3. Прасувально-сушильне устаткування, устаткування для фінішної обробки

2 Прасувально-сушильне устаткування, устаткування для фінішної обробки 

Перед сортуванням, складанням білизни та одягу з тканини для подальшого використання після прання, віджимання, сушіння проводять їх фінішну обробку - прасування. 

Фінішна обробка включає в себе: відпарювання (розгладження складок, що утворилися на білизні, одязі під час прання, сушіння, транспортування); остаточну обробку (прасування комірців, манжет, лацканів і планок на верхньому одязі, прасування стрілок на брюках). 

Фінішне обладнання - група машин, що працюють в пральні і хімчистці в останньому етапі робіт - після прання, сушки та / або хімчистки. В основному це етап прасування, тобто обробка теплом і парою предметів одягу для додання їм охайного вигляду. 

 Процес прасування. 

Прасування — процес, при якому тканина набуває гладку поверхню шляхом її пресування розігрітою пласкою або криволінійною (циліндричною) площиною - досягається одночасною дією на тканину вологи, тепла, тиску протягом певного часу. 

Етапи процесу прасування: зволоження і переведення тканини в еластичний стан, формування тканини і фіксація отриманої деформації, охолодження і остаточна фіксація отриманої форми тканини. 

Принципи прасування, як і всі інші принципи обробки білизни, залишилися незмінними, тобто змінюється форма та обладнання, але мета і методи її досягнення залишаються колишніми. Як і багато років тому, прасування застосовується для:  

остаточне досушування білизни (прасування здатне видалити вологість, що залишилася після прання та сушіння );  

розгладження - усунення складок, надання свіжого, акуратного зовнішнього вигляду (основна мета прасування);  

додання білизні лоску (прасування може додати білизні принадний блиск, який особливо хороший на серветках і скатертинах);  

дезінфекція (висока температура пригнічує віруси, бактерії). 

Сучасні варіанти прасування передбачають обробку парою без твердої поверхні, зокрема це пароманекени, топпери- дією на тканину вологи, тепла. 

Види прасувального обладнання. Професійне прасувальне обладнання можна розділити на прасувальні катки, каландри, прасувальні преси і менш сучасні- стіл та праска, використання яких залежить від виду білизни, що поділяють на пряму та фасонну. 

Класифікація устаткування для прасування білизни та одягу представлена на рис. 16.13. 

Види прасувального обладнання. 

Професійне прасувальне обладнання можна розділити на прасувальні катки, каландри, прасувальні преси і менш сучасністіл та праска.

Різні види тканин вимагають певного поєднання кількості вологи, величини тиску на одиницю площі, температури нагріву і часу дії.


Фасонна білизна, одяг прасуються за допомогою фінішного обладнання - прасувальні столи, преси, пароманекени. 

Пряму білизну можна прасувати прасувальним катком - при 25% залишкової вологості (15-20 хв. необхідно підсушити в сушильному барабані після прання у машині з віджимом 1000 об/хв.) або сушильно-прасувальних катком - білизна подається на каландр відразу після прання у машині з віджимом 1000 об/хв. (при цьому досягається виняткова якість прасування). 

Класифікацію обладнання для теплової та волого-теплової обробки одягу можна провести за ознаками: технологічним можливостям, способом розміщення на ньому виробів, типу робочих органів, способом нагріву робочих органів і виробів та способу їх зволоження та охолодження, зусиллю механічного впливу на виріб, типом приводу, способом переміщення виробів, ступеня автоматизації, способом подачі робочих середовищ. 

1 . За технологічними можливостями обладнання можна розділити на три різновиди: широкого призначення (універсальне), спеціалізоване та спеціальне. До устаткування широкого призначення належать прасувальні столи та преси, на яких можна виконувати ряд операцій різних видів. Під спеціалізованим обладнанням розуміється обладнання, оснащене робочими органами і що дозволяє виконувати тільки один вид операцій.

 2 . За способом розміщення виробів обладнання можна розділити на два типи: з горизонтальним та вертикальним розміщенням виробів. До першого типу відносяться прасувальні столи та преси, на які вироби укладають горизонтально, а до другого - преси та манекени, на робочі органи яких вироби навішують у вертикальному положенні. 

3 . За типом робочих органів обладнання може бути розділене на обладнання з рухомими і нерухомими робочими органами. Нерухомі робочі органи можуть бути основними або допоміжними, а рухомі - ручними або привідними. Залежно від призначення і модифікації прасувальні столи можуть мати нерухому робочу поверхню і рухливий робочий орган у вигляді праски з приводом для здійснення пресування. 

4 . За способом нагріву робочих органів і виробів, способом їх зволоження і охолоджування обладнання може бути підрозділене на : електричне - з електричним нагріванням робочих органів і виробів з водяним зволоженням і природним охолодженням виробів; парове - з паровим нагріванням робочих органів і виробів та з паровим зволоженням і охолодженням виробів за допомогою вакууму; парове - з електричним і паровим нагріванням робочих органів і виробів та паровим зволоженням і охолодженням виробів за допомогою вакууму. 

5 . За зусиллям механічного впливу на виріб обладнання підрозділяють на два способи: за масою ручних рухливих робочих органів (прасок) і за силою пресування. Пресове обладнання підрозділяється на легкі преси з силою пресування до 10 кН , середні з силою пресування до 20 кН , важкі із силою пресування до 50 кН та дублюючі з силою пресування до 180 кН. 

6 . За типом приводу обладнання (в основному преси ) підрозділяється на електромеханічні, гідравлічні і пневматичні. При цьому обладнання з механічним приводом буває ручним і ножним, з електричним приводом - гідравлічним і механічним, а з пневматичним - циліндровим і мембранним. В якості приводу прасок застосовуються приводи пневматичного типу . 

7 . За кількістю позицій і способом переміщення виробів з позиції на позицію розрізняють однопозиційні столи та преси та двохпозиційні і трипозиційні преси з зворотно-поступальним , поступальним ( прохідного типу) і поворотним (карусельного типу ) способом переміщення виробів з позиції на позицію. До однопозиційна устаткування відносяться в основному прасувальні столи та преси широкого призначення, до двохпозиційних - оснащені завантажувальними каретками з зворотно- поступальним рухом. До трьохпозиційним пресів відносяться також преси карусельного типу (вони мають одну позицію для завантаження і розвантаження і дві робочі позиції для обробки виробів , причому поворот каруселі відбувається на кут 120 °).

8 . За ступенем автоматизації управління обладнання можна поділити на обладнання з ручним, силовим і приводним керуванням і з автоматизованим програмним управлінням релейного, перфокартного і мікропроцесорного типу. Преси працюють в напівавтоматичному режимі. Програма в системах управління може змінюватися за допомогою реле часу, шляхом зміни програмоносіїв , за допомогою мікропроцесорів. 

9 . Способи подачі робочих середовищ до обладнання можуть бути централізованими (трубопроводи для пари, вакууму та стисненого повітря) і індивідуальними (парогенератори і вентилятори для вакуумного відсмоктування). 

10 . За ступенем автоматизації допоміжних прийомів із завантаження та розвантаження розрізняють обладнання з маніпуляторами для знімання виробів після обробки та укладання їх в пачку і з роботами для завантаження обладнання деталями і їх орієнтації та суміщення. 

Столи для прасування. 

Прасувальні столи - один з найбільш поширених і простих по конструкції видів обладнання. Вони мають базові конструкції і відрізняються один від одного оснащенням прасками, типом нагріву прасувальної поверхні, наявністю або відсутністю вакуумустановки.


Основні типи пресового обладнання – сушильно- прасувальні преси. Найбільш поширеним видом обладнання є пресове обладнання. Всі прасувальні преси залежно від зусиль пресування можна умовно розділити на легкі (до 10 кН), середні (від 15 до 20 кН) і важкі (більше 30 кН). Сушильно- прасувальні преси ідеально підходять для прасування білизни складеної вдвічі і для обробки делікатних тканин (шовк , атлас , органза ), круглих скатертин, халатів, курток тощо.


Валки повинні бути міцними, жорсткими, зі зносостійкою робочою поверхнею. 

У каландрах – теплопровідними, зі строго циліндричною поверхнею. Прасувальний валок (каток). Прасувальна машина складається з двох пресуючих поверхонь : 

• Валок - це обертовий вузол прасувальної машини, який покритий спеціальної еластичної оббивкою. Поверхня валка постійно піддається тиску. Обертаючись, валок супроводжує білизну уздовж поверхні що нагрівається. 

• Прасувальний башмак - це частина машини з поверхнею що швидко нагрівається, яка розташовується за валком в гладкому облицюванні, приймає форму валка. 

• Лоток для парового обігріву - це спеціальна вбудована ємність з водою, що починає виділяти пару при певній температурі.

 Принцип роботи даного виду обладнання базується на тому, що прасування відбувається валком, шляхом тиску на білизну і розкочування її по нагрівальній поверхні.


Катках другого типу (каландрах) білизна в зону прасування подається транспортером і за допомогою другого транспортера обкатується під кутом близько 300 ° навколо нагрітого до відповідної температури катка (без протягування). Каландр (з фр. calandre від грецького κύλινδρος — каток, валик) машина для безперевного формування листа методом пропускання його через зазор між обертовими валами. 

Пара в процесі прасування видаляється за допомогою вентилятора. На таких катках білизну можна прасувати відразу після віджимання в центрифугах або в машинах з остаточним віджиманням. 

Швидкість прасування на таких катках регулюється головним регулятором швидкості.


Основна відмінність каландрів від прасувальних катків полягає в конструкції самого Каландра. Вал Каландра виконаний з нержавіючої сталі, всередину якого вмонтовані нагрівальні елементи - тени (в електричних моделях каландрів). Цей вал і служить " праскою " в каландрі, на відміну від прасувальних катків. Завдяки такій конструкції каландра, білизну після віджимання можна відразу подавати на прасування в каландр, не проходячи процес сушіння білизни ( що необхідно у випадку використання катків ). У каландрі білизна сушиться і прасується одночасно по всій поверхні валу, тоді як у катках це відбувається тільки в момент зіткнення з прасувальним лотком. 

Основний технологічний процес обробки білизни на каландрах, полягає в тому, що при проходженні вологої і м'ятої тканини , вона при виході з каландра набуває гладку поверхню, а сама тканина при цьому містить вологість близько 12-14 %, що відповідає її нормальному сухому стану. 

Практично будь прасувальний каландр працює за наступним принципом: спеціальні валики відтягують полотно і одночасно надійно його фіксують. Після цього зафіксоване полотно заправляється в прасувальні валики і встановлюють максимальні зазор між ними. Далі їх зводять і вимірюють товщину полотна. Якщо задана і середня товщина практично або повністю збігаються, але в деяких місцях відхиляються на 10 %, то починається процес калібрування за допомогою пружної планки. У результаті таких маніпуляцій полотно розправляється і проходить через процес розгладження, після чого в апарат вже вручну або автоматично подається друге полотно. 

Швидкість обробки звичайних прасувальних каландрів може досягати до кількох сотень кілограм вологої білизни за одну годину, а для роботи з ними часто достатньо всього лише однієї людини, яка буде вчасно підкладати в нього білизну. Варто також відзначити , що сучасні каландри взагалі не вимагають участі людини, а працюють в автоматичному режимі, отримуючи ще вологу білизну з пральних машин, що значною мірою економить час.

Технічні характеристики : 

 Кут контакту 244 ° • регулювання швидкості, яка дозволяє краще контролювати весь процес,

 • привід з інвертором частоти, 

• захист від перегріву і термодатчики,

 • високоякісні прасувальні ремені. 

Каландри простіше і зручніше в обслуговуванні, ніж катки. У каландрах немає необхідності періодично замінювати верхнє і нижнє тканинне покриття, бо вони просто не використовуються в конструкції каландра, в каландрах немає необхідності здійснювати " холості оберти " для просушки тканини валу. 

Каландр має функцію обліку часу, одностороннє обслуговування дозволяє обслуговувати одному робітнику. 

Переваги валкових прасувальних машин:

 • Ідеально розгладження білизни. 

• Можливість займатися прасуванням сидячи, в зручному положенні.

 • Велика швидкість прасування білизни. 

• Використання мінімум зусиль для пропрасовування великих помятостей білизни.

 • Неможливість отримати опік ( автоматичний захист пальців). 

• Зручне переміщення на роликах. 

• Компактність. 

• Зручна складна конструкція. 

Виробники прасувальних каландрів: GMP, Imesa, Astra, Вязьма, Danube, Primus, Electrolux, Ironnette, UniMac, Reinmaster.

 Пароповітряні манекени. 

Пароманекен - пристрій, призначений для фінішної обробки фасонних виробів , що складається з ляльки на яку надівається виріб, затискачів для фіксації, а також пристроїв,що дозволяють регулювати висоту і розмір. Залежно від комплектації обладнання дозволяє обробляти верхній одяг (пальто , піджаки , халати) і сорочки, застосовуються для обробки платтів, білизняних і деяких інших виробів. Одним з різновидів пароманекенов є так званий топпер, який призначений для обробки брюк. Але після обробки на топпері потрібна додаткова обробка брюк на прасувальному столі або пресі, так як зробити стрілки на брюках обладнання не дозволяє. 

Паро-повітряні манекени відносяться до високопродуктивного прогресивного обладнання в якому використаний спосіб одночасного впливу тепла і вологи на всю оброблювану поверхню виробів, завдяки чому пароповітряні манекени мають високу продуктивність.

Вони складаються з металевого каркаса, встановленого на опорноповоротній п'яті, і чохла, надітого на каркас. В каркас вмонтовані вентилятор і калорифер, пульт керування, затискачі і рукоятоки - для пропарювання та для подачі гарячого повітря. Надітий на паро-повітряній манекен виріб за допомогою спеціального пристрою спочатку пропарюється, потім просушується гарячим повітрям. Плями знімають ручною щіткою, через отвори якої пропускається пара. 

Паро-повітряні манекени за підключенням до енергоносіїв можуть бути: 

 автономні з вбудованим парогенератором, вентилятором, таймером з програмуванням через електронну панель з пристроями для розтяжки і затискачами; 

 із зовнішньою подачею пари (до 5 Бар ) та підключенням до повітряного компресора, вбудованим вентилятором, таймером, пристроями для розтяжки і затискачами; 

 автоматичним розтягненням « вгору - в сторони», з пневматичним натягом і поверненням рукава у вихідне положення. 

 Продуктивність манекена при обробці пальто раціонально мати - 45 виробів за годину, при обробці брюк - 50 виробів за годину. Тривалість пропарювання і просушування регулюється окремо і може максимально дорівнювати 90 с. Витрата пари -21 кг/год. Всі операції: пропарювання, розправлення загинів і висушування виробів повністю автоматизовані й виконуються відповідно до заданої програми.



Для підігріву повітря пароповітряний манекен має спеціальний калорифер, який кріпиться до основи 1. Всередині підстави манекена знаходиться стійка 2 з отворами для виходу пари при пропарюванні виробу. До верхньої частини стійки прикріплений каркас з розсувними плечима. Зверху на каркас надітий чохол 5, в який у чотирьох місцях просунуті шнури 6 для регулювання об'єму та притискні планки 4 із системою важелів. 

Манекен включається натисненням на кнопку 3, пульта управління, включається система вентилів і вологовідділювача до манекену подається очищена від конденсату пара, яка проходить через калорифер і отвори в стійці і заповнює чохол 5. Пара надходить під тиском 0,3 ... 0,7 МПа, чохол набуває об'ємну форму, близьку до внутрішньої формі оброблюваного виробу. Після закінчення часу пропарювання включається електродвигун вентилятора, за допомогою якого під чохол нагнітається гаряче повітря. Повітря проходить через калорифер, нагрівається до необхідної температури і надходить на виріб для його просушування. Під дією гарячого повітря виріб розпрямляється, висушується, отримана деформація виробу стає стійкою . 

Недоліком пароповітряних манекенів є те, що пара і гаряче повітря виходять невикористаними з нижньої частини чохла. Щоб усунути цей недолік, в нижній частині пароповітряного манекена встановлюють в чохол телескопічні висувні кільця, які переміщуються по висоті. Поліпшення мікроклімату в зоні обробки досягають екрануванням. 

Характеристики професійних пароманекенів:

 • Форма ляльки вибирається виходячи з потреб підприємства; 

• Робочі цикли управляються комп'ютером здійснюються за занесеними програмами; 

• Вбудований вентилятор; 

• Запуск обробки здійснюється за допомогою педалі;

 • Захисна автоматика; 

• Електропідключення 380В / 3ф / 50 Гц;

• Тиск пари - 3-5 Бар; • Тиск стисненого повітря - 3-8 Бар; 

• Маса пароманекену - 30-250 кг 

• Потужність - 2-4 Квт. 

Провідні виробники манекенів: Bieffe, Batistella, Electrolux, Eolo, Fagor, Lavamac, Sidi, Siemens, Вязьма.

Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту