, довговічність, ремонтопридатність.  відповідність функціональним властивостям (відпирання, знос речей, полоскання, віджимання). 

Провідні виробники пральних машин для пралень і хімчисток є компанії ELECTROLUX, IMESA і FAGOR. 

 Класифікація пральних машин проводиться за наступними показниками:  функціями,  призначенням,  методом активації миючого засобу,  типом робочого органу,  способом віджимання,  масою білизни що завантажується,  кількістю баків,  способом завантаження,  ступенем механізації, автоматизації процесів. 

За функціями: пральні, прально-віджимні, та такі що виконують повний спектр операцій від прання до сушіння. 

За призначенням пральні машини поділяють на: професійні ( промислові), побутові.

Побутова пральна машина має максимальне завантаження - 5 кг., використовується в середньому 3 рази на тиждень (15 кг за тиждень), термін служби становить близько 7 років. 

Промислове (професійне) устаткування. Мінімальне завантаження у професійних пральних машин становить від 8 кг сухої білизни, режим роботи професійного обладнання 30000 циклів - це більше 20 годин безперебійної роботи на добу, термін служби промислової машини становить 10 років . 

Залежно від методу активації миючого засобу на:  вібраційні,  з обертовими робочими органами,  з направленим потоком рідини або повітря. 

За типом робочого органу: барабанні та активаторні.

 Барабанні (обертовий механізм барабан) пральні машини набули більшого поширення у зв'язку з простотою автоматизації, більш дбайливим пранням, економією води і миючого засобу, на відміну від активаторних, які в свою чергу менш складні і більш надійні. 

Активаторна пральна машина оснащена баком, який має спеціальний обертовий елемент. В якості нього можуть виступати лопаті, диски з лопатями та інше. Або ж активатор буде нерухомий, а обертається сам бак.

 Головний недолік машин - в таких машинах білизна постійно скручується. Через це невисока якість прання, швидко зношується тканина. Крім того, господині або операторові потрібно постійно перебувати поруч, щоб контролювати процес прання.


Пральна машина барабанного типу, по суті, являє собою бак, до якого підключені системи подачі і зливу води. У таких машинах прання відбувається в перфорованому барабані з ребрами на внутрішній поверхні. Барабан, встановлений горизонтально в баку машини, наповнюють білизною, після чого в бак наливають воду. Рівень води повинен бути таким, щоб заповнений білизною барабан був частково занурений в неї. 

 До недоліків пральних машин барабанного типу слід віднести велику тривалість прання, меншу ступінь відпирання більш високу залишкову вологість білизни після віджимання в порівнянні з віджимання у відцентровій центрифузі. 

 У машині такого типу повинно бути як мінімум дві частоти обертання, одна з яких використовується для прання, інша - для віджимання. 

Для підвищення ефективності прання розробляються нові технічні рішення, прикладами таких рішень є:

- Системи зрошення білизни в барабані (ефект «Дощу», ефект «Подвійна дія» Aqua Spar) 

- Системи уприскування і циркуляції води Activia, ART (Advanced Rinse Technology (передові промиваючі технології), Direct Spray (прямий спрій), Geizer (Гейзер). 

 Загальним для них є наявність додаткового контуру циркуляції миючого розчину і нагнітаючого насосу, що забезпечує динамічну подачу води в бак. 

За типом завантаження пральні машини класифікують: фронтальні і вертикальні. Барабанні бувають як вертикального, так і фронтального завантаження. У машин з фронтальним завантаженням зазвичай є прозорий завантажувальний люк для контролю прання, у вертикальних тільки пластикова, непрозора кришка. Активаторна машини, зазвичай має завантаження зверху, іноді з прозорою кришкою. 

За масою сухої білизни що завантажується. В основному, на це впливає розмір (обсяг) барабана. Іноді ці свідчення надто перебільшені і при перевантаженні відбувається знос підшипників з подальшим ремонтом, який досить трудомісткий і дорогий. 

За способом віджимання: пресові і за допомогою відцентрової центрифуги 

За кількістю баків: однобакові і двобакові пральні машини

За водним модулем. Його визначають за питомою ємністю прального бака (барабана) як відношення повного внутрішнього об'єма бака (барабана) до номінального завантаження його сухою білизною. Для машин барабанного типу вона складає 12—16 дм 3 /кг, для машин активаторного типу — 23—25 дм 3 /кг. Більшість автоматичних пральних машин визначають водний модуль автоматично залежно від кількості завантаженої білизни.

Пральні машини струминного типу. Такий тип машин здавна використовується в промисловості для миття деталей машин складного профілю. Новим застосуванням відомого методу струминного методу для прання текстильних речей з дорогих натуральних тканин (тонких шовкових, вовняних, бавовняних тканин) що вимагають м'який режим прання. Представляє прямокутну шафу з герметичними дверцятами. За один цикл вона виконує послідовно прання, багаторазове полоскання, сушіння і прасування білизни без вимушеної механічної дії.

Принцип дії. Білизна розвішується на штангах-вішалках, закріплюється спеціальними затискачами і безперервно омивається струменями миючого розчину, що подається під тиском за допомогою насоса з обертовими трубками знизу і зверху. Таким же чином послідовно відбувається багаторазове прання, полоскання, потім сушка гарячим повітрям і прасування сухою парою. Знос білизни в такій пральній машині знижений до мінімуму.

Вібраційні пральні машини. У вібраційних пральних машинах встановлена мембрана, яка вібрує і ефективно прокачує миючий розчин через тканину. Такі машини працюють дуже шумно, витрачають невиправдано багато води і електроенергії. Пральна машина має циліндричний бак для миючої рідини, засіб створення електрогідравлічних ударів, встановлений на днище бака, а також циліндричний перфорований барабан, в якій укладається білизна. Барабан з'єднаний своїми підставами з двома встановленими в безпосередній близькості від підстав циліндричного бака дисками. Диски мають взаємодіючі зі стінкою бака пружні щетини, на поверхнях дисків, звернених всередину барабана, встановлені активатори.

Повітряно-бульбашковий спосіб прання запатентований фірмою Daewoo. Конструктивно він базується на активаторних способах прання. На дні бака розташований дисковий активатор-пульсатор. Він має асиметричну конструкцію зі зміщенням лопатей щодо осі обертання. Це призводить до виникнення в обсязі барабана складного вихрового руху води та мінімізації обсягу застійних зон течії. Через сопло з пульсатором, розташоване в днищі пральної машини, з частотою 3600 об / хв надходить повітря, що приводить до утворення до 500 тис. найдрібніших бульбашок, які виштовхуються в порожнину барабана обертовим активатором, додатково розсікають повітряні потоки. Проникаючи і лопаючись між нитками і волокнами, вони генерують імпульсну енергію, яка вибиває бруд з білизни.

Переваги повітряно-бульбашкового способу: 

• прання механічним впливом не вимагає нагріву води і синтетичного миючого засобу; 

• при використанні СМС бульбашки повітря допомагають миючим засобам швидше розчинитися і активізують їх дію: усувають "Мертві" зони баку, знижують знос білизни. 

Недоліки: 

• більш низька якість прання білизни; 

• збільшення споживання холодної води; 

• відсутність додаткових режимів прання. 

За ступенем механізації і автоматизації процесів обробки білизни промислові пральні машини поділяють на два типи:  

Напівавтоматичні пральні машини;  

Автоматичні пральні машини; 

Автоматичні прально-сушильні. 

Ультразвукові пральні пристрої. Ультразвуковий пральний пристрій («пральних машинах на долоні» використовує вплив на тканину ультразвуку і явище кавітації.

Ультразвук - це звукові хвилі мають частоту понад 18 кГц. (Зазвичай використовують хвилі 20 ... 50 кГц.). 

Кавітація-розрив суцільного середовища в зоні розрідження й утворення пухирців пари. При цьому в цій зоні тиск досягає 1000 Па, а температура 100 °C. 

Кавітація сприяє і розчиненню, видаленню частинок бруду. 

Мікроскопічні розміри бульбашок дозволяють очищати дрібні елементи структури тканини. При вибуху бульбашок утворюється озон, який знищує віруси, хвороботворні бактерії та найпростіші мікроорганізми. 

Крім того, малопотужні акустичні хвилі при пранні виконують роль каталізатора хімічного процесу: вони в кілька разів підвищують активність CMЗ.

Чимало зусиль витрачено на пошук їх оптимальної конструкції пристрою для усунення недоліків:  ультразвукові коливання руйнують основи тканин та їх барвників під час кавітаційної дії бульбашок,  нерівномірне розподілення по всьому об'єму інтенсивної кавітації. 

Деякі проблеми вже вирішені і технічні рішення реалізовані в мініатюрних УПП: «Колібрі» (Москва), « Solana Biniclean" (Болгарія). При пранні в цих пристроях на дно посудини місткістю не більше 30 л заливають гарячу воду, засипають пральний порошок і закладають білизну. Приблизний час прання при масі білизни до 2 кг та обсяг води 20-25 л становить не менше 40-60 хв. У процесі прання рекомендується 2-3 рази перемішати білизну.

При пранні в цих пристроях на дно посудини місткістю не більше 30 л заливають гарячу воду, засипають пральний порошок і закладають білизну. Приблизний час прання при масі білизни до 2 кг та обсяг води 20-25 л становить не менше 40-60 хв. У процесі прання рекомендується 2-3 рази перемішати білизну.


Клас пральної машини. Сучасні пральні машини описуються за допомогою так званої "лінійки", яка визначається класністю. Система класності розроблена німецьким інститутом "Stiftung Warentest" і узаконена директивою Євросоюзу № 95/12 ЄС від 23 травня 1995 р. Клас пральної машини - це її оцінка, відповідно до результатів сертифікованого тестування, представляє собою алфавітну шкалу A, B, C, D, де початкова буква має найвищу оцінку. Має місце три оцінки - це клас прання, клас енергоспоживання клас відтискання. 

 Клас прання оцінюють за якістю видалення забруднень. Забруднення це поняття не однозначне: воно може бути різного походження, може бути різним за часом виникнення, і, нарешті, забруднення може знаходиться на різних типах тканини. Тому для правильного і чесного тестування використовують еталон. У даному випадку еталоном виступають однакові рівні умови тестування. Опис процедури тестування машин на класність дуже довга і трудомістка процедура, коротенько методом аналізу відбитого світла від тестових смужок білизни визначається коефіцієнт. Порівняння проводиться з тестовою машиною. Залежно від коефіцієнта присвоюється клас. Називають цей коефіцієнт - «P». Чим більше значення коефіцієнта «P», тим вищий клас прання і, відповідно, краще якість якістю прання. Для тестування пральних машин використовується однаково традиційно забруднені шматочки однотипної тканини з бавовни і однаковий порошок. Прання «на класність» білизни виконується за стандартною програмою і відбувається рівно 1 годину при температурі рівної 60 градусів за Цельсієм.

Клас віджиму. Пральні машини розбиваються на 7 класів від А до G . Ефективність віджимання білизни у пральних машин оцінюється у відсотках за ступенем залишкової вологості білизни. Практично це виглядає так: зважують суху білизну до початку прання, перуть у стандартних умовах, зважується після віджимання на максимальних обертах для тестованої моделі. Вага білизни після прання ділиться на вихідний показник ваги, переводимо в відсоток залишкової вологи. 

Оскільки відсоток залишкової вологості безпосередньо залежить від максимальних обертів барабана при віджиманні пральної машини, то клас можна з досить високою точністю визначати за оборотами. 

• Клас А - понад 1500 об / хв • Клас В - від 1200 до 1500 об / хв • Клас С - від 1000 до 1200 об / хв • Клас D - від 800 до 1000 об / хв • Клас Е - від 600 до 800 об / хв • Клас F - від 400 до 600 об / хв • Клас G - менше 400 об / хв 

З досвіду можу сказати, що найбільш ходовими пральними машинами є машини класів C і D. Наприклад, при швидкості віджиму рівної 800 об / хв білизна менше псується і потребує нетривалого досушування, її простіше прасувати.

Клас енергоспоживання- характеристика економічності. До 2002 року існувало 7 класів енергоспоживання: від A до G, але потім провідні виробники побутової техніки домовилися про введення нового більш високого класу A +, тим самим, стимулюючи подальше вдосконалення пральних машин. Ця характеристика пральної машини визначаться відповідно витраті електроенергії при пранні на стандартній програмі бавовняної тканини вагою 1 кг при температурі 60 градусів Цельсія. Вимірюється клас енергоспоживання витраченої електроенергії за 1 годину (*** КВтг / кг) 

Порівняльна характеристика професійних і побутових пральних машин. 

Промислові пральні / сушильні машини на відміну від побутових: 

• Мають більший запас міцності - можуть працювати поспіль 8-20 год. При використанні побутової машини в такому режимі її термін служби близько року. Термін служби промислових машин до 25 років. 

• Професійне пральне обладнання має короткий цикл прання: 40-60 хв. (В 2-3 рази коротше циклу звичайної побутової машини). 

• На побутові машини, що використовуються в промислових цілях, гарантія виробника не поширюється. Гарантія на промислові машини від 1 року повної гарантії (робота і деталі безкоштовно) до 5 років обмеженої гарантії (тільки деталі безкоштовно). 

• Наявність мікропроцесора і використання професійних дозаторів миючих засобів дозволяє домогтися значної економії пральної хімії, води та електроенергії.

• Тривалість циклу сушіння у промислових сушильних машин в 1,5-2 рази коротше, ніж у побутових. Термін служби – аналогічно як для пральних машин.

Управління машинами. Сучасні професійні пральні машини випускаються з мікропроцесорним управлінням. Є два варіанти: стандартний набір заводських програм - від 5 до 10 або повністю програмований мікропроцесор на 99 програм. Останній дозволяє створювати власні програми прання, враховуючи специфіку і ступінь забруднення білизни, його склад. Продавці професійної хімії підберуть необхідні саме для вашої білизни програми прання. 

Перелік характеристик, конструктивних особливостей професійних пральних машин : 

• Завантаження професійних машин- від 8 кг, промислових - від 100 кг сухої білизни, 

• Можливість програмування, 

• Використання спеціальних хімікатів, 

• Наявність амортизаторів, 

 • Внутрішній барабан спирається на ролики , а не жорстко кріпиться до задньої стінки, 

• Корпус і барабан виконані із спеціальних матеріалів (металеві, з нержавіючої сталі), 

• Потужні нагрівальні елементи,можливе підведення пари, 

• Два входи для води, • Високий ступінь міцності комплектуючих, 

• Електропідключення - однофазне - 220 В, двухфазне - 380 В, 

• Клапан зливу води, 

• Збільшений моторесурс.

Бар'єрні пральні машини. 

До бар'єрних пральних машин більше вимог, ніж до звичайної промислової пральної машини. 

Ці машини використовуються в пральнях, де необхідно запобігти перетину потоків брудної і чистої білизни, за рахунок чого можна гарантовано запобігти поширенню мікроорганізмів, у т.ч. і хвороботворних. 

Відмінною рисою бар'єрних пральних машин є спосіб їх встановлення і використання. Така машина монтується в глуху стіну між двома приміщеннями. Таким чином, завантаження брудної білизни в машину відбувається з приміщення для брудної білизни, а вивантаження випраної білизни - в приміщенні для чистої білизни. 

В основному, бар'єрні пральні машини застосовуються в тих галузях, де необхідно суворо дотримуватись гігієни (лікарняні пральні, атомні електростанції, фармацевтичні підприємства, підприємства харчової промисловості тощо).

Конструктивні особливості бар'єрних пральних машин. Бар'єрна пральна машина встановлюється в стіні між двома приміщеннями для брудної білизни (брудна зона) та для чистої білизни (чиста зона), таким чином, що завантаження брудної білизни проводиться з однієї з бічних сторін машини, а вивантаження відбувається з фронтальної сторони в приміщенні чистої білизни. Приміщення поділяються глухою стіною. Дана концепція не допускає переміщення операторів, інвентарю, устаткування з «чистої» зони в « брудну» і, навпаки, для вимушених переходів з однієї зони в іншу для операторів передбачають санітарний пропускник. Таким чином, потоки білизни надійно розділяються, і контакт брудної білизни з чистим виключається повністю, є прохідною за типом завантаження-вивантаження.

 Бар’єрні машини можуть бути двох типів: пральні та прально-віджимні. машини мають горизонтальну вісь обертання. Дверцята (люки) для завантаження брудного і вивантаження чистої білизни розміщені з протилежних (180 °) сторін барабана. Пральна машина бар'єрного (прохідного) типу розрахована на знижене споживання води, енергоресурсів і миючих засобів, складається з циклів прання, що забезпечують температуру, рівень води, тривалість прання і віджимання; автоматичне позиціонування барабана для завантаження та вивантаження білизни; автоматичне блокування/розблокування дверцят; варіантів нагріву (електричний або паровий).

Зазвичай діаметр барабана таких машин значно більше, що дозволяє проводити обробку при модулі 1:10 і більше. Машини даного типу мають високий G фактор (до 361) , а це більш короткий час сушіння та економія енергії. Привід машини оснащений блоком регулювання частоти з установкою довільної швидкості обертання барабана до 1000 об / хв. високе значення G-фактору обумовлено збільшеним діаметром барабана. Принципових змін в конструкції, крім зміни напрямку завантаження барабана, ці пральні машини не зазнали. Бар'єрні машини в обов'язковому порядку оснащуються мікропроцесорними панелями управління, що дозволяють використовувати фіксований набір програм, створювати індивідуальні програми прання, контролювати параметри прання на будь-якому етапі процесу, дозволяючи тим самим забезпечувати ефективнее і безпечне прання з урахуванням індивідуальних потреб. 

 Особливістю бар’єрних машин є встановлення панелі керування з брудної зони для завдання режимів роботи, з чистої зони керування не передбачено, в автоматичному режимі відбувається зупинка процесів, після чого може бути відкрито машину для вивантаження чистої білизни.

Моделі мають багато додаткових опцій (автоматичне відкривання люку, збалансована система завантаження тощо).


1.5 Віджимання 

Процес полоскання. Завдання полоскання полягає у видаленні з текстильних матеріалів невикористаних компонентів прально-мийних засобів, що залишилися в капілярах по закінченні прання та та забруднювача. 

 Процес віджимання рідини після прання .Сучасні машини для прання крім прання мають виконувати процеси віджимання речей від пральних розчинів. 

Віджим може бути як проміжним, так і кінцевим. З метою інтенсифікації процесів розділення неоднорідних систем, у нашому випадку системи тканеві речі-розчин пральних засобів, вода, широко використовують процеси фізичної дії відцентрових сил, а процеси отримали назву циклонних або центрифугувальних. 

Центрифугування – процес зневоднення дрібних мокрих продуктів і розділення суспензій на рідку і тверду фази під дією відцентрових сил. 

Принцип відцентового фільтрування. На матеріальну частинку, що рухається з визначеною швидкістю за криволінійною траєкторією, окрім сил власної ваги діють додаткові інерційні сили: доцентрова - спрямована до центру обертання та рівна їй за величиною відцентрова сила, спрямована у протилежний бік.

Можливі два способи штучного створення відцентрової сили:  

організація примусового руху потоку середовища уздовж криволінійної поверхні в нерухомому апараті - так званий циклонний процес. Апарати, у яких реалізується циклонний процес для розділення пилогазових середовищ, називають циклонами;  

примусове обертання ротора - барабана разом із середовищем, що знаходиться в ньому, з великою кутовою швидкістю щодо його осі. Такий процес називають центрифугуванням, а апарати, в яких використовується цей процес, називають центрифугами.

 Робочий орган центрифуги ротор - барабан для виконання процесу фільтрування, стінки барабана роблять перфорованими отворами, ротор називають фільтрувальним, а процес, в якому він використовується, називають відцентровим фільтруванням. 

Відповідно до виду процесу центрифугування, що проводиться в апараті, центрифуги бувають відстійними, фільтрувальними та розділювальними - сепаруючими


Всі пральні машини відповідно до класів віджиму можна умовно поділити на 7 категорій


1.6 Сушіння 

Принципи зневоднення за енергетичними показниками: видалення вологи з продукту без зміни її агрегатного стану, тобто у вигляді рідини, видалення вологи із зміною її агрегатного стану, тобто у вигляді пари. Перший принцип зневоднення може бути здійснений механічними способами (віджимом, фільтруванням, відстоюванням, центрифугуванням), змішуванням продуктів з різною вологістю або з речовинами з водопоглинаючими властивостями. Механічне зневоднення продуктів є більш дешевим способом, ніж теплова сушка. 

Другий принцип пов'язаний з витратою тепла на перетворення води в пару і відведення пари, що утворюється з сушильного апарату в навколишнє середовище. Таке сушіння називається тепловим. 

Процес сушіння - процес тепло-масообміну, при якому гаряче нагріте повітря виводить з волокон виробів воду, зволожується, викидається в атмосферу або конденсується волога, тобто це термічний процес видалення вологи, що відбувається внаслідок її випаровування і дифузії. 

За своєю фізичної сутністю сушіння є складним процесом, швидкість якого визначається швидкістю дифузії (переміщення) вологи з глибини продукту до поверхні, переносу з поверхності в навколишнє середовище. 

 Так продовжується до тих пір, поки в масі не залишиться та кількість вологи, яка залежить від вологості повітря. 

 Чисельна оцінка інтенсивності випаровування і конденсації, енергетичних характеристик цих процесів: перехід води в пароподібний стан вимагає 2,4 х 106 Дж на кг випареної - для випаровування 1,5 л води потрібно 1 кВт / год енергії.

Якби вода не випаровувалася , то той же літр був би нагрітий цією енергією до 570 °С. 

Максимальну продуктивність сушильної установки визначають по випареній волозі, з врахуванням ККД процесів сушіння визначена реперна точка : 1 л води на 1кВт/год без конденсації.

 Конденсація йде з виділенням енергії, витраченої на випаровування. Застосування теплових насосів дозволяє отримати витрати енергії в подібних випадках 0,25 кВт / год на 1 л випареної вологи. 

 Процеси сушіння з великим вмістом вологи в продукті. Переважання випаровування над конденсацією можна досягти двома способами: 

• зменшенням кількості пари над поверхнею в порівнянні з рівноважним (насиченим), 

• підвищенням тиску пари на поверхні матеріалу, наприклад, за рахунок нагріву. 

 Для чисельної оцінки вмісту вологи в речах використовують поняття вологості. Під вологістю розуміють відношення маси вологи в продукті до маси продукту в цілому. 

 Вологість повітря. Для числової оцінки вмісту вологи в повітрі використовують поняття відносної і абсолютної вологості . 

Абсолютна вологість: маса водяної пари в одиниці об'єму повітря ( г/м3 ) . 

Відносна вологість: відношення щільності пари в повітрі до щільності насиченої пари. Виражається у відсотках. Розрізняють природне сушіння (на відкритому повітрі) і штучне, здійснюють у спеціальних пристроях - сушарках, з регульованим підведенням тепла і забезпеченням заданого режиму: температури, тиску, вологості і швидкості сушильного агента. 

 За способом підводу тепла до висушуємого продукту розрізняють наступні види сушіння: 

 • конвективне - шляхом безпосереднього зіткнення вологого продукту з сушильним агентом, в якості якого зазвичай використовують нагріте повітря; • контактне (кондуктивне) - шляхом передачі тепла від теплоносія до продукту через стінку що розділяє; • радіаційне - шляхом передачі тепла інфрачервоними променями; • сублімації - сушіння в замороженому стані при глибокому вакуумі; • діелектричне - нагріванням продукту в полі струмів високої або надвисокої частоти. 

 У сучасних пральнях використовують перші два способи. 

Сушінню поддаються фасонні вироби та прямі махрові вироби, а також сушильні барабани використовують для підготовки бавовняної білизни після прання і віджимання . Далі пряма білизна направляється на прасування на катки, а фасонні вироби – на пароманекени, прасувальні пресси, прасувальні столи з прасками . 

Сушильна машина у пральні —установка для сушіння текстильних виробів (одягу, білизни тощо), взуття, головних уборів.

Призначення. Призначені для сушіння білизни і предметів легкого верхнього одягу з різних тканин. Допомагає розправляти білизну і перешкоджає утворенню складок. 

Сушильні машини за принципом відводу вологи бувають двох типів: витяжні і конденсаційні. 

 Крім того для економії енергії застосовують сушильні машини з тепловим насосом. 

Витяжний (вентиляційний) тип машин є простіший тип сушарки, для втілення необхідний додатковий відвід вологого повітря за межі приміщення (це потрібно враховувати при виборі місця для установки). Найбільш поширений і дешевий вид.

Машини конденсаційного типу влаштовані по-іншому. Тепле повітря, що нагрівається теном, висушує білизну. Після цього тепле вологе повітря надходить у теплообмінник, де охолоджується . При цьому волога конденсується і надходить у спеціальну ємність, звідки її можна видалити. Головне достоїнство машин конденсаційного типу в тому, що волога не виходить назовні. До того ж ці моделі, як правило, оснащені фільтром для уловлювання ворсинок і волокон тканини. Фільтр цей виконує функцію очищення повітря, оскільки засмічення машини пилом і іншими дрібними частинками перешкоджає ефективній циркуляції повітря, а також з часом погіршує роботу мотора. Такі моделі можна встановлювати будь-де.

Види сушильних машин. 

Сучасні сушильні машини бувають двох видів: 

- сушарки барабанного типу. Зовні вони нагадують пральні машини. Речі сушаться в обертовому барабані. Делікатні речі в ній краще не сушити. Найбільш поширений тип. 

- сушильні шафи. Зовні вони нагадують звичайні шафи . Одяг у них сушиться у вертикальному положенні. Крім делікатних тканин, можна сушити головні убори і промокле взуття. Не підходить для сушіння простирадл. До недоліків таких моделей можна віднести великі розміри і високу вартість.

Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту