4. Технологія аквачищення. Устаткування, особливості застосування

3 Технологія аквачищення. Устаткування, особливості застосування.

 «Вологе чищення» («мокре чищення, аквачищення, акватекс) —одна з найсучасніших технологій в області індустрії чистоти тип хімічного чищення, при якому у ролі розчинника виступає вода (при низькій температурі від 35 Сдо 50 оС) з додаванням спеціальних миючих і пом'якшувальних добавок при обмеженій механічній дії. Для обробки виробів із замші, шкіри і хутра додатково використовують спеціальне жирування. Дана технологія здатна надавати зберігаючу дію у відношенні особливо тонких волокон оскільки передбачає застосування проти звалювальних і проти усадкових засобів з добавками для захисту волокна тканини. Технологія розроблена провідними виробниками в цій області: компаніями Electrolux-Wascator і Johnson Diversey. Система вологого чищення Аква Клін може використовуватися і як доповнення до устаткування сухого чищення, так і використовуватися самостійно. 

Оброблювані матеріали. 

Аквачищенням обробляють матеріали, що не підлягають обробці сухою хімічною чисткою і пранню: плащові тканини, дубльовані матеріали, тканини, що містять ПВХ волокна; штучна замша, з обробкою зі штучної шкіри, пухові вироби, подвійні (дубльовані тканини) вироби з вовни (джемпери, спідниці, брюки, піджаки, пальто, куртки, пледи), шовку та віскози, пухові вироби (куртки, ковдри), мембранні тканини Coretex, одяг з блискавками, гудзиками, стразами, клепками, аплікаціями, весільні та вечірні сукні, м'які іграшки, речі з льону, бавовни, синтетичних матеріалів, тканини, що мають плівкові покриття і просочення. 

 Області застосування:  

Аквачистка - як самостійний бізнес, альтернативний хімчистці.  У складі хімчистки або пральні, розширюючи їх можливості.  Готелі – чищення одягу клієнтів і уніформи в складі обладнання пральні. 

Процес аквачистки включає чотири етапи:  

Виведення плям, забруднень,  вологе прання з обробкою спеціальними хімічними детергентами,  сушіння,  фінішна обробка. 

Схематичне зображення процесу аквачищення представлено на рис. 16.25. 


Рис.16.25 - Схема процесу аквачищення

Видалення плям проводиться з використанням плямовивідних станків, зачисних кабінетів, що мають необхідні інструменти для ефективного плямовидалення - пістолет зі стисненим повітрям, паровий пістолет, парова щітка. 

Далі попередньо оброблений виріб відправляється в машину аквачистки. Машина аквачистки відрізняється від звичайної пральної машини тим, що в ній забезпечується більш щадний механічний вплив на виріб, що перешкоджає появі деформацій виробів. У різних машинах це реалізовано по-різному. В одних машинах збільшується об'єм води в барабані, в інших машинах використовуються точні інвертори, контролюючі плавне обертання барабана.

Перед обробкою в машині аквачистки проводиться видалення специфічних плям, які можуть не відійти у водному середовищі (точно так само, як і при хімчистці). 

До початку виведення плям необхідно визначити природу походження плям. Залежно від походження, застарілих і типу забруднення вибираються відповідні плямовивідні засоби та препарати. Для складних плям (кров, білкові плями, жувальна гумка, гуталін, помада, чай, кава, вино) вкористовують спеціалізовані засоби, що видаляють плями з виробу.

 Для зачистки сильних загальних забруднень (коміри, манжети, кишені, низи брюк, пояс вироби) використовуються спеціальні засоби для зачистки, які утворюють емульсію, яка змивається водою в машині аквачистки. 

Технологія вологого прання. Технологія аквачистки заснована на використанні сучасних машин з вбудованими комп'ютерами, призначеними для повного контролю процесу чистки. Температура, рівень води, час активної чистки, швидкість обертання барабана і режим віджимання, час подачі і кількість миючих засобів - на основі цих параметрів складаються програми чистки, потім проводиться програмування мікропроцесора. 

Концепція аквачистки - використання води в якості природного натурального розчинника, який у поєднанні зі спеціальною технологією можна застосовувати для всіх типів забруднень, розчинних у воді. Аквачистка ефективно видаляє плями і неприємні запахи біологічного походження, білки, вуглеводи - все те, що природним чином з'являється на одязі в процесі життєдіяльності людини, і чого не можливо ідеально досягти при використанні хімічної чистки. При цьому, на відміну від звичайного прання, аквачисткою досягають очищуючий ефект, максимально дбайливий догляд за тканиною. Це стало можливим завдяки поєднанню впливу основного природного природного компонента - води, спеціальних біологічно розкладаються миючих засобів, делікатного механічного впливу, щадної температури і спеціально розробленої технології, можливість застосування якої дає обладнання аквачистки. 

Професійна хімічні препарати для аквачистки. Технологія аквачистки використовує в якості миючого засобу воду в композиції з комплексом поверхнево-активних речовин (ПАР) спеціально розробленим стосовно кожної з трьох основних груп матеріалів: текстилю, шкірі і хутра. 

Комплекс засобів для аквачистки: засоби що запобігають звалюванню, слугують для захисту волокон (для виробів з вовни); жируючи і водовідштовхувальні препарати (для шкіри); препарати, що запобігають зриву барвника (для виробів з неміцним забарвленням).

 Крім того, до складу миючих засобів входять апретуючи, антистатичні і дезодоруючі засоби.

 Для поліпшення якості чищення використовують підсилювач чищення. Він дозволяє видаляти забруднення, що задавнилися 

Довідково. Апретування (від франц.(французький) apprêter — остаточно обробляти) в текстильній промисловості, одна з основних операцій завершальної обробки матеріалів (тканин, трикотажу), в результаті якої вони набувають ряду коштовних властивостей: підвищену зносостійкість, безусадочну, немнучку, гидрофобность, тощо. 

Препарати для аквачищення розробляють такі фірми-виробники як BUFA (Німеччина), Kreussler (Німеччина), Seitz (Німеччина), Alberti Angelo (Італія), Biar (Італія), Colortex (Італія), GMB (Італія), Meltin (Італія ), Kirk's Suede Life (США), Траверс (Росія), Універсал (Росія). 

Основні параметри технологічного процесу вологої чистки, незалежно від того, обладнання і препарати якої фірми використовуються, наступні: - Коефіцієнт завантаження; - Дозування препаратів; - Рідинний модуль або рівень ванни (низький, середній, високий); - Температура обробки; - Тривалість операцій; - Частота обертання барабана. 

Основні технологічні параметри обробки: для виробів з вовни, мохеру, ангори, натурального і штучного шовку (віскози) коефіцієнт завантаження становить 40-50% завантажувальної ємності машини (К = 0,4-0,5), рідиневий модуль низький, обертання барабана - 3 сек., пауза - 57 сек., температура – 20 оС , час обробки 6-8 хв., проміжний віджимання - 1 хв., остаточне - 3-4 хв. 

Параметри технологічного процесу (режим обробки) для виробів різного асортименту суттєво відрізняються. У сучасних машинах вологого чищення кожної технології відповідає певна програма. Процес обробки повністю автоматизований. У пам'яті комп'ютера, як правило, зберігаються більше 30 програм, які враховують всі особливості піддаються аквачистці виробів: вид матеріалу; наявність обробок; вміст у матеріалі полімерних покриттів і полімерних клейових композицій; наявність утеплюючих і прокладок матеріалів; зношеність і забрудненість виробів; стійкість барвників та ін. 

При обробці виробів з натурального шовку та віскози, льону, бавовни і т.п., що мають неміцне забарвлення, в першу ванну додається препарат для запобігання «зриву» барвника. Також можливе використання щадних миючих засобів, які виключають «зрив» барвника і закріплюють колір. 

Одночасно при обробці виробів цього асортименту час обертання барабана може бути збільшено до 5-7 сек., А тривалість паузи знижена до 15- 20 сек. 

Для делікатних тканин з блискітками, вишивкою (весільні) режими обробки щадні: К = 0,4-0,5, обертання барабана - 3 секунди, пауза - 27 сек., модуль ванни - низький (5), температура - не більше 30 оС (залежно від виду матеріалу). Час обробки - 6-10 хв. (Залежно від виду матеріалу і ступеня забруднення), віджимання проміжне - 1 хв., остаточне - 2-3 хв. 

При полосканні бажано ввести в ванну апретуючі препарати, що покращують гриф виробів і полегшують їх прасування. Перед завантаженням в барабан сильно забруднені вироби піддаються попередньому видаленню плям. Найбільш забруднені місця зачищаються вручну щіткою спеціальними зачистними складами. Проведення цих операцій дозволяє отримувати високу якість обробки при відносно м'якому режимі. 

При вологій обробці виробів з бавовняних, синтетичних або змішаних тканин (без полімерної плівки) неутеплених або утеплених синтепоном або штучним хутром в залежності від ступеня забруднення застосовується одноабо двохванний метод обробки. Режим: К-0,6-0,8, час обертання барабана - 8сек., пауза - 2 сек., Модуль ванни - низький, температура обробки - 30-40 оС, тривалість обробки при одно ванному методі 6-8 хв.. Віджим проміжний – 1 хв., остаточний - 3-6 хв.. Полоскання: залежно від ступеня забруднення і концентрації використовуваних препаратів - одне або два при модулі 7, якщо одне - то протягом 4 хв., якщо два, то перше - 3-5 хв., друге 5-6 хв.. При пранні забруднених виробів крім миючого засобу в першу ванну додається препарат видалення жирних плям. При полосканні, як правило, додається або антистатичні, апретуючі, або водовідштовхувальні препарати. Якщо вироби сильно забруднені, то проведення перед завантаженням у машину операцій з видалення плям і зачистці обов'язкове.

Волога обробка виробів, утеплених пух-пером, проводиться однованний методом: К = 0,6, прання відбувається з додаванням спеціального миючого засобу для пуховиків, при модулі 5, температурі в залежності від матеріалу верху 30-40 оС протягом 10- 15 хв. при оборотах барабана: обертання 5-7 сек., пауза - 15-20 сек. Полоскання проводиться при модулі 10 з додаванням антистатичний або спеціальних препаратів, що поліпшують виріб. Віджим проміжний - 1 хв., остаточний 10-12 хв.. Після віджимання проводиться операція розтрушування. Видалення плям і попередня зачистка забруднених виробів обов'язкові.

 Аквачистка виробів з хутряного велюру та натуральної шкіри (велюру, спілка, шкіри нубуку, тощо) проводиться при коефіцієнті завантаження К-0,5 з використанням спеціальних миючих засобів для шкіри. Темні і багатоколірні вироби, а також «делікатні» обробляють однованним методом, світлі і середніх тонів - залежно від ступеня забруднення - одно- або двохванний. Жируючий препарат додається при однованному способі разом з миючим засобом в першу ванну, потім проводиться злив розчину і легке проміжне віджимання (1 хв.). Для поліпшення виду, надання м'якості і шовковистості при полосканні вводяться спеціальні препарати разом з жируючими або полоскання проводиться з додаванням оцтової кислоти. При однованному способі модуль миючої ванни і полоскання - 7, час обертання - 5-7 сек., пауза - 15-20 сек., температура миючої ванни – 30 оС, полоскання - 20 оС, тривалість мийки - 5 хв., полоскання 3-5 хв., остаточний віджим - 3 хв. (300-600 об.хв.) 

 Сушіння виробів зі шкіри та хутряного велюру проводиться в 2 етапи. На першому здійснюється короткочасна сушка в сушильному барабані тривалістю не більше 10 хв. При 50 оС або 20 хв. при 40 оС. Вологість після першого етапу повинна становити 50-55%. Підсушені вироби продуваються повітрям на пароповітряному манекені з одночасним розтягуванням і наданням первісної форми, з розправленими швів, кишень, манжет, комірів, після чого їх надягають на плічки і досушують на повітрі. 

Після сушіння для зняття ефекту жорсткості, зваляності виробів цього асортименту в сушильному барабані при температурі 50-55 оС і відносній вологості 60-65% проводиться відкатка виробів, параметри прорцесу регулюються автоматично. При обробці велюрових виробів в барабан доцільно додати спеціальні губки часткового відновлення ворсового ефекту. 

Основними перевагами аквачистки є: - Різноманітні режими аква-чистки відрізняються щадними параметрами незалежно від застосовуваних препаратів та обладнання, виду і складу оброблюваних виробів; - Деяка усадка тканин і шкір (до 2%) має місце при аквачищення, може бути усунена при волого-тепловій обробці; - Після аквачистки в більшості випадків відпадає необхідність підфарбовування виробів зі шкіри та замші, а також жирування, оскільки не відбувається «зриву» барвника і меншою мірою вимиваються природні жируючі речовини; - Вироби після аквачистки не тільки чисті, але і з приємним запахом, зберігають м'якість на дотик, а також яскравість і насиченість кольору; - Для чищення виробів з шовку і сучасних синтетичних матеріалів, виробів зі спеціальними просоченнями - процес аквачистки більш ефективний і безпечний; - За умови правильного застосування процес аквачистки кращий і для делікатних визнаних (вовна, кашемір) виробів; - Товарний вигляд більшості з перерахованих вище виробів після аквачистки значно краще, ніж після чистки в перхлоретілені. 

Організація процесу та екологія: На аквачищення не поширюються обмеження, які застосовуються для організації хімчистки. Система виключає з технологічного процесу розчинники, токсичні випари. Препарати, що використовують біологічно розкладаються, тому дозволяється злив в каналізацію, не потрібна утилізація відходів (шламу). Відпадає необхідність у системі очищення і видалення повітря. Сприятлива робоча обстановка для персоналу. 

Недоліки: технологічний цикл дуже тривалий, багато ручної праці, обмежений асортимент речей (шерстяні тканини, речі з тканин, покритих апретами, речі, зшиті з тканин різних кольорів, в процесі прання домішки і солі створюють з'єднання, що псують її зовнішній вигляд, значна усадка в порівнянні з традиційними методами обробки.

Для організації ділянки вологого чищення необхідне наступне устаткування: 

1. Видалення плям проводиться з використанням плямовивідних станків, зачисних кабінетів, що мають необхідні інструменти для ефективного плямовидалення - пістолет зі стисненим повітрям, паровий пістолет, парова щітка. Далі попередньо оброблений виріб відправляється в машину аквачистки. Машина аквачистки відрізняється від звичайної пральної машини тим, що в ній забезпечується більш щадний механічний вплив на виріб, що перешкоджає появі деформацій виробів. У різних машинах це реалізовано по-різному. В одних машинах збільшується об'єм води в барабані, в інших машинах використовуються точні інвертори, контролюючі плавне обертання барабана. 

2. Високошвидкісна пральна машина з мікропроцесорним управлінням і системою дозування реагентів. Зокрема використовуються пральні машини Electrolux-Wascator завантаженням 11/13/18/24 кг сухої білизни. 

3. Сушильна машина з мікропроцесорним управлінням, реверсом і датчиком залишкової вологості. Для системи Аква Клин використовуються сушильні машини Electrolux-Wascator завантаженням 11/16/23 кг сухої білизни. 

4. Устаткування фінішної обробки (прасувальний стіл, пароманекен, прес).



Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту